fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Oven Terbaik di Malaysia 2022 (Jenama Berkualiti)

Oven Terbaik Murah
"Bakar Kek, Kuih Raya atau Ayam Bakar pun boleh"

Masak dengan cara bakar ni memang banyak kebaikan dari segi kesihatan dan kualiti makanan kita. Biasanya orang kita suka guna oven ni untuk bakar ayam, buat cookies dan biskut, cake dan ade jugak yang guna oven untuk dengan masak daging salai. So hari ni kita nak tengok 10 Oven terbaik di pasaran Malaysia bagi tahun 2022 yang popular ada di Shopee dan juga Lazada. Jom kita start!

Cara Pilih Convection Oven Sesuai

Dalam artikle ni, kita consider jenis electric oven countertop, yang bukan built-in (untuk lagi senang guna, tak payah kena ada kabinet) dan saya ambil kira saiz, design, fungsi, suhu maksimum, timer dan pengawal suhu.

Saiz, Design & Timer Oven

Saiz oven sangatlah penting sebab saiz oven akan menentukan jenis masakan apa yang kita boleh masak (contoh: ayam golek tak boleh pakai oven saiz 20L, kena atas 28L bergantung kepada saiz ayam). Kebanyakan oven datang dalam saiz 20L, 28L, 50L & 60L.

Selain tu, design yang menentukan betapa susah atau senang untuk basuh pun menjadi faktor. Kami pilih oven dengan design yang senang boleh lap dengan kain. Timer pula selalu 60 minit. Kalau tak cukup masa, putar je lagi sekali, tak perlu risau sangat.

Suhu Maksimum & Pengawalan Suhu Oven

Rata-rata suhu maksimum oven adalah dalam 230 – 250 Celsius. Kebanyakan resipi selalu tak lebih 200 Celsius kan?

Pengawalan suhu jugak penting: jenama oven terbaik selalu korang boleh kawal suhu atas dan bawah. Pengawalan suhu (dual heating) ni agak penting.

Kalau korang tak ada cukup ruang kat dapur, microwave oven yang menggabungkan oven dan microwave mungkin juga menepati apa yang korang tengah cari. Kalau nak bakar roti, guna bread maker lagi senang.

Semua produk ini boleh dibeli terus di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Jenama Oven Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored

Dessini Italy Electric Oven 22L

Mini Oven Terbaik
Overview:
Kapasiti 22L - boleh memuatkan 2 bun roti dan 6 tart telur bersaiz sederhana secara serentak
Boleh melaraskan suhu dari 100°C sehingga 250°C dengan 3 fungsi memasak, ada fungsi convection dengan 4 elemen pemanas atas dan bawah
Sistem pelesapan haba yang kuat, melindungi dan memanjangkan hayat Oven
Nak cari Oven murah tapi untuk pelbagai kegunaan? Sangat rekomen Oven elektrik dari Dessini ini. Selain dari panaskan makanan hanya dalam masa 5 minit, boleh juga panaskan semula dan defrost makanan dengan cepat dan efisien sebab ada fungsi pemanasan udara panas 360°. Malah, ada fungsi convection dengan 4 elemen pemanas atas dan bawah untuk pemanasan yang konsisten, sama ada korang nak guna untuk memanggang, membakar atau toast. Dengan berkapasiti 22L, korang boleh membakar 2 bun roti dan 6 tart telur bersaiz sederhana secara serentak. Selain itu, ianya juga mempunyai sistem pelesapan haba yang kuat, jadi dapat melindungi dan memanjangkan hayat Oven. Ianya datang dengan 3 pilihan warna, hijau, merah jambu dan merah, boleh menaikkan seri dapur rumah dan ada aksesori penyepit tray, loyang dan baking rack. Dengan harga macam ini, berbaloi sangat untuk beli untuk sediakan makanan dengan cepat dan senang.
Baca Detail
Brand Official Store di Lazada
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cletepj
1
1

Pensonic Electric Oven PEO-2304B 23L

Overview:
Kapasiti 23L - boleh memuatkan seekor ayam
Boleh melaraskan suhu sehingga 250°C, ada fungsi untuk pilih pemanas bawah, atas & kedua-dua
Timer sehingga 60 minit dengan loceng

Jenama Pensonic ini antara jenama yang dikenali ramai untuk perkakas elektronik rumah. Oven elektrik PEO-2304B dari Pensonic ini ialah antara oven terbaik keluaran baru dengan bercorak Batik dengan kapasiti 23L, sesuai untuk kegunaan keluarga kecil. Saiznya yang sederhana boleh memuatkan seekor ayam. Malah, ianya juga antara Oven murah yang boleh melaraskan suhu Oven sehingga 250°C, dan ada juga fungsi untuk pilih pemanas bawah, atas atau kedua-dua sekali. Senang nak adjust mengikut kesesuaian untuk toast, panggang atau bakar. Timer sehingga 60 minit juga akan berbunyi dan tutup secara automatik. Jadi, korang tak perlu risau makanan terlebih masak ke macam itu. Selain itu, ianya juga datang dengan tray, pemegang tray, grid iron, garpu rotisserie dan tray serbuk.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/q44pXpWMK
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/claeuxj
2
2

Oven Morgan MEO-HC22B 20L

Oven Terbaik Untuk Baking
Overview:
Kapasiti 20L yang ringan dan senang diangkat
Suhu maksimum 250C & boleh kawal suhu atas & bawah
Sesuai untuk buat biskut, kek dan kuih

Oven terbaik kedua pula datang dari jenama Morgan yang cuma berkapasiti 20L yang sesuai untuk bakar biskut, roti dan kek. Suhu maksimum boleh dicapai adalah 250C dan korang boleh juga kawal suhu atas dan bawah. Timer pun standard sehingga 60 minit. Dia bundle sekali dengan baking tray dan wire tray. Kalau korang nak cari oven untuk buat biskut raya atau kek, tak perlu mahal-mahal, yang ni pun dah cukup untuk buat biskut sedap. Skill tu yang penting!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/v7ru55v
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8y86x
3
3

Oven Khind OT2800 28L

Oven Murah Terbaik
Overview:
Kapasiti 28L boleh guna untuk bakar seekor ayam 1.5kg
Suhu maksimum 220C atas & bawah
Datang dengan 2 baking tray & 1 baking rack

Nak cari oven macam Khind OT25B tapi nak yang saiz besar sikit? Oven Khind OT2800 mungkin sesuai untuk kriteria ni. Dengan kapasti 28L korang boleh guna untuk bakar seekor ayam (1.5kg) terus, boleh la buat juadah untuk keluarga besar bila saudara mara datang beraya. Walaupun saiz lebih besar tapi harganya pun sangat berpatutan untuk oven dengan ciri suhu maksimum 220C, timer 60 minit, kawalan suhu atas dan bawah dan datang sekali dengan 2 baking tray, 1 baking rack dan 1 baking tray holder. Memang layak masuk senarai oven terbaik kami.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/ep75d9v
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8y876
4
4

The Baker Electric Oven Digital ESM100DG 100L

Oven 100L Terbaik
Overview:
Kapasiti 100L - sesuai untuk pelbagai jenis resipi dan masakan sebab boleh memuatkan 4 lapisan tray makanan
Boleh melaraskan suhu dari 100°C sehingga 230°C + elemen pemanas Jenis M di atas dan bawah + fungsi convection udara panas belakang
Pintu kaca dua lapis

Bagi yang suka Oven elektrik yang moden, boleh pilih Oven terbaik dari The Baker sebab ianya Oven digital, senang boleh tekan dari screen je. Korang boleh laraskan suhu secara digital dari 100°C sehingga 230°C. Ianya berkapasiti 100L, sangat besar - sesuai dengan harganya, sebab ia boleh memuatkan 4 lapisan tray, sesuai bagi yang suka membuat kuih, biskut, cupcakes mahupun tart telur yang banyak. Jadi tak perlu banyak kali nak bakar, kan jimat masa dan elektrik! Dengan elemen pemanas jenis M di bahagian atas dan bawah dan fungsi convection udara panas belakang, masakan akan lebih sekata pada suhu yang rendah dengan lebih cepat. Selain itu, dengan pintu kaca dua lapis korang tak perlu risau kalau terkena panas masa tengah guna Oven eletrik itu! Ianya juga dilengkapi dengan tray, pemegang rotisserie, rotisserie, sarung tangan, wire rack dan tray serbuk.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/3phgPEDS52
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/claeuz5
5
5

Oven Firenzzi TO-3035 35L

Oven Besar Terbaik
Overview:
Boleh pilih kapasiti 35L, 50L dan 60L
Suhu maksimum 230C dengan kawalan atas dan bawah
Ada fungsi convection & rotisserie (berputar), boleh masak ayam golek

Tak jumpa lagi oven terbaik untuk korang? Kami masukkan oven Firenzzi TO-3035 ni dalam senarai ni sebab oven ni senang cerita, memang sesuai untuk semua jenis kegunaan. Korang pun boleh pilih saiz apa yang korang nak, ada 35L, 50L dan 60L. Macam oven lain, boleh kawal suhu atas dan bawah, timer sehingga 60 minit, suhu maksimum 230C dan boleh pilih sehingga 6 preset masakan seperti baking, roasting, grilling dan lain-lain. Oven ni ada fungsi convection dan rotisserie sekali so boleh la buat ayam golek yang berputar-putar tu. Design pun sangat lawa. Dengan oven ni, confirm saudara-mara puji masakan korang!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/zvtbesv
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8y87y
Pilihan Ramai
Pensonic Electric Oven (23L) PEO-2305
Shopee

Pensonic Electric Oven (23L) PEO-2305

Khind Electric Oven OT4030 (40L)
Lazada

Khind Electric Oven OT4030 (40L)

KONKA Mini Electric Oven Vertical Multi Purpose (12L)
Rating Terbaik
Shopee

Konka Mini Electric Oven Vertical Multi Purpose (12L)

KENWOOD Electric Oven MOM880BS (32L)
Shopee

Kenwood Electric Oven MOM880BS (32L)

Produk Berkaitan

Stainless-Steel-Mixing-Bowl-with-Silicone-Base
Wajib Ada
Shopee

Stainless Steel Mixing Bowl

Aluminium-Alloy-Non-Stick-Rectangle-Baking-Mould
Wajib Ada
Shopee

Aluminium Non Stick Rectangle Baking Mould

Kertas-Minyak-Pelapik-Dulang
Wajib Ada
Shopee

Non Stick Baking Paper Sheets

KONKA-Wireless-Portable-Electric-Food-Mixer
Best Selling
Lazada

KONKA Wireless Portable Electric Food Mixer

MR.DIY Small Oven Glove
Wajib Ada
Shopee

MR.DIY Small Oven Glove

Six Hole Cake Mold
Shopee

Six Hole Cake Mold (1pcs)

Netel Kitchen Rack For Oven
Lazada

Netel Kitchen Rack For Oven

Heat-Resistant-Thickened-Nordic-Cooking-Glove
Shopee

Heat Resistant Nordic Cooking Glove

Trending

Advertisement

Soalan Lazim

Oven biasa (atau oven convection) menggunakan besi untuk memanaskan ruang dalam oven manakala Microwave Oven menggunakan gelombang. Convection Oven lebih sesuai untuk membuat makanan nampak perang.
Convection Oven selalunya tiada fungsi putaran seperti Oven Rotisserie yang membuat makanan masak lebih serata. Tapi ada beberapa jenama oven yang mengabungkan Convection & Rotisserie.
Jenama Oven countertop terbaik pilihan Shoptrack adalah Khind, Firenzzi, Pensonic, Konka, Dessini & Morgan.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Kiah Shoptrack
Kiah Shoptrack
Homemaker yang positif dan friendly. Seorang yang suka explore makanan, serta juga suka baking pada waktu cuti.