fbpx
Shoptrack Logo

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Oven Terbaik di Malaysia 2024 (Jenama Berkualiti)

Hari ini : ✨ Raya Sale di Shopee & Lazada! Diskaun menarik sempena Raya tahun ini! Lebih Jimat, Lebih Bijak! 🌙

Oven Terbaik Murah
"Bakar Kek, Kuih Raya atau Ayam Bakar pun boleh"

Masak dengan cara bakar ni memang banyak kebaikan dari segi kesihatan dan kualiti makanan kita. Biasanya orang kita suka guna oven ni untuk bakar ayam, buat cookies dan biskut, cake dan ade jugak yang guna oven untuk dengan masak daging salai. So hari ni kita nak tengok 10 Oven terbaik di pasaran Malaysia bagi tahun 2024 yang popular ada di Shopee dan juga Lazada. Jom kita start!

Cara Pilih Convection Oven Sesuai

Dalam artikle ni, kita consider jenis electric oven countertop, yang bukan built-in (untuk lagi senang guna, tak payah kena ada kabinet) dan saya ambil kira saiz, design, fungsi, suhu maksimum, timer dan pengawal suhu.

Saiz, Design & Timer Oven

Saiz oven sangatlah penting sebab saiz oven akan menentukan jenis masakan apa yang kita boleh masak (contoh: ayam golek tak boleh pakai oven saiz 20L, kena atas 28L bergantung kepada saiz ayam). Kebanyakan oven datang dalam saiz 20L, 28L, 50L & 60L.

Selain tu, design yang menentukan betapa susah atau senang untuk basuh pun menjadi faktor. Kami pilih oven dengan design yang senang boleh lap dengan kain. Timer pula selalu 60 minit. Kalau tak cukup masa, putar je lagi sekali, tak perlu risau sangat.

Suhu Maksimum & Pengawalan Suhu Oven

Rata-rata suhu maksimum oven adalah dalam 230 – 250 Celsius. Kebanyakan resipi selalu tak lebih 200 Celsius kan?

Pengawalan suhu jugak penting: jenama oven terbaik selalu korang boleh kawal suhu atas dan bawah. Pengawalan suhu (dual heating) ni agak penting.

Kalau korang tak ada cukup ruang kat dapur, microwave oven yang menggabungkan oven dan microwave mungkin juga menepati apa yang korang tengah cari. Kalau nak bakar roti, guna bread maker lagi senang.

Share Artikel Ini
Point Ringkas & List
Pilihan Shoptrack

Jenama Oven Terbaik di Malaysia 2024

Recommended
4.7/5
4.7/5
Raya Mega Sale Malaysia 2024
QR Code https://shope.ee/1VJlcMo4m1
Recommended
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

Dessini Italy Electric Oven 22L

Mini Oven Terbaik
Overview:
Kapasiti 22L - boleh memuatkan 2 bun roti dan 6 tart telur bersaiz sederhana secara serentak.
Boleh melaraskan suhu dari 100°C sehingga 250°C dengan 3 fungsi memasak, ada fungsi convection dengan 4 elemen pemanas atas dan bawah.
Sistem pelesapan haba yang kuat, melindungi dan memanjangkan hayat Oven.
Nak cari Oven murah tapi untuk pelbagai kegunaan? Sangat rekomen Oven elektrik dari Dessini ini. Selain dari panaskan makanan hanya dalam masa 5 minit, boleh juga panaskan semula dan defrost makanan dengan cepat dan efisien sebab ada fungsi pemanasan udara panas 360°. Malah, ada fungsi convection dengan 4 elemen pemanas atas dan bawah untuk pemanasan yang konsisten, sama ada korang nak guna untuk memanggang, membakar atau toast. Dengan berkapasiti 22L, korang boleh membakar 2 bun roti dan 6 tart telur bersaiz sederhana secara serentak. Selain itu, ianya juga mempunyai sistem pelesapan haba yang kuat, jadi dapat melindungi dan memanjangkan hayat Oven. Ianya datang dengan 3 pilihan warna, hijau, merah jambu dan merah, boleh menaikkan seri dapur rumah dan ada aksesori penyepit tray, loyang dan baking rack. Dengan harga macam ini, berbaloi sangat untuk beli untuk sediakan makanan dengan cepat dan senang.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
1
Raya Mega Sale Malaysia 2024
Shopee
QR Code https://shope.ee/q44pXpWMK
Lazada
QR Code https://invol.co/claeuxj

Scan & Add to Cart

1
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

Pensonic Electric Oven PEO-2304B 23L

Overview:
Kapasiti 23L - boleh memuatkan seekor ayam.
Boleh melaraskan suhu sehingga 250°C, ada fungsi untuk pilih pemanas bawah, atas & kedua-dua.
Timer sehingga 60 minit dengan loceng.
Jenama Pensonic ini antara jenama yang dikenali ramai untuk perkakas elektronik rumah. Oven elektrik PEO-2304B dari Pensonic ini ialah antara oven terbaik keluaran baru dengan bercorak Batik dengan kapasiti 23L, sesuai untuk kegunaan keluarga kecil. Saiznya yang sederhana boleh memuatkan seekor ayam. Malah, ianya juga antara Oven murah yang boleh melaraskan suhu Oven sehingga 250°C, dan ada juga fungsi untuk pilih pemanas bawah, atas atau kedua-dua sekali. Senang nak adjust mengikut kesesuaian untuk toast, panggang atau bakar. Timer sehingga 60 minit juga akan berbunyi dan tutup secara automatik. Jadi, korang tak perlu risau makanan terlebih masak ke macam itu. Selain itu, ianya juga datang dengan tray, pemegang tray, grid iron, garpu rotisserie dan tray serbuk.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
Raya Mega Sale Malaysia 2024
Shopee
QR Code https://shope.ee/8evSDddK2U
Lazada
QR Code https://invol.co/clhdbyz

Scan & Add to Cart

2
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

Oven Morgan MEO GLAMO 30RC

Oven Terbaik Untuk Baking
Overview:
Kapasiti 30L – cukup besar untuk baking, atau roasting.
Suhu maksimum boleh adjust sehingga 230 Celcius, dan pemanasan atas & bawah.
Timer 60 minit + complete dengan set aksesori. Harga murah.
Morgan Electric Oven MEO-GLAMO 30RC memang sesuai kalau korang nak cari Oven kapasiti besar tapi murah. Harga dia kurang dari RM180 dan mempunyai kapasiti 30 liter, memang pilihan yang terbaik kalau korang nak bakar kek besar atau panggang ayam rotisserie. Oven ni ada kuasa 1500W dan voltage 220-240V, dan boleh tukar suhu mengikut keperluan korang sehingga 230 darjah Celsius, agak standard la. Tapi, kalau korang nak pilihan suhu yang lebih tinggi, korang kena cari model yang lain la. Ada juga pilihan untuk tukar antara pemanasan atas dan bawah, atau kedua-duanya, serta pemanasan rotisserie. Jadi, keseluruhannya ada 6 pilihan pemanasan yang korang boleh pilih. Dan lagi best, ia datang dengan aksesori tambahan seperti Set Rotisserie, rak wayar, dulang pembakar, crumb tray, dan tray handle. Datang sekali dengan warranty selama 1 Tahun.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
3
Raya Mega Sale Malaysia 2024
Shopee
QR Code https://shp.ee/ep75d9v
Lazada
QR Code https://invol.co/cl8y876

Scan & Add to Cart

3
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

Oven Khind OT2800 28L

Oven Murah Terbaik
Overview:
Kapasiti 28L boleh guna untuk bakar seekor ayam 1.5kg.
Suhu maksimum 220C atas & bawah.
Datang dengan 2 baking tray & 1 baking rack.
Nak cari oven macam Khind OT25B tapi nak yang saiz besar sikit? Oven Khind OT2800 mungkin sesuai untuk kriteria ni. Dengan kapasti 28L korang boleh guna untuk bakar seekor ayam (1.5kg) terus, boleh la buat juadah untuk keluarga besar bila saudara mara datang beraya. Walaupun saiz lebih besar tapi harganya pun sangat berpatutan untuk oven dengan ciri suhu maksimum 220C, timer 60 minit, kawalan suhu atas dan bawah dan datang sekali dengan 2 baking tray, 1 baking rack dan 1 baking tray holder. Memang layak masuk senarai oven terbaik kami.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
Advertisement
4
Raya Mega Sale Malaysia 2024
Shopee
QR Code https://shope.ee/3phgPEDS52
Lazada
QR Code https://invol.co/claeuz5

Scan & Add to Cart

4
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

The Baker Electric Oven Digital ESM100DG 100L

Oven 100L Terbaik
Overview:
Kapasiti 100L - sesuai untuk pelbagai jenis resipi dan masakan sebab boleh memuatkan 4 lapisan tray makanan.
Boleh melaraskan suhu dari 100°C sehingga 230°C + elemen pemanas Jenis M di atas dan bawah + fungsi convection udara panas belakang.
Pintu kaca dua lapis.
Bagi yang suka Oven elektrik yang moden, boleh pilih Oven terbaik dari The Baker sebab ianya Oven digital, senang boleh tekan dari screen je. Korang boleh laraskan suhu secara digital dari 100°C sehingga 230°C. Ianya berkapasiti 100L, sangat besar – sesuai dengan harganya, sebab ia boleh memuatkan 4 lapisan tray, sesuai bagi yang suka membuat kuih, biskut, cupcakes mahupun tart telur yang banyak. Jadi tak perlu banyak kali nak bakar, kan jimat masa dan elektrik! Dengan elemen pemanas jenis M di bahagian atas dan bawah dan fungsi convection udara panas belakang, masakan akan lebih sekata pada suhu yang rendah dengan lebih cepat. Selain itu, dengan pintu kaca dua lapis korang tak perlu risau kalau terkena panas masa tengah guna Oven eletrik itu! Ianya juga dilengkapi dengan tray, pemegang rotisserie, rotisserie, sarung tangan, wire rack dan tray serbuk.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
Raya Mega Sale Malaysia 2024
Shopee
QR Code https://shp.ee/zvtbesv
Lazada
QR Code https://invol.co/cl8y87y

Scan & Add to Cart

5
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

Oven Firenzzi TO-3035 35L

Oven Besar Terbaik
Overview:
Boleh pilih kapasiti 35L, 50L dan 60L.
Suhu maksimum 230C dengan kawalan atas dan bawah.
Ada fungsi convection & rotisserie (berputar), boleh masak ayam golek.
Tak jumpa lagi oven terbaik untuk korang? Kami masukkan oven Firenzzi TO-3035 ni dalam senarai ni sebab oven ni senang cerita, memang sesuai untuk semua jenis kegunaan. Korang pun boleh pilih saiz apa yang korang nak, ada 35L, 50L dan 60L. Macam oven lain, boleh kawal suhu atas dan bawah, timer sehingga 60 minit, suhu maksimum 230C dan boleh pilih sehingga 6 preset masakan seperti baking, roasting, grilling dan lain-lain. Oven ni ada fungsi convection dan rotisserie sekali so boleh la buat ayam golek yang berputar-putar tu. Design pun sangat lawa. Dengan oven ni, confirm saudara-mara puji masakan korang!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Pensonic Electric Oven (23L) PEO-2305

Pensonic Electric Oven (23L) PEO-2305

Lihat Harga Terkini
Best Selling
Khind Electric Oven OT4030 (40L)

Khind Electric Oven OT4030 (40L)

Lihat Harga Terkini
Rating Terbaik
KONKA Mini Electric Oven Vertical Multi Purpose (12L)

Konka Mini Electric Oven Vertical Multi Purpose (12L)

Lihat Harga Terkini
KENWOOD Electric Oven MOM880BS (32L)

Kenwood Electric Oven MOM880BS (32L)

Lihat Harga Terkini

Produk Berkaitan

Wajib Ada
Stainless-Steel-Mixing-Bowl-with-Silicone-Base

Stainless Steel Mixing Bowl

Lihat Harga Terkini
Wajib Ada
Aluminium-Alloy-Non-Stick-Rectangle-Baking-Mould

Aluminium Non Stick Rectangle Baking Mould

Lihat Harga Terkini
Wajib Ada
Kertas-Minyak-Pelapik-Dulang

Non Stick Baking Paper Sheets

Lihat Harga Terkini
Best Selling
KONKA-Wireless-Portable-Electric-Food-Mixer

KONKA Wireless Portable Electric Food Mixer

Lihat Harga Terkini
Wajib Ada
MR.DIY Small Oven Glove

MR.DIY Small Oven Glove

Lihat Harga Terkini
Six Hole Cake Mold

Six Hole Cake Mold (1pcs)

Lihat Harga Terkini
Netel Kitchen Rack For Oven

Netel Kitchen Rack For Oven

Lihat Harga Terkini
Heat-Resistant-Thickened-Nordic-Cooking-Glove

Heat Resistant Nordic Cooking Glove

Lihat Harga Terkini
Share Artikel Ini
Advertisement

Soalan Lazim

Antara jenama Oven terbaik pilihan Shoptrack adalah Khind, Firenzzi, Pensonic, Konka, Dessini & Morgan.
Convection Oven selalunya tiada fungsi putaran seperti Oven Rotisserie yang membuat makanan masak lebih serata. Tapi ada beberapa jenama oven yang mengabungkan Convection & Rotisserie.
Oven biasa (atau oven convection) menggunakan besi untuk memanaskan ruang dalam oven manakala Microwave Oven menggunakan gelombang. Convection Oven lebih sesuai untuk membuat makanan nampak perang.
#Hashtag
Artikel ini ditulis oleh
Kiah Shoptrack
Kiah Shoptrack
Homemaker yang positif dan friendly. Food dan baking memang favourite 'things to explore' Kiah. Add to cart pulak adalah satu theraphy bagi Kiah. Haiiii!
Inspirasi Travel
REVIEW BERKAITAN
Lihat kategori lain
error: Content is protected.