fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 5 Oven Terbaik di Malaysia Pilihan Online

Oven Terbaik

"Bakar Kek, Kuih Raya atau Ayam Bakar pun boleh"

Masak dengan cara bakar ni memang banyak kebaikan dari segi kesihatan dan kualiti makanan kita. Biasanya orang kita suka guna oven ni untuk bakar ayam, buat cookies dan biskut, cake dan ade jugak yang guna oven untuk dengan masak daging salai. So hari ni kita nak tengok 5 Oven terbaik di pasaran Malaysia bagi tahun 2021 yang popular ada di Shopee dan juga Lazada. Jom kita start!

Cara Pilih Convection Oven Sesuai

Dalam artikle ni, saya consider jenis electric oven countertop, yang bukan built-in (untuk lagi senang guna, tak payah kena ada kabinet) dan saya ambil kira saiz, design, fungsi, suhu maksimum, timer dan pengawal suhu.

Saiz, Design & Timer Oven

Saiz oven sangatlah penting sebab saiz oven akan menentukan jenis masakan apa yang kita boleh masak (contoh: ayam golek tak boleh pakai oven saiz 20L, kena atas 28L bergantung kepada saiz ayam). Kebanyakan oven datang dalam saiz 20L, 28L, 50L & 60L.

Selain tu, design yang menentukan betapa susah atau senang untuk basuh pun menjadi faktor. Kami pilih oven dengan design yang senang boleh lap dengan kain. Timer pula selalu 60 minit. Kalau tak cukup masa, putar je lagi sekali, tak perlu risau sangat.

Suhu Maksimum & Pengawalan Suhu Oven

Rata-rata suhu maksimum oven adalah dalam 230 – 250 Celsius. Kebanyakan resipi selalu tak lebih 200 Celsius kan?

Pengawalan suhu jugak penting: jenama oven terbaik selalu korang boleh kawal suhu atas dan bawah. Pengawalan suhu (dual heating) ni agak penting.

Kalau korang tak ada cukup ruang kat dapur, microwave oven yang menggabungkan oven dan microwave mungkin juga menepati apa yang korang tengah cari.

Boleh dibeli di :

Point Penting & List

Oven Terbaik di Malaysia

Pilihan Shoptrack
1
1

Oven Khind OT25B 25L

Kapasiti 25L sesuai untuk bakar separuh ayam
Suhu maksimum 230C & boleh kawal suhu atas & bawah
Harga berpatutan & sesuai untuk keluarga 2 – 4 orang

Oven terbaik pilihan Shoptrack pertama adalah Oven Khind OT25B dengan kapasiti 25L. Oven ni sangat ringan dan senang untuk diguna. Korang boleh control suhu sampai 230C, boleh pilih suhu atas dan bawah mengikut kesesuaian jadi tak perlu risau kalau nak ikut cara pembakaran style ‘pro’ dalam buku resipi. Saiznya agak sederhana, boleh bakar separuh ayam. Boleh juga guna untuk bakar kek, grill dan toast. Datang dengan baking tray sekali. Timer sehingga 60 minit.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2

Oven Morgan MEO-HC22B 20L

Kapasiti 20L yang ringan dan senang diangkat
Suhu maksimum 250C & boleh kawal suhu atas & bawah
Sesuai untuk buat biskut, kek dan kuih

Oven terbaik kedua pula datang dari jenama Morgan yang cuma berkapasiti 20L yang sesuai untuk bakar biskut, roti dan kek. Suhu maksimum boleh dicapai adalah 250C dan korang boleh juga kawal suhu atas dan bawah. Timer pun standard sehingga 60 minit. Dia bundle sekali dengan baking tray dan wire tray. Kalau korang nak cari oven untuk buat biskut raya atau kek, tak perlu mahal-mahal, yang ni pun dah cukup untuk buat biskut sedap. Skill tu yang penting!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3

Oven Khind OT2800 28L

Kapasiti 28L boleh guna untuk bakar seekor ayam 1.5kg
Suhu maksimum 220C atas & bawah
Datang dengan 2 baking tray & 1 baking rack

Nak cari oven macam Khind OT25B tapi nak yang saiz besar sikit? Oven Khind OT2800 mungkin sesuai untuk kriteria ni. Dengan kapasti 28L korang boleh guna untuk bakar seekor ayam (1.5kg) terus, boleh la buat juadah untuk keluarga besar bila saudara mara datang beraya. Walaupun saiz lebih besar tapi harganya pun sangat berpatutan untuk oven dengan ciri suhu maksimum 220C, timer 60 minit, kawalan suhu atas dan bawah dan datang sekali dengan 2 baking tray, 1 baking rack dan 1 baking tray holder. Memang layak masuk senarai oven terbaik kami.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4

Oven Russell Taylors OT-60 60L

Kapasiti 60L sesuai untuk pelbagai jenis resipi dan masakan
Suhu maksimum 230C, dan kawalan suhu atas & bawah
Dengan Rotisserie Fan, boleh bakar roti, kek dan pastri yang lebih sedap

Dalam senarai oven terbaik kami, oven ni adalah oven bersaiz paling besar iaitu 60L. Nak bakar seekor ayam confirm takda hal. Oven ni juga ada dual heating iaitu kawalan atas dan bawah, dengan timer 60 minit dan suhu maksimum 230C tapi yang special pasal oven ni ialah Rotisserie Convection Fan iaitu sejenis kipas membuatkan pastri, kek, kuih, roti dan biskut korang masak dengan lebih krispy dekat bahagian luar (tapi bukan jenis rotisserie yang boleh putar tu). Datang dengan 1 baking tray & 1 wire rack.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5

Oven Firenzzi TO-3035 35L

Boleh pilih kapasiti 35L, 50L dan 60L
Suhu maksimum 230C dengan kawalan atas dan bawah
Ada fungsi convection & rotisserie (berputar), boleh masak ayam golek

Tak jumpa lagi oven terbaik untuk korang? Kami masukkan oven Firenzzi TO-3035 ni dalam senarai ni sebab oven ni senang cerita, memang sesuai untuk semua jenis kegunaan. Korang pun boleh pilih saiz apa yang korang nak, ada 35L, 50L dan 60L. Macam oven lain, boleh kawal suhu atas dan bawah, timer sehingga 60 minit, suhu maksimum 230C dan boleh pilih sehingga 6 preset masakan seperti baking, roasting, grilling dan lain-lain. Oven ni ada fungsi convection dan rotisserie sekali so boleh la buat ayam golek yang berputar-putar tu. Design pun sangat lawa. Dengan oven ni, confirm saudara-mara puji masakan korang!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular

Soalan Lazim

Oven biasa (atau oven convection) menggunakan besi untuk memanaskan ruang dalam oven manakala Microwave Oven menggunakan gelombang. Convection Oven lebih sesuai untuk membuat makanan nampak perang.
Convection Oven selalunya tiada fungsi putaran seperti Oven Rotisserie yang membuat makanan masak lebih serata. Tapi ada beberapa jenama oven yang mengabungkan Convection & Rotisserie.
Jenama Oven countertop terbaik pilihan Shoptrack adalah Khind, Firenzzi, Russel Taylors & Morgan.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Kiah Shoptrack
Kiah Shoptrack
Homemaker yang positif dan friendly. Seorang yang suka explore makanan, serta juga suka baking pada waktu cuti.
Send this to a friend