fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Jenama Speaker PC Terbaik di Malaysia 2022 Sesuai Untuk Desktop & Laptop

Speaker PC Terbaik

"Sound padu baru la onnnzz!"

Bila korang tengok movie, dengar musik atau main game, sistem audio memainkan peranan penting lagi lagi untuk ‘competitive gaming’ macam game Counter-Strike atau Call of Duty. Selalu nya kualiti audio ‘built in’ speaker dekat PC tak berapa Oomph. Kalau korang nak upgrade kualiti sound utk desktop computer tak pun laptop korang, dan nak adjust level bass atau treble boleh consider speaker tambahan macam Speaker PC mcm ni, sesuai utk dekstop dan laptop korang.

Tak perlu keluar duit banyak pun untuk upgrade ‘listening experience’ korang. Even budget speaker pun cukup bagus untuk korang layan movie or music hari-hari. So hari ni Joe nak share jenama Speaker PC Terbaik apa pilihan kami di Shoptrack, boleh beli di Lazada dan juga Shopee je. Comrade, Lets go!

Speaker PC vs Speaker Lain

Ada banyak jenis speaker di pasaran untuk setiap jenis situasi dan kegunaan. Antaranya adalah :-

Bluetooth Speaker

Selalunya kompak dan kecil, jenis mudah alih dan boleh bawa kemana mana. Sesuai untuk korang bawa pergi travel or aktiviti santai.

Soundbar

Mahal tapi ringan & ada subwoofer untuk audio yang lebih oomph. Selalu orang pasang dekat TV untuk feeling panggung wayang.

Wired Speakers/USB Speakers/Bookshelf Speaker

Lebih murah dan mampu milik. Sesuai untuk PC/Desktop/Laptop untuk video editing, gaming atau dengar musik. Ada 3 jenis channel speaker ni biasanya tau,

  • 2.1 – (2 speaker – kanan dan kiri + 1 subwoofer)
  • 5.1 – (5 speaker – kanan, kiri, depan, belakang dan tengah + 1 subwoofer)
  • 7.1 – (7 speaker – Kanan, kiri, tengah, 2 depan & 2 belakang + 1 subwoofer)

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Speaker PC Terbaik di Malaysia

Pilihan Shoptrack
Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored

Razer Nommo 2.0 Gaming Speaker

Kategori Medium-end, Reka bentuk minimal
Ada knob kawalan Bass & Volume mudah adjust + 3.5mm Headphone Jack dekat depan
Sangat sesuai untuk gamer
Ok kalau Joe seorang gamer, confirm Razer Nommo 2.0 ni jadi pilihan Joe. Sebab apa? Sebab ofcourse kalau korang tak tahu, Jenama Razer ni memang antara yang top dalam industri gaming ni. Yang paling Joe suka tentang Speaker PC jenis wayar dari Razer ni ialah dia punya Gaming-Focused Positional Accuracy. Dengan gabungan ‘Custom Woven Glass Fiber 3-inch Drivers’ yang membantu menghasilkan audio yang jelas dan tepat so korang boleh dengar setiap lapisan dan butiran audio yang terhasil. Selain itu, rekaan minimal Desktop Speaker dari Razer ni is a ‘win point’ buat Joe sebab bass ports untuk speaker ni berada di belakang speaker. So cable management area PC korang tak lah serabut.
Baca Detail
Brand Official Store di Lazada
1
1

Edifier R1280DB High Performance Bookshelf Speaker

Kategori Medium-End, design classic
Ada Remote, 2 RCA inputs, Optical, Coaxial & Bluetooth
Sesuai untuk kegunaan harian, music listener

Kalau you guys minat speaker yang rupa klasik, Edifier R1280DB ni untuk korang. Desktop speaker jenis bookshelf ni datang dengan 4 inci kon speaker, ada 2 RCA inputs, optical input, coaxial input dan juga Bluetooth. Korang boleh kawal Desktop speaker ni melalui remote yang disediakan. Best kan? Model R1280DB ni datang dengan 2 pilihan warna (Hitam dan ‘Wood Grain’). Audio yang terhasil dari speaker ni agak kuat dan sesuai untuk korang yang suka layan musik. Dengan ada nya tombol EQ, korang boleh adjust bass dan treble ikut pilihan korang. Desktop speaker ni dalam range mampu milik, so bagi Joe, dengan duit yang korang laburkan untuk Desktop Speaker ni, korang confirm puas hati.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2

Edifier X230 - 2.1 Gaming Multimedia Speaker

Kategori Budget Speaker + Ada lampu RGB
Pelbagai input – Line in, AUX dan Bluetooth 4.2
Sesuai untuk gamer

Satu lagi Desktop Speaker dari Jenama Edifier iaitu model X230. Desktop Speaker ni khas untuk gamer diluar sana. Yang menarik bagi Joe, dia punya effect lampu RGB yang korang boleh ubah suai untuk meningkatkan ‘gaming experience’ korang. Baru la table setting korang mantap dengan lampu lampu tu. Desktop Speaker ni ada pelbagai jenis input iaitu jenis Line In, Bluetooth 4.2 dan juga AUX yang membolehkan you guys connect speaker ni dengan banyak device lain. Subwoofer kayu yang berkualiti tinggi Edifier X230 ni mampu menghasilkan bunyi bass yang power serta audio yang jelas. X230 ni bagi Joe memang Desktop speaker yang mengagumkan bagi gaming speaker. Harga pun sangat mampu milik.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3

Logitech Z333 2.1 Multimedia Speaker System

Kategori Budget Speaker + design compact
Ada 3.5mm Audio Input dan RCA input
Sesuai untuk layan movie dan daily use

Seterusnya kita ada Desktop Speaker dari Logitech. Model Z333 ialah antara Desktop Speaker budget yang bagus. Desktop Speaker ni jenis modular so korang akan dapat 2 speaker, subwoofer dan tombol mini untuk korang kawal volume bila korang beli model Z333 ni. Dekat subwoofer pula ada tombol bass, maksudnya tak ada lah korang guna untuk monitoring audio je, boleh juga pakai untuk layan lagu rap or lagu lagu yang bass tinggi. Oh by the way dekat tombol mini tu ada Headphone jack, dari situ korang boleh plug in terus untuk dengar audio. Untuk kesuluruhan, dengan overall sound yang sangat sangat clear dan seimbang, Joe memang rekomen sangat speaker ni untuk korang yang low budget.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4

Creative Pebble Plus 2.1 Desktop Speaker

Kategori Budget Speaker, design simple
Ada USB, RCA dan 3.5mm Audio Input
Sesuai untuk minimalis, music lover

You guys nak cari speaker yang simple and minimalis tapi ada sistem audio yang best? Creative Pebble Plus 2.1 ni untuk korang. Bukan sahaja harga dia murah, rekaan yang minimal dan menarik, korang akan ‘mind blown’ dengan performance audio dari Desktop Speaker ni. Kualiti audio memang 10/10, dan bila korang pasang dengan volume yang tinggi, korang takkan dengar audio korang ‘pecah’. Dengan kehadiran subwoofer ia memang memberi impak audio yang lebih ‘perform’. Sebab tu Joe masukkan dia dalam rekomen hari ni, memang terbaik!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5

SonicGear Titan 3 BTMI Desktop Speaker

Kategori Budget Speaker + Mudah alih
Ada FM Radio, support Bluetooth, USB, TF Card dan AUX input
Sesuai untuk daily use, music & gaming

Best juga kan kalau boleh bawak speaker keluar untuk dengar musik time lepak lepak dekat pantai ke, taman ke. Kenapa pulak tak boleh? Dengan SonicGear Titan 3 BTMI ni, korang boleh bawa ke mana mana je sebab dia memang jenis mudah alih. Nak on dia pakai kabel USB je, tak perlu plug in dekat soket. Dia ada Slot Sd Card yang support file MP3, WAV dan WMA. Dah la super murah, SonicGear Titan 3 BTMI ni ada 3 Mod iaitu FM Radio, Bluetooth dan juga AUX. Selain bentuk dia kecik dan kompak, dia ada 7 warna lampu LED FX. SonicGear Titan 3 BTMI ni memang menang dalam semua kategori – Harga, fungsi dan kualiti lah bagi Joe. Terbaik!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Logitech Z213 2.1 Multimedia Desktop Speaker
Lazada

Logitech Z213 Multimedia Desktop Speaker

Creative Pebble - Modern 2.0 USB Speaker
Shopee

Creative Pebble - Modern 2.0 USB Speaker

HP DHS-2111S Wired USB Speaker
Shopee

HP DHS-2111S Wired USB Speaker

Edifier S3000 Pro - Active 2.0 Wireless Speakers
Shopee

Edifier S3000 Pro - Active 2.0 Wireless Speakers

Advertisement

Soalan Lazim

Jenis speaker yang sesuai untuk PC adalah yang jenis berwayar, Bookshelf dan juga USB.
Harga Desktop Speaker boleh didapati dari harga RM50 hingga RM400 bergantung kepada jenis dan kualiti speaker.
Jenama Desktop Speaker terbaik pilihan Shoptrack adalah dari Logitech, Edifier dan Razer.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Joe Shoptrack
Joe Shoptrack
Tech, DIY dan travel antara topik yang sering menjadi bacaan Joe. Seorang yang chill dan santai seperti berjalan di tepi pantai.
Rating Artikel
4.5/5