fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 5 Pengukus/Food Steamer Terbaik Malaysia 2022 (Murah)

Food Steamer Terbaik
"Masak ikan steam limau boleh, masak Pau pun boleh."

Nak cuba masak masakan kukus di rumah? Antara korang cari periuk pengukus guna dapur gas yang manual atau cari terus Pengukus Elektrik atau Steamer yang khas untuk buat makanan steam macam Pau, Ikan Stim, Nasi Ayam Kukus tak pun masak Kek Karamel Kukus kan? Ada banyak jenama steamer terbaik ada di pasaran – ini antara 5 Pengukus atau Food Steamer terbaik di pasaran Malaysia untuk tahun 2022 yang popular di Shopee dan juga Lazada. Ok jom kita tengok!

Tips Pilih Food Steamer Terbaik

Kalau korang tengah cari food steamer terbaik, korang kena ambil kira beberapa faktor dulu. Pertama, pastikan pengukus yang korang nak beli tu datang dengan saiz yang sesuai. Kebanyakan steamer datang dalam kapasiti 5L atau 10L untuk setiap tingkat. Pastikan korang tengok saiz dari segi per tingkat. 10L untuk satu tingkat boleh dikira sebagai saiz besar. Dan pastikan korang ada ruang untuk simpan steamer di dapur.

Kedua, pastikan steamer yang korang nak beli tu ada ciri keselamatan yang bagus seperti auto-off protection. Food Steamer yang tak ada auto off atau anti dry protection boleh menjadi risiko tinggi bila air kering. Pastikan juga pengukus elektrik ada water indicator untuk korang pantau paras air.

Faktor ketiga adalah reka bentuk. Ada steamer yang berbentuk bulat, ada berbentuk petak dan ada berbentuk oval. Terpulang kepada jenis masakan yang korang nak buat. Kalau nak buat kek bulat, jangan terbeli bentuk oval pulak.

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Jenama Pengukus Terbaik di Malaysia

1
1
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Food Steamer Trio TFS-18

Food Steamer Terbaik pilihan Shoptrack
Kapasiti 10L + 10L (2 tingkat) & senang untuk disimpan
Auto-stop timer 60 minit untuk set masa + side water filler
Sangat senang untuk diguna tapi pastikan korang ada ruang di dapur

Dalam pandangan ramai orang, food steamer terbaik di pasaran sekarang adalah Food Steamer Trio TFS-18. Model ni memang lengkap dari semua segi: ciri keselamatan, saiz dan senang untuk diguna. Dengan kapasiti 10L tambah lagi 10L jumbo capacity (2 tingkat), korang boleh masak hampir semua jenis masakan: ikan, sayur, nasi malah kek pun sesuai. Model ni juga dilengkapi double heater untuk kukus dengan lebih laju. Nak isi air pun sangat senang sebab korang boleh isi air guna ruang refill kat tepi pengukus tu. Ciri keselamatan juga bagus dengan 'auto-stop' 60 minit iaitu timer yang korang boleh guna untuk set masa. Cuma satu kekurangan iaitu wayar dia agak pendek, tapi pakai je la extension kan. Datang sekali dengan water bowl dan refill cup. Recommended!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Food Steamer Morgan MFS-29

Food Steamer Besar Terbaik
Kapasiti 28L (2 tingkat) & senang untuk disimpan
Autostop timer 60 minit untuk set masa + side water filler
Anti-dry thermostat (anti-dry protection)

Sebagai pesaing Food Steamer Trio, jenama Morgan juga ada memasarkan model yang boleh dikira sebagai food steamer terbaik. Dari segi harga dan ciri, lebih kurang sama macam Trio TFS-18. Ada double heater untuk kukus lebih laju, ada timer 60 minit dan ada ruang kat tepi pungukus tu untuk korang refill air dengan senang. Juga ada ciri keselamatan anti-dry thermostat. Perbezaan utama Morgan dan Trio adalah dari segi kapasiti. Walaupun harga lebih kurang sama, kapasiti Morgan lebih besar iaitu 28L (2 tingkat) berbanding 20L (2 tingkat) dari Trio. Kalau korang perlukan kapasiti yang besar, pertimbangkan model ni juga, tapi pastikan ada ruang kat dapur untuk simpan.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Food Steamer Elba EFS-G1035

Food Steamer MurahTerbaik
Kapasiti 10L (3 tingkat) & rekabentuk bulat
Auto-stop timer 60 minit untuk set masa + anti dry protection
Pilihan murah & berbaloi

Food steamer terbaik ketiga pilihan kami ini adalah pilihan untuk korang yang nak cari model lebih murah tapi tak compromise kualiti dan keselamatan. Dari segi reka bentuk, pengukus Elba ni berbentuk bulat lebih kurang sama macam kebanyakan steamer gas, jadi sesuai untuk jenis masakan yang memerlukan periuk bulat. Ada timer 60 minit dan ada juga anti-dry dan auto-cut off protection. Dari segi kapasiti, food steamer ni ada 10L dan 3 tingkat. Tapi korang mungkin kena check kalau tingkat ketiga tu cukup panas atau tak. Tak ada ruang isi air dari luar, jadi korang kena angkat periuk steamer bila kena refill air. Tapi dengan harga yang murah, tak boleh complain sangat pun. Berbaloi!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Food Steamer Tefal VC1401

Kapasiti 6L (2 tingkat) & rekabentuk bulat
Autostop timer 60 minit untuk set masa + anti dry protection
Pilihan murah dengan side water filler

Satu lagi pilihan murah dalam senarai food steamer terbaik Shoptrack adalah Food Steamer Tefal. Model ni dalam anggaran harga yang sama macam Food Steamer Elba, jadi boleh dikira sebagai pesaing untuk pasaran yang sama. Perbezaan ketara dari Elba adalah kapasiti Tefal ni 6L berbanding 10L dari Elba, dan model ni cuma ada 2 tingkat. Tapi dengan harga yang lebih kurang sama, korang boleh dapat side water filler (ruang isi air di sisi). Ciri keselamatan juga ada: auto-off dan water indicator.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Food Steamer Pensonic PSM-162

Kapasiti 12L (2 tingkat) & rekabentuk petak
Timer 60 minit dengan auto off protection + side water filler
Pilihan harga sederhana

Sebagai pilihan terakhir food steamer terbaik, kami pilih model harga sederhana iaitu Food Steamer pensonic PSM-162. Dari segi kapasiti, pengukus ni tak terlalu besar dan tak terlalu kecil, dengan 12L kapasiti (6L + 6L, 2 tingkat). Ada timer 60 minit macam model kapasiti besar yang lain dan ada ruang tepi untuk refill air tanpa perlu alih periuk. Ada juga auto-off sebagai ciri keselamatan, indicator light dan water indicator untuk tengok paras air. Bagi keluarga 2-4 orang, mungkin kapasiti ni dah cukup besar. Reka bentuk pula berbentuk petak yang agak normal untuk steamer yang berkapasiti besar. Jadi untuk korang yang nak steamer saiz sederhana, model ni sesuai!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Joe Shoptrack
Joe Shoptrack
Tech, DIY dan travel antara topik yang sering menjadi bacaan Joe. Seorang yang chill dan santai seperti berjalan di tepi pantai.
Rating Artikel
4.5/5