fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

5 Food Processor Terbaik di Malaysia 2022

Food Processor Terbaik
"Senang dan mudah untuk masak"

Jom tengok 5 jenama Food Processor terbaik yang ada di Shopee & Lazada, pilihan ramai untuk korang pertimbangkan.

Banyak habiskan masa utk ‘prep’ bahan bahan sebelum masak? Bagi yang biasa ke dapur mesti tahu yang Food Processor adalah ‘gadget’ yang wajib ada di dapur untuk memendekkan masa dalam penyediaan makanan.

Dengan hanya satu alat, bahan-bahan seperti bawang, cili, telur even daging yang hendak di cincang siap dengan sekelip mata. Tambah lagi dengan Hand Mixer, senang la korang nak buat masakan kegemaran.

Kegunaan Food Processor

Food processor adalah satu alat yang membolehkan korang mengisar, menghiris, menguli, mencincang dan macam macam lagi dengan hanya menggunakan satu alat. Ia tidak sama dengan blender di mana hasil bahan after dikisar dengan blender selalunya cair (liquefy) atau ‘puree’. Kalau korang nak bahan korang seperti dicincang halus/kasar macam pakai pisau, korang kena cari food processor!

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Food Processor Terbaik di Malaysia

1
1
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Food Processor Philips Compact HR7320

Kategori green product - Jimat elektrik
Tahan lasak dan sesuai untuk heavy use
2.1L Kapasiti (sesuai untuk 4-5 serving)

Pilihan popular untuk food processor terbaik adalah Philips Daily Collection. Sedikit pricey tapi seperti mana yang korang tahu brand Philips memang terkenal dengan kualitinya. Kapasiti model ini juga besar sesuai untuk korang yang berkeluarga besar. Mempunyai 2 speed setting, model ini menggunakan stainless steel blade yang mempunyai ciri ergonomic jenis 2in1 yang membolehkan korang hiris and cincang dalam 1 masa. Overall kalau korang cari yang tahan lasak, jimat elektrik dan berkualiti boleh la consider model ni.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Food Processor Pensonic PB-5001

Multi functional – ada 6 jenis blade untuk 6 jenis hasil kisar
2L kapasiti (sesuai untuk 4-5 serving)
Double safety switch dengan overheat protection

Pilihan kedua food processor terbaik adalah Pensonic Food Processor yang memang sangat berbaloi untuk korang invest. Model ni multi-functional. Korang even pilih jenis blade mana yang korang nak guna untuk suit preference hasil bahan kisar korang. So dengan hanya 1 alat, macam macam korang boleh buat. Jus, Soup, Sambal? You name it. Harga pulak berpatutan. Model ni pun ada 2 speed setting dan saiz jug dia juga sesuai untuk korang yang berkeluarga besar.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Food Processor Kenwood FP120

Ciri keselamatan yang bagus
1.4L kapasiti (sesuai untuk 3-4 serving)
1 speed + pulse action

Model FP120 dari Kenwood ni juga terkenal dengan kualiti dan ketahanan. Model ni juga mementingkan safety feature iaitu full safety interlock dimana ia tidak akan beroperasi jika bekas tidak ditutup dengan rapat. Model ini hanya ada 1 speed + pulse setting, senang untuk korang control. Ia juga guna Stainless Steel knife blade yang tidak akan karat dan tumpul. Harga Kenwood jatuh dalam kategori midrange dalam senarai Top 5 food processor terbaik ni. Sesuai untuk korang yang ada bajet sederhana tapi mementingkan kualiti dan keselamatan.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Food Processor Russell Taylors Multifunction HB-6

Sesuai untuk bajet bawah RM100
2 jenis – Hand Blender and Processor
Practical - Boleh blend guna mangkuk sendiri!

Pilihan bijak food processor terbaik untuk korang yang ada bajet bawah RM100 sahaja. Model ini 2in1 boleh guna macam blender biasa korang atau food processor. Hasil kisar hand blender ni halus sesuai untuk korang yang nak masak sup ke buat juice or cili boh. Lagi best, korang boleh blend dlm mangkuk korang sendiri atau tukar kepada mod food processor untuk hasil yang lebih kasar. Model ni pakai 2-pin plug ya!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Food Processor Giselle KEA0188

Saiz kecil -sesuai untuk ibu yang nak buat baby food
Senang untuk dicuci dan detachable
Design stylish & multi functional

Satu alternative lain yang function dia sama seperti model Russel Taylors cuma harga dia mahal sedikit sebab model dari Giselle ni ada bagi lebih aksesori. Saiznya agak sedikit kecil dari model model yang lain jadi ia sesuai juga untuk ibu ibu yang nak buat makanan baby. Antara aksesori yang mendapat perhatian saya ialah, ia datang dgn whisk! So korang yang buat kek tu boleh pakai ni juga. Memang layak digelar Top 5 food processor terbaik.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement

Soalan Lazim

Jenama food processor top 5 pilihan Shoptrack adalah Philips, Pensonic, Kenwood, Russel Taylor & Giselle.
Food processor boleh menghasilkan bahan makanan seperti dicincang atau dikisar, tidak sama dengan Blender yang akan menghasilkan bahan cair.
Jenama Food Processor yang bagus selalunya dalam lingkungan harga RM100 – RM300.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Hana Shoptrack
Hana Shoptrack
Environmentalist yang cinta pada alam semulajadi. Home gardening adalah hobby masa lapang Hana. Juga aktif dalam Yoga dan weekend hiking.
Rating Artikel
4.5/5