fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 5 Kipas Siling Terbaik di Malaysia 2021 (Jenama Kualiti)

Kipas Siling Terbaik

"Brand mana yg popular?"

Anda ada plan nak tukar Kipas Siling rumah yang baru? Tak pun ada buat renovation rumah, nak tambah kipas-kipas baru untuk rumah baru. Ok dah. Tak payah pening kepala, ini senarai 5 Kipas Siling Terbaik di Malaysia bagi tahun 2021 yang kami susun untuk anda. Senarai ini antara Kipas Siling yang popular di Shopee & Lazada! Jom!

Cara Pilih Kipas Siling

Kipas siling datang dalam pelbagai jenis. Ada yang berlampu, ada yang pendek, panjang, 4 blade dan 5 blade. Jadi consider beberapa faktor di bawah untuk agak-agak kesesuaian kipas siling untuk rumah korang.

Korang nak beli kipas untuk ruang tamu atau bilik tidur? Ikut panduan simple di bawah:

  • Ruang bilik bawah 68m2 = kipas 44 – 54 inci.
  • Ruang bilik 69m2 sehingga 121m2 = kipas 50 – 72 inci.
  • Ruang bilik atas 121m2 = kipas 54 – 72 inci.

 

Pastikan ada jarak keluasan sekitar kipas (kipas ke dinding) sebanyak 45cm.

Jangan lupa juga untuk ukur jarak antara kipas dan siling dan jarak antara kipas ke lantai.

  • Tinggi bilik bawah 2.4m = pilih kipas jenis low profile.
  • Tinggi bilik atas 2.7m = pilih kipas jenis downrod.

 

Untuk kipas downrod (besi yang menghubungkan kipas ke siling), pilih ketinggian downrod yang betul. Tengok detail ketinggian downrod kipas yang korang nak beli.

Antara faktor utama lain adalah kekuatan kelajuan kipas (RPM – rotation per minute), bunyi bising, warranti dan penggunaan elektrik. Faktor lain seperti switch kipas, jumlah blade dan sebagainya cuma faktor secondary. Jadi, kami pilih di bawah kipas siling terbaik dengan mengambil kira semua faktor ni.

Untuk tambah sejuk, air cooler juga boleh membantu menyejukkan bilik korang.

Boleh dibeli di :

Point Penting & List

Kipas Siling Terbaik di Malaysia

Pilihan Shoptrack
1
1

Kipas Siling Khind CF615

3 blade 60 inci dengan kelajuan kipas 120 - 280 RPM
5 tahap kelajuan & jimat elektrik bertaraf 5 bintang (max 80W)
Murah, low noise dan tahan lama

Kipas siling terbaik pertama adalah Khind CF615B. Kipas ni adalah antara model terbaik dalam kategori harga murah. Dengan 3 blade 60 inci dan kelajuan kipas yang boleh mencecah 120 - 280 RPM, kipas ni tiada tandingan dari segi harga yang ditawarkan. Dari segi design, nampak macam kipas biasa tapi kekuatan utama kipas ni datang dari ketahanan. Dengan powder coating dekat setiap blade dan ball bearing motor, korang tak perlu takut cepat rosak. Ia datang sekali dengan 5 tahap kelajuan untuk fleksibiliti, low noise (<62dB) dan juga jimat elektrik dengan power consumption 22W hingga 80W iaitu bertaraf 5 bintang. Kalau korang dalam bajet yang limited dan tak perlu lampu, ni kipas siling terbaik untuk rumah korang.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2

Kipas Siling Rezo Ventus MY56

5 blade 56 inci dengan kelajuan kipas 101 - 260 RPM
5 tahap kelajuan & jimat elektrik bertaraf 5 bintang (max 80W)
Reka bentuk yang ada style dengan harga murah

Nak cari kipas siling terbaik murah yang juga ada style sikit? Kipas siling Rezo Ventus MY56 boleh menenuhi kriteria ni. Dengan 5 blade 56 inci dan kelajuan 101 - 260 RPM, kipas ni bukan saja boleh menyejukkan bilik korang tapi juga ada boleh tambah kecantikan terutama kalau siling korang berwarna putih sebab kipas ni datang dengan warna hitam untuk tambah kontras. Reka bentuk ia juga tak nampak macam kipas murah walaupun harganya dalam kategori murah. Ciri lain termasuk 5 tahap kelajuan, jimat elektrik bertaraf 5 bintang (80W) dan datang sekali dengan remote control.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3

Kipas Siling Elmark EL 921

5 acrylic blade 54 inci
Dengan remote control, timer dan 3 tahap kelajuan
SIRIM certified

Pilihan ketiga kipas siling terbaik adalah Elmark EL 921. Jenama kipas Elmark ni sangat popular dan dikira sebagai antara yang terbaik dalam pasaran kipas. Model EL 921 ni datang dengan 5 blade acrylic bersaiz 54 inci yang ada nampak berkilat. Harga kipas ni dalam kategori mid-range iaitu harga sederhana dengan motor AC yang boleh membawa kelajuan tinggi. Datang sekali dengan remote control, timer dan 3 tahap kelajuan. Juga SIRIM certified. Untuk korang yang berminat untuk dapatkan kipas siling dengan reka bentuk sedikit unik, boleh lah consider kipas ni.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4

Kipas Siling Panasonic Bayu 5

5 blade 56 inci dengan kelajuan kipas 95 - 183 RPM
3 tahap kelajuan & jimat elektrik bertaraf 5 bintang (max 69W)
Dengan remote control dan low noise <54dB

Dalam kategori kipas siling terbaik yang memang berkualiti dengan harga yang premium sikit, belum lagi ada kipas siling yang boleh menandingi populariti Panasonic Bayu 5. Kipas ni memang antara kegemaran dan pilihan di pasaran dengan 5 blade 56 inci yang membawa kelajuan 95 - 183 RPM. Kekuatan kipas ni datang dari low noise iaitu hanya 54 dB berbanding model lain yang selaunya atas 60dB. Juga bertaraf 5 bintang Energy Saving (max 69W), korang tak perlu takut bil elektrik melambung naik. Kipas ni juga mampu memberikan Air Delivery sebanyak 215m3/min. Datang dengan warna putih atau hitam.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5

Kipas Siling KDK K15V0

3 blade 60 inci dengan kelajuan kipas 81 - 264 RPM
Jimat elektrik bertaraf 5 bintang (max 82W) + Energy Savings Condenser Motor
Harga yang menarik dan berbaloi

Pesaing dalam kipas siling terbaik kategori mid-range, kipas siling KDK K15V0 menawarkan ciri jimat elektrik, keselamatan dan kelajuan tinggi dengan harga yang berpatutan. Dengan 3 blade 60 inci yang lebar, kipas siling ni mampu membawa kelajuan 81 - 264 RPM dengan bertaraf Energy Savings 5 bintang (82W) dengan motor Energy Savings Condenser, iaitu khas untuk penjimatan elektrik. Beza kipas siling dari model lain adalah ia menggunakan switch dinding bukan remote control dan juga ada noise level <62dB. Tapi dengan harga yang mampu milik, tak ada apa yang boleh komplain sangat.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Kipas Siling DEKA XR5
Shopee

Kipas Siling DEKA XR5

Shopee

Kipas Siling NSB Fan Max

Produk Berkaitan

Schneider-Pieno-Flush-Switch
Lazada

Schneider Pieno Flush Switch

WD-40 MultiPurpose Spray (191ml)
Shopee

WD-40 MultiPurpose Spray (191ml)

Voucher Terhad

Existing Customer Only

CNYPHSMP

Get 16% Coins Cashback
min. spend RM50, capped at 800 Coins
Valid : 19 Jan - 2 Feb 2022 only
Shopee-App-Logo
Max one usage per user. Applicable for existing customer only. Applicable on app only.
Existing Customer Only

CNYPHSMP

Get 16% Coins Cashback
min. spend RM50, capped at 800 Coins
Valid : 22 Jan 2022 only
Max one usage per user. Applicable for existing customer only. Applicable on app only.

Soalan Lazim

5 jenama kipas siling terbaik pilihan Shoptrack adalah KDK, Khind, Rezo Ventus, Elmark dan Panasonic.
Perkara perlu tahu sebelum beli kipas siling secara online adalah kesesuaian saiz kipas dengan saiz bilik dan ketinggian bilik. Selain itu, penjimatan elektrik, waranti dan kelajuan kipas juga memainkan peranan yang penting.
Anggaran harga untuk kipas siling terbaik di Malaysia adalah dari RM90 – RM350 untuk satu unit.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Joe Shoptrack
Joe Shoptrack
Tech, DIY dan travel antara topik yang sering menjadi bacaan Joe. Seorang yang chill dan santai seperti berjalan di tepi pantai.
Send this to a friend