fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 5 Wifi Extender Terbaik Malaysia 2022 (High Speed)

Wifi Extender Terbaik

"Signal Wifi lebih kuat dan jauh"

Wifi rumah tak laju sebab jauh dari Wifi router? Ramai orang letak router kat ruang tamu jadi bila guna phone dalam bilik kelajuan wifi boleh jadi perlahan sebab bilik korang dalam ‘dead zone’.

Ada jalan penyelesaiannya sebab ada gajet yang dinamakan Wifi Extender. Jom tengok 5 Wifi Extender terbaik 2022 dengan model terbaru untuk selesaikan masalah ni.

Apa tu Wifi Extender?

Wifi extender adalah sebuah gajet yang membolehkan kawasan liputan Wifi korang di rumah jadi lebih besar. Caranya Wifi extender ni akan terima signal dari Wifi dan memperkuatkan signal Wifi tu sebelum dia lantulkan balik ke kawasan yang lebih luas. Jadi kalau korang letak router kat ruang tamu, wifi extender boleh tolong sambungkan signal Wifi sampai ke bilik tidur atau ke tingkat lain.

Wifi Extender untuk Unifi, Time Internet & Maxis

Kebanyakan Wifi Extender yang ada dekat pasaran sekarang ni memang support dengan modem dan router sedia ada dari Unifi, Time Internet, Maxis dan semua ISP (Internet Service Provider) yang lain di Malaysia. So jangan risau ok?

Untuk korang yang belum ada lagi Internet di rumah atau nak tukar plan baru? Tengok ni cara beli pakej Wifi untuk rumah. Kalau dah ada, ok jom kita check jenama Wifi Extender apa yang terbaik di pasaran pilihan kami di Shoptrack!

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Wifi Extender Terbaik di Malaysia

Pilihan Shoptrack
1
1

Wifi Extender Xiaomi Mi Pro 300M

Sesuai untuk rumah kecil dan sederhana
Pilihan bajet tapi efektif untuk tingkatkan range wifi
Support sehingga kelajuan 300Mbps

Pilihan pertama wifi extender terbaik Shoptrack adalah Xiaomi Pro 300M. Produk ni murah dan efektif, sesuai untuk korang yang tak perlu wifi extender yang terlalu canggih atau yang duduk di rumah sederhana. Antara ciri utama Xiaomi Pro 300M ni adalah kelajuan sehingga 300Mpbs, single band 2.4Ghz, ada 2 antena dan boleh support sehingga 64 device. Walaupun tiada ciri lain, kekuatan produk ni datang daripada fungsi standard yang ada di Wifi extender lain tapi dengan harga yang murah. Just plug dekat outlet atau socket di rumah dan setup ikut panduan. Tapi jangan lupa beli power adapter sekali sebab model ni pakai 2 pin plug.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2

Wifi Extender TP-Link TL-WA855RE

Pilihan bijak untuk rumah sederhana
Ada Intelligent LED Indicator
Sehingga 300Mpbs atas 2.5Ghz dan ada ethernet port

Kalau korang ada bajet atas RM50 tapi masih tak perlu wifi extender yang canggih sangat, model wifi extender TP Link WA855RE ni mungkin terbaik untuk korang. Dengan ciri standard seperti single band 2.5Ghz, kelajuan 300Mbps dan 2 antena, model TP Link memang sangat reliable terutamanya sebab jenama TP Link memang power dalam kategori aksesori elektronik. Model ni juga ada Intelligent LED Indicator yang akan membantu korang letak wifi extender ni di tempat yang paling sesuai. Tambah lagi, dengan satu ethernet port, korang boleh sambungkan wifi extender ni dengan Ethernet cable ke Access Point so korang boleh buat personal Wifi Hotspot, kalau perlu. Ni antara wifi extender terbaik yang popular online.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3

Wifi Extender D-Link DAP-1325

Pilihan bijak untuk rumah sederhana
Juga ada Intelligent LED Indicator
Sehingga 300Mpbs atas 2.5Ghz dan ada ethernet port

Satu alternatif dan pesaing untuk wifi extender TP Link adalah wifi extender dari jenama D-Link, model DAP-1325. Model ni memang lebih kurang sama dengan TP Link WA855RE, dengan kelajuan 300Mbps untuk 2.5Ghz band, 2 antena, ethernet port dan LED Indicator. Setup pun sangat senang: cuma tekan satu butang di wifi extender ni dan tekan butang WPS di router. Harganya murah sedikit dari TP Link WA855RE tapi overall, tiada sangat beza dari segi ciri, fungsi dan reliability. Jadi, sesuai digelar salah satu top 5 wifi extender terbaik.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4

Wifi Extender TP-Link RE200 AC750

Sesuai untuk online gaming dan HD streaming
Sesuai untuk rumah sederhana
Dengan kelajuan sehingga 750Mbps atas dual band 2.5Ghz dan 5Ghz

Bagi saya, model wifi extender terbaik dari segi harga, fungsi, ciri dan reliability adalah TP-Link RE200. Ciri pertama yang saya suka adalah model ni ada dual band iaitu 2.5Ghz dan 5Ghz yang membagi lebih pilihan dari segi position untuk saya letak wifi extender ni di rumah. 5Ghz lebih laju untuk jarak dekat dan 2.5Ghz lebih lambat tapi jarak lebih jauh. Jadi kalau router korang pun ada dual band, saya cadang beli model ni sebab wifi extender Cuma perlu beli sekali saja, pastikan berbaloi. Model ni juga datang dengan LED indicator, one button setup, dan ethernet port dan support kelajuan sehingga 750Mpbs.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5

Wifi Extender TP-Link Deco E4 AC1200

Sesuai untuk rumah besar dan keluarga besar
Boleh digunakan sebagai router, access point dan wifi extender
Canggih dengan voice control serta design yang elegan

Kalau korang duduk di rumah besar lebih dari 2800sqf, mungkin wifi extender yang biasa tak akan cukup untuk tingkatkan jarak signal wifi korang. Jadi kami cadang korang cari wifi extender yang juga boleh jadi router macam TP-Link Deco E4 ni. Model ni support router mode Time Fiber, Unifi, HyppTV dan boleh jadi access point untuk router lain. Design dia pun memang sangat lawa dan ada juga voice control so boleh buat rumah korang nampak lagi canggih. Dengan dual band 2.5Ghz dan 5Ghz, tak perlu risau tentang kelajuan dan kestabilan. Model ni korang boleh connect dengan sehingga 100 device dan boleh sampai 1000Mbps. Juga antara wifi extender terbaik yang popular online.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
TPLink Modem Turbo GT900 Router 500mbps Router Extender
Shopee

TPLink Modem Turbo GT900 Router 500mbps Router Extender

Lazada

TP-LINK 300Mbps Wifi Extender TL-WA850RE

Produk Berkaitan

Choseal Cat7 SFTP Ethernet Cable 22AWG
Lazada

Choseal Cat7 S/FTP Ethernet Cable 22AWG

Advertisement

Soalan Lazim

Tiada beza, semua produk ni adalah gajet yang sama untuk memperkuatkan signal wifi.

Jenama top 5 pilihan Shoptrack adalah Xiaomi, TPLink dan DLink. Semua jenama ini menghasilkan wifi extender yang sangat efektif.

Wifi router adalah gajet untuk menghubungkan anda ke rangkaian Internet kabel, manakala wifi extender adalah gajet untuk memperkuatkan signal wifi.

#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Joe Shoptrack
Joe Shoptrack
Tech, DIY dan travel antara topik yang sering menjadi bacaan Joe. Seorang yang chill dan santai seperti berjalan di tepi pantai.
Rating Artikel
4.5/5