fbpx
Shoptrack Logo

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Tablet Murah Terbaik Malaysia 2024 (Bawah RM1500)

Hari ini : ✨ Ramadan Sale hari ini di Lazada & Shopee! Diskaun menarik sempena menyambut bulan Ramadan penuh keberkatan ini! Lebih jimat! 🌙

Tablet Murah Terbaik Malaysia
"Tablet tak semestinya mahal. Ada yang bagus tapi murah!"

Harini Luna nak rekomen 10 Tablets Murah terbaik yang korang boleh beli dekat Shopee dan Lazada. Tablets kategori harga bawah RM1,500 je guys. Yang penting bagus, berkualiti dan cukup dah utk kegunaan harian!

Tablet ni dia borderline antara Laptop dan Smartphone. Kalau korang setakat nak baca email, tengok Movie, or main game dekat skrin yang lebih besar dari Smartphone korang, Tablet memang pilihan yang bijak.

Sekarang ni banyak aplikasi yang support untuk baca buku online (ebook) mcm PlayBook dan lain lain. Selain dari student, Tablet ni pun sesuai untuk kanak-kanak atas 6 tahun, boleh guna untuk aktiviti pembelajaran online, PDPR, home-business owner pun sesuai ada 1 tablet untuk manage business on the go!

Panduan Spesifikasi Utama Tablet

Ada banyak jenis Tablet murah di pasaran, tapi yang mana sesuai untuk kegunaan korang? Boleh refer key guide berikut –

Paparan Saiz & Resolusi Skrin

PIlih saiz skrin yang tepat mengikut keperluan. Kalu nak yang senang bawa kemana-mana or selit dalam beg pilih skrin yang tidak terlalu besar. Kena ingat selalunya lagi besar lebih berat. Resolusi juga penting, nak tengok movie full HD kena pilih Tablet yang support at least 1080p.

Sistem Operasi

Ada banyak jenis sistem operasi. Antara yang popular adalah iOS, Android, dan Windows. Kalau tak biasa pakai produk Apple, kami suggest korang pilih Tablet yang guna sistem operasi Android sebab lebih user-friendly.

RAM + Kapasiti Storan

Dua-dua penting. Lagi tinggi RAM lagi tinggi performance Tablet. Begitu juga dengan kapasiti storan, lagi banyak kapasiti, lagi banyak aplikasi dan media yang boleh disimpan. Nak storage lebih, pilih yg boleh tambah memory card.

Resolusi & Kualiti Kamera

Kalau korang dah ada smartphone, kamera di Tablet ni tak la penting sangat. Tapi apa salahnya alang-alang dah beli, boleh pilih kualiti dan resolusi tinggi atleast 8MP untuk kamera belakang demi kepuasan.

Wifi atau Cellular?

Selalunya kita guna Tablet ni sebagai gajet kedua kita. Kami di Shoptrack sarankan untuk cuma pilih cellular bila korang memang betul betul perlukan sahaja sebab Wifi je sudah memadai. Pro-tips – Kalau nak juga guna internet di luar, connect je dengan hotspot korang.

Ketahanan Bateri

Pilih ketahanan bateri yang tinggi supaya korang tak perlu untuk caj selalu bila nak guna. Kalau heavy use, cari yang tahan sekurang-kurangnya 8 jam penggunaan.

Share Artikel Ini
Point Ringkas & List
Pilihan Shoptrack

Jenama Tablet Murah Terbaik di Malaysia 2024

Recommended
4.7/5
4.7/5
QR Code https://shope.ee/VhsJvwZfp
Recommended
⚡ Ramadan Sale Today! Best Price, Save More!

Huawei MatePad 10.4 Tablet

Tablet murah terbaik Huawei
Overview:
Sesuai untuk gamer.
Skrin 10.4 inci, 7250mAh Bateri.
4GB RAM, 64GB ROM, Kamera belakang /depan 8MP.
Tablet murah terbaik dari Huawei ni datang dengan Aluminium body. Skrin berukuran 10.4 inci + 2K fullview display mampu memberikan visual yang terang serta warna yang tepat. Dengan kapasiti bateri 7250mAh korang boleh layan Netflix sehingga 12jam. Nak caj penuh ambil masa cuma 2 jam je. Tablet terbaik dari Huawei ni ada 4GB RAM, 64GB ROM dan Chipset 7nm kirin 8A10 AI cukup smooth nak support game bergrafik tinggi. Speaker pun best cuma spek kamera support 8MP je. Secara keseluruhan, dengan harga yang ditawarkan, Tablet MatePad Huawei ni memang antara Tablet murah terbaik di pasaran.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
1
Shopee
QR Code https://shp.ee/si2pfrp
Lazada
QR Code https://invol.co/cl9gb3w

Scan & Add to Cart

1
⚡ Ramadan Sale Today! Best Price, Save More!

Samsung Galaxy Tab A7 Lite 2021 LTE (T225)

Overview:
Sesuai untuk kanak-kanak dan light user.
Skrin 8.7 inci, 5,100mAh Bateri.
3GB RAM, 32GB ROM, Kamera belakang 8MP AF, Kamera depan 2MP.
Pilihan Tablet Murah terbaik seterusnya ialah dari jenama terkemuka Samsung. Model A7 lite ni menggunakan Aluminium sebagai body. Tablet A7 lite ni antara Tablet yang kecil dipasaran. Bersaiz cuma 8.7 inci, selesa untuk digunakan 1 tangan sahaja. Bateri 5100mAh tahan sehingga 5-7 jam. Kamera belakang 8MP ada autofocus dan mampu support rakaman video 1080p. Menggunakan sistem operasi Android, Tablet terbaik dari Samsung ni disertakan dengan 3GB RAM, 32GB storan cukup untuk support daily task. Overall, kalau korang cari Tablet yang senang nak bawak pergi mana mana, boleh pilih model A7 lite ni!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
Shopee
QR Code https://shope.ee/4V9h6DpTWc
Lazada
QR Code https://invol.co/cljj1jo

Scan & Add to Cart

2
⚡ Ramadan Sale Today! Best Price, Save More!

Honor Pad X8 4G LTE Tablet

Tablet Murah Terbaik Untuk Student
Overview:
Sesuai untuk student dan kerja multitasking.
Skrin 10.1 inci, 5100mAh Bateri.
4GB RAM, 64GB ROM, Kamera Belakang 5MP.
Honor Pad X8 ni pilihan best lah kalau nak cari Tablet bajet bawah RM1,000. Ada screen luas 10.1 inci fullview yang cun, ada mode perlindungan mata lagi untuk jaga mata korang. Paparan Full HD tu bagi display 224 PPI yang sharp, dengan ratio skrin-ke-badan 80%. Bila bab kuasa, bateri 5100mAh ni boleh tahan lama, boleh guna berat dalam 6-8 jam. Untuk storan, ada 64GB, dan RAM 4GB memang tak banyak tapi dah cukup ok untuk kerja harian. Gambar kamera taklah superb sangat – kamera utama 5MP takkan buat korang excited, tap bukan semua orang fotografer kan. Dari segi design pula, Honor Pad X8 ni tipis je, 7.55mm – senang nak bawak ke sana sini. Ni lagi satu tip menarik: boleh buka banyak window serentak, jadi senang lah nak multitask. Kalau korang cari tablet yang ada balance dari segi fungsi dan harga, Honor Pad X8 boleh jadi pilihan yang mantap lah.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
3
Shopee
QR Code https://shope.ee/fwyXDcSTf
Lazada
QR Code https://invol.co/cljj1ju

Scan & Add to Cart

3
⚡ Ramadan Sale Today! Best Price, Save More!

Oppo Pad Air Tablet

Overview:
Sesuai untuk kerja kreatif ringan dan untuk tengok movie.
Skrin 10.4 inch, 7100mAh Bateri.
4GB+3GB RAM, 64GB ROM.
Oppo Pad Air Tablet ni pun agak OK kalau korang nak cari Tablet murah. Dengan skrin luas 10.36 inci, ia ada antara display terbesar dalam senarai ni, tapi yang luar biasa ialah skrin 2K UHD, memang best lah. Bukan setakat tu je, ia ada Eye Care untuk pastikan mata korang selesa. Bila bab bateri, ia ada kapasiti bateri besar 7100mAh yang boleh tahan sampai 15 jam penggunaan berat, memang berbaloi pada harga macam ni. Dari segi storan, biasa-biasa je – 64GB tapi RAM fizikal 4GB dilengkapi dengan RAM virtual 3GB, tapo korang jangan expect ia macam ada RAM fizikal 7GB pulak. Dari segi reka bentuk, ia nipis dan ringan – cuma 6.94mm dan 440g dan boleh fast charge sampai 18W.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
Advertisement
4
Shopee
QR Code https://shp.ee/p5xqdqp
Lazada
QR Code https://invol.co/cl9gbd4

Scan & Add to Cart

4
⚡ Ramadan Sale Today! Best Price, Save More!

Lenovo Smart Tab M10 FHD Plus 4G LTE Tablet 2nd Gen

Tablet murah terbaik Lenovo
Overview:
Sesuai untuk peminat movie.
Skrin 10.3 inci, 5000mAh Bateri.
4GB RAM, 64GB ROM, Kamera belakang 8MP, Kamera depan 5MP.
Yang special kalau korang pilih Lenovo Smart Tab M10 2nd Gen sebagai Tablet murah terbaik pilihan korang, korang akan dapat charger stand yang dipanggil Smart Stand! Bersaiz 10.3 inci + skrin Full HD, Model M10 ni menawarkan bateri sebanyak 5000mAh. Cukup untuk tengok video selama 7-8 jam non stop. Dengan 4GB RAM dan 64GB ROM dimana sangat berguna kalau korang jenis suka ulang alik antara aplikasi sebab lagi tinggi RAM lagi smooth operation. Lenovo Smart Tab Tablet ni menggunakan sistem operasi Android™ 9™ Pie. Ada dua kamera (depan 5MP, belakang 8MP). Design premium, speaker berkualiti, tak ada yang nak di komplain dengan harga yang ditawarkan. Sangat berbaloi!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
Shopee
QR Code https://shope.ee/9p5pSoYKG0
Lazada
QR Code https://invol.co/clfrq22

Scan & Add to Cart

5
⚡ Ramadan Sale Today! Best Price, Save More!

Teclast M40 Pro Tablet

Tablet murah terbaik Teclast
Overview:
Sesuai untuk kanak-kanak dan dewasa (movie, baca buku, kerja).
Skrin 10.1 inci, 7000mAh Bateri.
8GB RAM, 128GB ROM, Kamera belakang 8MP AF HD, Kamera depan 5MP.
Kalau korang nak cari Tablet murah terbaik yang memang murah habis, just untuk kegunaan anak korang, Teclast P20HD ialah jawapannya. Antara spek yang korang akan dapat bila beli adalah, 10 inci skrin, 6000mAh bateri, 2 kamera (5MP AF HD belakang dan 2MP hadapan). Menggunakan OS Android 10.0 Tablet terbaik dari Teclast ni ada 4GB RAM dan 64GB storan. Tablet ni juga support MS Office, sesuai untuk kegunaan students. So dengan apa yang korang dapat, kenapa pilih untuk bayar lebih?
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
LABRICK X90 Tablet PC

LABRICK X90 Tablet PC

Lihat Harga Terkini
Samsung Galaxy Tab S7 FE WiFi with S Pen

Samsung Galaxy Tab S7 FE WiFi with S Pen

Lihat Harga Terkini
Xiaomi Pad 6 Tablet

Xiaomi Pad 6 Tablet

Lihat Harga Terkini
Best Selling
Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 WiFi (P610)

Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 WiFi (P610)

Lihat Harga Terkini

Produk Berkaitan

Wajib Ada
Ldnio-SC3412-38W-PD20W-USB-Extension-Plug

Ldnio SC3412 38W PD20W USB Extension Plug

Lihat Harga Terkini
Wajib Ada
Universal-Foldable-Mobile-Phone-Tablet-Stand

Universal Foldable Mobile Phone Tablet Stand

Lihat Harga Terkini
Xiaomi-Smart-Clock-AI-4-Touch-Screen

Xiaomi Smart Clock AI 4" Touch Screen

Lihat Harga Terkini
Best Selling
Pineng-PN-899PD-30000mAh-PD-3.0-Power-Bank

Pineng PN-899PD 30000mAh Power Bank

Lihat Harga Terkini

Kesimpulan

Nak cari Tablet Bajet terbaik? Pertama, pastikan tablet kena dengan style korang, fikir pasal saiz skrin dan resolusi – aim la untuk balance antara senang bawa dan saiz visual. Sistem operasi macam iOS, Android, dan Windows tu yang control tablet korang, so pilih yang korang biasa pakai je. RAM dan storan pun penting; lebih RAM lagi bagus performance, sementara storan lebih boleh muat banyak apps dan media – kalau ada slot kad memori lagi bagus. Kualiti kamera pun penting kalau korang nak snap gambar pakai tablet. Pilih tablet yang ada kamera belakang lebih kurang 8MP. Untuk akses internet, stay dengan Wi-Fi je, dan pasal bateri, cari tablet yang boleh tahan dalam 8 jam so tak payah selalu nak cas.

Tak nak fikir banyak? Ini pilihan kami untuk Top 10 Tablet Murah terbaik di Malaysia yang korang boleh beli online sekarang:

  • Huawei MatePad 10.4 Tablet
  • Samsung Galaxy Tab A7 Lite 2021 LTE (T225)
  • Lenovo Smart Tab M10 FHD Plus 4G LTE Tablet 2nd Gen
  • Teclast M40 Pro
  • Honor Pad X8 4G LTE Tablet
  • Oppo Pad Air Tablet
  • LABRICK X90 Tablet PC
  • Samsung Galaxy Tab S7 FE WiFi with S Pen 
  • Xiaomi Pad 6 Tablet
  • Samsung Galaxy Tab S6
Share Artikel Ini
Advertisement

Soalan Lazim

Antara jenama Tablet yang murah dan berkualiti di Malaysia pilihan kami di Shoptrack adalah Samsung, Huawei, Lenovo, Oppo, Honor, Xiaomi dan Teclast.
Spesifikasi yang biasanya diambil kira bila kita nak beli Tablet yang murah dan berkualiti adalah saiz dan resolusi skrin tablet, kapasiti bateri, storan dan RAM, Sistem Operasi dan pilihan Wifi atau cellular.
Anggaran harga Tablet yang murah bermula dari RM549 – RM1499.
#Hashtag
Artikel ini ditulis oleh
Luna Shoptrack
Luna Shoptrack
Working mother yang expert dalam multitasking. Deco rumah, thai food dan Ikea adalah suatu ketenangan bagi Luna.
Inspirasi Travel
REVIEW BERKAITAN
Lihat kategori lain
error: Content is protected.