fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Tablet Murah Terbaik Malaysia 2022 (Bawah RM1500)

Tablet Murah Terbaik
"Tablet tak semestinya mahal. Ada yang bagus tapi murah!"

Harini Luna nak rekomen 10 Tablets Murah terbaik yang korang boleh beli dekat Shopee dan Lazada. Tablets kategori harga bawah RM1,500 je guys. Yang penting bagus, berkualiti dan cukup dah utk kegunaan harian!

Tablet ni dia borderline antara Laptop dan Smartphone. Kalau korang setakat nak baca email, tengok Movie, or main game dekat skrin yang lebih besar dari Smartphone korang, Tablet memang pilihan yang bijak.

Sekarang ni banyak aplikasi yang support untuk baca buku online (ebook) mcm PlayBook dan lain lain. Selain dari student, Tablet ni pun sesuai untuk kanak-kanak atas 6 tahun, boleh guna untuk aktiviti pembelajaran online, PDPR, home-business owner pun sesuai ada 1 tablet untuk manage business on the go!

Panduan Spesifikasi Utama Tablet

Ada banyak jenis Tablet murah di pasaran, tapi yang mana sesuai untuk kegunaan korang? Boleh refer key guide berikut –

Paparan Saiz & Resolusi Skrin

PIlih saiz skrin yang tepat mengikut keperluan. Kalu nak yang senang bawa kemana-mana or selit dalam beg pilih skrin yang tidak terlalu besar. Kena ingat selalunya lagi besar lebih berat. Resolusi juga penting, nak tengok movie full HD kena pilih Tablet yang support at least 1080p.

Sistem Operasi

Ada banyak jenis sistem operasi. Antara yang popular adalah iOS, Android, dan Windows. Kalau tak biasa pakai produk Apple, kami suggest korang pilih Tablet yang guna sistem operasi Android sebab lebih user-friendly.

RAM + Kapasiti Storan

Dua-dua penting. Lagi tinggi RAM lagi tinggi performance Tablet. Begitu juga dengan kapasiti storan, lagi banyak kapasiti, lagi banyak aplikasi dan media yang boleh disimpan. Nak storage lebih, pilih yg boleh tambah memory card.

Resolusi & Kualiti Kamera

Kalau korang dah ada smartphone, kamera di Tablet ni tak la penting sangat. Tapi apa salahnya alang-alang dah beli, boleh pilih kualiti dan resolusi tinggi atleast 8MP untuk kamera belakang demi kepuasan.

Wifi atau Cellular?

Selalunya kita guna Tablet ni sebagai gajet kedua kita. Kami di Shoptrack sarankan untuk cuma pilih cellular bila korang memang betul betul perlukan sahaja sebab Wifi je sudah memadai. Pro-tips – Kalau nak juga guna internet di luar, connect je dengan hotspot korang.

Ketahanan Bateri

Pilih ketahanan bateri yang tinggi supaya korang tak perlu untuk caj selalu bila nak guna. Kalau heavy use, cari yang tahan sekurang-kurangnya 8 jam penggunaan.

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Jenama Tablet Murah Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Huawei MatePad 10.4 Tablet

Sesuai untuk gamer
Skrin 10.4 inci, 7250mAh Bateri
4GB RAM, 64GB ROM, Kamera belakang /depan 8MP
Tablet murah terbaik dari Huawei ni datang dengan Aluminium body. Skrin berukuran 10.4 inci + 2K fullview display mampu memberikan visual yang terang serta warna yang tepat. Dengan kapasiti bateri 7250mAh korang boleh layan Netflix sehingga 12jam. Nak caj penuh ambil masa cuma 2 jam je. Tablet terbaik dari Huawei ni ada 4GB RAM, 64GB ROM dan Chipset 7nm kirin 8A10 AI cukup smooth nak support game bergrafik tinggi. Speaker pun best cuma spek kamera support 8MP je. Secara keseluruhan, dengan harga yang ditawarkan, Tablet MatePad Huawei ni memang antara Tablet murah terbaik dipasaran.
Baca Detail
Brand Official Store di Lazada
1
1
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Samsung Galaxy Tab A7 Lite 2021 LTE (T225)

Sesuai untuk kanak-kanak dan light user
Skrin 8.7 inci, 5,100mAh Bateri
3GB RAM, 32GB ROM, Kamera belakang 8MP AF, Kamera depan 2MP

Pilihan Tablet Murah terbaik seterusnya ialah dari jenama terkemuka Samsung. Model A7 lite ni menggunakan Aluminium sebagai body. Tablet A7 lite ni antara Tablet yang kecil dipasaran. Bersaiz cuma 8.7 inci, selesa untuk digunakan 1 tangan sahaja. Bateri 5100mAh tahan sehingga 5-7 jam. Kamera belakang 8MP ada autofocus dan mampu support rakaman video 1080p. Menggunakan sistem operasi Android, Tablet terbaik dari Samsung ni disertakan dengan 3GB RAM, 32GB storan cukup untuk support daily task. Overall, kalau korang cari Tablet yang senang nak bawak pergi mana mana, boleh pilih model A7 lite ni!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Realme Pad

Sesuai untuk online class, online meetings, gamer
Skrin 10.4 inci, 7,100mAh Bateri
Sehingga 6+128GB RAM & ROM, Kamera belakang 8MP HD, Kamera depan 8MP HD

Tablet bajet terbaik seterusnya ialah dari Realme Pad. Berukuran 10.4 inci skrin LCD+ wide display, Tablet ni cuma 6.9mm tebal je. Nipis dan ringan guys. Bateri kapasiti pula 7100mAh, tahan lebih kurang 10-12 jam sekali caj. Speaker untuk Tablet ni guna Dolby Atmos Quad Speaker, memang padu. Ada option wifi dan cellular, Tablet ni disertakan sehingga 6GB RAM, 128GB storan dan Helio G80 Gaming Processor. Sesuai untuk gamer! Kamera dia pun not bad (8MP HD kamera depan dan belakang). Dengan harga bawah RM1500, memang berbaloi!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Huawei MatePad T10 Tablet

Sesuai untuk kanak-kanak
Skrin 9.7 inci, 5100mAh Bateri
2GB RAM, 32GB ROM, Kamera belakang 5MP AF, Kamera depan 2MP

Satu lagi pilihan pocket-friendly dari Huawei! Model T10 ni murah gila guys. Berukuran 9.7 inci, tablet ini ringan dan mudah nak bawa kemana-mana. Skrin dia ada eye-protection, sesuai untuk kegunaan kanak-kanak dan waktu malam. Menggunakan sistem operasi EMUI 10.1 chipset cukup smooth untuk korang tengok video, shopping online atau baca ebook. Bateri 5100mAh tahan sehingga 7-8 jam sekali caj. Dengan 2GB RAM, 32GB ROM, dan kamera belakang 5MP, Tablet murah terbaik ni sudah cukup untuk kegunaan asas anak korang. Tak perlu spend lebih lagi.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Lenovo Smart Tab M10 FHD Plus 4G LTE Tablet 2nd Gen

Sesuai untuk peminat movie
Skrin 10.3 inci, 5000mAh Bateri
4GB RAM, 64GB ROM, Kamera belakang 8MP, Kamera depan 5MP

Yang special kalau korang pilih Lenovo Smart Tab M10 2nd Gen sebagai Tablet murah terbaik pilihan korang, korang akan dapat charger stand yang dipanggil Smart Stand! Bersaiz 10.3 inci + skrin Full HD, Model M10 ni menawarkan bateri sebanyak 5000mAh. Cukup untuk tengok video selama 7-8 jam non stop. Dengan 4GB RAM dan 64GB ROM dimana sangat berguna kalau korang jenis suka ulang alik antara aplikasi sebab lagi tinggi RAM lagi smooth operation. Lenovo Smart Tab Tablet ni menggunakan sistem operasi Android™ 9™ Pie. Ada dua kamera (depan 5MP, belakang 8MP). Design premium, speaker berkualiti, tak ada yang nak di komplain dengan harga yang ditawarkan. Sangat berbaloi!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Teclast P20HD Tablet

Sesuai untuk kanak-kanak
Skrin 10.1 inci, 6000mAh Bateri
4GB RAM, 64GB ROM, Kamera belakang 5MP AF HD, Kamera depan 2MP

Kalau korang nak cari Tablet murah terbaik yang memang murah habis, just untuk kegunaan anak korang, Teclast P20HD ialah jawapannya. Antara spek yang korang akan dapat bila beli adalah, 10 inci skrin, 6000mAh bateri, 2 kamera (5MP AF HD belakang dan 2MP hadapan). Menggunakan OS Android 10.0 Tablet terbaik dari Teclast ni ada 4GB RAM dan 64GB storan. Tablet ni juga support MS Office, sesuai untuk kegunaan students. So dengan apa yang korang dapat, kenapa pilih untuk bayar lebih?

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
LABRICK X90 Tablet PC
Lazada

LABRICK X90 Tablet PC

Lenovo Tab M8 (2nd Gen) HD TB-8505X Tablet
Shopee

Lenovo Tab M8 (2nd Gen) HD TB-8505X Tablet

Teclast M40 Tablet
Shopee

Teclast M40 Tablet PC Android 10.0 Tablets

Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 WiFi (P610)
Shopee

Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 WiFi (P610)

Advertisement

Soalan Lazim

Spec yang penting untuk beli Tablet yang murah dan berkualiti adalah – Saiz dan Resolusi Skrin, Kapasiti Bateri, Storan dan RAM, Sistem Operasi dan pilihan Wifi atau cellular.
Anggaran harga Tablet yang murah bermula dari RM549 – RM1499.
Jenama Tablet yang murah dan berkualiti adalah Samsung dan Huawei.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Luna Shoptrack
Luna Shoptrack
Working mother yang expert dalam multitasking. Deco rumah, thai food dan Ikea adalah suatu ketenangan bagi Luna.
Rating Artikel
4.5/5