fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Sunscreen Terbaik Malaysia 2022 (Semua Jenis Kulit)

Sunscreen Terbaik
"Saiz kecil, mudah dibawa."

Korang tau tak apa 3 basic steps untuk jaga kesihatan kulit muka? Clean, moisturize dan protect. Selalunya orang tak pernah skip clean dan moisturize tetapi lupa untuk protect. Macam mana nak protect? Salah satu caranya adalah dengan Sunscreen. Malas nak pergi Watson, Guardian? Ni Hana nak share korang 10 Sunscreen Terbaik di Lazada & Shopee yang senang nak bawa ke mana-mana dengan harga yang selesa untuk korang belanja. Jom kita start!

Beza Sunblock & Sunscreen?

Sunblock berfungsi sebagai pelindung kulit, di mana apabila sinaran UVB (short wave ultraviolet B) kena kulit, krim sunblock akan mengelak sinaran UV tersebut. UVB adalah sejenis radiasi yang boleh membuatkan kulit terbakar dan menaikkan risiko kanser.

Manakala Sunscreen pula akan menyerap cahaya matahari sebelum sampai ke lapisan kulit dermis dan melindungi kulit dari sinaran UVA (long wave ultraviolet A) yang boleh membuatkan kulit berkedut. Dengan cara ni, sunscreen boleh membantu untuk mengurangkan kesan penuaan.

Tapi banyak produk Sunscreen and Sunblock kini berfungsi untuk melindungi dari kedua-dua sinaran UVA dan UVB sekaligus. Jadi perbezaannya terletak pada cara ia melindungi kulit.

Pendedahan cahaya matahari boleh menyebabkan kulit kita terbakar (sunburn), penuaan pra-matang, kekurangan penghasilan kolagen dan lebih teruk lagi jika terlalu lama terdedah kepada cahaya matahari tanpa perlindungan boleh menyebabkan kanser kulit! Percaya atau tidak, kulit adalah organ yang paling besar dan ianya merupakan tanda terawal penuaan. Tak nak la nanti umur 30 tapi kulit Nampak macam 50! Malunya!

Apa Itu SPF?

Bila tengok produk atau iklan sunscreen, mesti ada perkatan SPF kan? Apa sebenarnya SPF ni? SPF adalah bermaksud Sun Protector Factor (SPF) yang menandakan berapa lama krim tersebut boleh melindungi kulit dari cahaya matahari atau radiasi UVA dan UVB. Cara pilih SPF bergantung kepada warna kulit. Contohnya, untuk kulit putih (dengan ketahanan kira kira 10 minit), SPF15 boleh memberi 15X10=150 minit. Untuk kulit sawo matang dengan ketahanan 20 minit, 15X20=300 minit.

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Sunscreen Terbaik di Malaysia

Recommended
4.7/5
4.7/5
Recommended
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

L'Oreal Paris UV Defender Serum Protector Sunscreen SPF50+

Sunscreen terbaik untuk kulit tidak sekata
Sesuai untuk semua jenis kulit
Tiada whitecast, non shine & non sticky (tak melekit)
Pilih antara Bright & Clear, Correct & Pro, Matte & Fresh & Moist & Fresh
Salah satu Sunscreen yang sangat popular sekarang ialah L'Oreal Paris UV Defender. UV Defender ni ada 4 jenis yang korang boleh pilih bergantung kepada kesesuaian kulit: Bright & Clear dengan Niacinamide untuk mencerahkan kulit, Correct & Protect dengan antioxidant Vitamin CG untuk kulit tak sekata, Matte & Fresh dengan bahan Airlicium untuk kawal minyak, dan Moist & Fresh dengan bahan Hyaluronic Acid untuk melembapkan kulit. Semua jenis Sunscreen ni tak akan tinggalkan whitecast, tak kilap (Non Shine) dan juga tak melekit (Non Sticky). SPF level dia adalah SPF 50+. Harga tak mahal dan tak murah, sangat berbaloi!
Baca Detail
Brand Official Store di Lazada
1
1
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Sunscreen La Roche-Posay Anthelios SPF50+

Sunscreen terbaik untuk muka pilihan Shoptrack
Sesuai untuk semua jenis kulit
Fluid-cream textured, tidak meninggalkan white cast
Tiada wangian (no fragrance)

Korang ada budget lebih sikit untuk skin care? Apa salahnya kalau nak belanja sikit untuk diri sendiri kan? Self-love tu kan penting! Sunscreen daripada brand La Roche-Posay ni walaupun mahal berbanding yang lain, ia memang pilihan popular diantara Sunscreen yang ada dekat market. Anthelios Invisible Fluid SPF50+ Non-Perfumed Sunscreen ni sesuai untuk all skin type termasuk lah sensitive skin type. Sunscreen ini ada tekstur ultra fluid, ia tidak melekit dan berminyak meninggalkan kulit korang rasa ringan je lepas pakai. Macam tak pakai apa-apa!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Sunscreen Sunplay Skin Aqua Super Moisture Gel SPF50

Sunscreen terbaik untuk kulit berminyak
Sesuai untuk normal – oily skin type
Tekstur lightweight yg lembab, cepat meresap dan tidak berminyak
Mengandungi Vitamin C, Ekstrak Biji Koko untuk melindungi kulit daripada sinaran cahaya biru yang merosakkan

Kalau korang nak tahu brand Sunplay ni memang terkenal dengan produk Sunscreen diorang. Dah terkenal maksudnya brand diorang ni memang boleh dipercayai di pasaran. Sunplay Skin Aqua Super Moisture Gel SPF50 ni sesuai untuk orang yang kulit muka jenis normal to oily type. Tekstur produk ni pun lightweight and weighless, bila korang pakai tak rasa heavy pun. So takdalah rasa insecure muka nampak berminyak! Bukan sahaja melembapkan kulit anda - ia juga mengandungi Vitamin C, ekstrak Biji Koko dan Anti-penuaan peptida Carnosine yang boleh membantu dalam melindungi kulit daripada sinaran cahaya biru dan kerosakan yang disebabkan oleh cahaya inframerah. Memang berbaloi harga Sunscreen ni dengan apa yang dia offer. Memang salah satu Sunscreen yang bagus dari jenama yang popular!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Sunscreen Clinelle UV Defense SPF50 PA+++

Sunscreen terbaik untuk kulit kombinasi
Sesuai untuk all skin type
Creamy-lotion textured
Non-greasy, wide spectrum sunscreen

Sunscreen dari Clinelle UV Defense SPF50 PA+++ ni bebas daripada 6 item yang membuatkan orang yang ada sensitive skin pun boleh pakai. 6 item tu adalah – tanpa wanigan, tanpa pewarna buatan, tanpa bahan komedogenik, tanpa minyak mineral, tanpa SD-alkohol dan tidak menggunakan bahan lanolin. Selain daripada melindung kulit daripada sinaran UVA dan UVB, jenama Sunscreen dari Clinelle ni juga boleh merawat kulit kerana mempunyai ekstrak Hydrolized Silk yang mampu untuk membaiki kulit wajah dengan meningkatkan lagi production Hyaluronic Acid dalam kulit kita. Kan best tu? 2in1 produk yang boleh melindung dan merawat kulit dalam satu masa yang sama!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Sunscreen Wardah UV Shield SPF50 PA++++

Sunscreen terbaik di Watson
Sesuai untuk semua jenis kulit
Non-comedogenic (tak sumbat pori)
Lightweight, melembabkan dan tidak mengandungi alcohol

Sunscreen Wardah UV Shield Aqua Fresh Essence ni antara Sunscreen yangg popular dekat Watson dan Guardian. Wardah UV Shield Aqua Fresh Essence SPF50 PA++++ ini tidak mengandungi alkohol dan boleh melembabkan kulit. Kalau korang nak tahu tekstur sunscreen ni macam lotion tapi bila pakai rasa lightweight je, white cast pun takda. Walaupun tekstur dia macam lotion, dia tak menyumbatkan pori korang, sebab sunscreen ni non-comedogenic. Dah la SPF 50 PA++++, lightweight lepas tu murah pulak tu! Korang yang baru nak start pakai sunscreen boleh la try produk ni!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Sunscreen Missha Aqua Sun Gel SPF+ PA++++

Sunscreen untuk kulit berminyak pilihan ramai
Sesuai untuk normal - oily skin type
Tekstur lightweight, cepat absorb dan matte finish
Menggunakan bahan organic

Sunscreen Missha Aqua Sun Gel SPF+ PA++++ yang merupakan gel-textured sunscreen yang sangat sesuai untuk orang yang kulit berminyak. Apa yang membezakan sunscreen Missha Aqua Sun Gel ni dengan sunscreen lain ialah ia diperbuat daripada bahan organic. Mempunyai ice plant, glacial water, antozone-rose dan ekstrak thanaka yang akan membuatkan kulit muka and rasa segar dan lembab. Selain itu, botol sunscreen ini juga kecil dan mudah untuk dibawa kemana sahaja. Missha Aqua Sun Gel SPF+ PA++++ bukan pocket-friendly je, malah travel-friendly! Kecil dan mudah untuk bawa ke mana sahaja, letak je dalam beg korang! Jadi, tiada alasan lagi untuk tak re-apply sunscreen lepas ni, sebab Missha Aqua Sun Gel kan ada!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Grafen Daily Sun Essence SPF50+ PA++++ (50ml)
Shopee

Grafen Daily Sun Essence SPF50+ PA++++ (50ml)

Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch Sunscreen SPF50 (88ml)
Best Selling
Shopee

Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch Sunscreen SPF50 (88ml)

Somebymi Truecica Mineral Calming Tone Up Sunscreen (50ml)
Lazada

Somebymi Truecica Mineral Calming Tone Up Sunscreen (50ml)

Biotherm UV Supreme Ever-Bright Protective Silky Fluid SPF50+ PA+++ (50ml)
Lazada

Biotherm UV Supreme Ever-Bright SPF50+/PA+++ (50ml)

Produk Berkaitan

St Ives Cucumber Cleanse Wipes Refresh (25 Pcs)
Wajib Ada
Shopee

St Ives Cucumber Cleanse Wipes Refresh

INNISFREE_MY_REAL_SQUEEZE_MASK_ROSE
Lazada

Innisfree Squeeze Facial Mask - Rose

Advertisement

Soalan Lazim

Pemilihan Sunscreen atau Sunblock adalah subjektif dan bergantung kepada kulit masing-masing. Bahan-bahan yang mengandungi dalam Sunscreen dan Sunblock juga berbeza, di mana pakar mengatakan bahawa kebiasaannya tekstur Sunscreen lebih ringan dan mudah untuk menyerap kepada kulit berbanding daripada Sunblock. Namun tetapi, keduanya mempunyai SPF yang akan melindungi kulit muka.
Setiap hari tanpa gagal, 30 minit sebelum keluar rumah. Kalau korang tak keluar rumah pun kena pakai tau, sebab sinaran UVA dan UVB masih boleh tembus melalui tingkap rumah. Dan yang penting sekali jangan lupa untuk reapply selepas dua jam!
Antara jenama Sunscreen yang bagus pilihan Shoptrack adalah Wardah, Sunplay, Missha, Clinelle dan La Roche-Posay.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Hana Shoptrack
Hana Shoptrack
Environmentalist yang cinta pada alam semulajadi. Home gardening adalah hobby masa lapang Hana. Juga aktif dalam Yoga dan weekend hiking.
Rating Artikel
4.5/5