fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Sunscreen Terbaik Malaysia 2022 (Semua Jenis Kulit)

Sunscreen Terbaik
"Saiz kecil, mudah dibawa."

Korang tau tak apa 3 basic steps untuk jaga kesihatan kulit muka? Cleanmoisturize dan protect. Selalunya orang tak pernah skip clean dan moisturize tetapi lupa untuk protect. Macam mana nak protect? Salah satu caranya adalah dengan Sunscreen. Malas nak pergi Watson, Guardian? Ni Hana nak share dengan korang jenis sunscreen dan top 10 Sunscreen Terbaik di Lazada & Shopee yang senang nak bawa ke mana-mana dengan harga yang selesa untuk korang belanja. Jom kita start!

Cara Kami Pilih

  • Harga: Kebanyakan kami pilih dalam anggaran RM30 hingga RM50. Ada yang lebih RM50.
  • Skin Concern: Kami pilih pelbagai variasi sunscreen yang diformulasi untuk pelbagai jenis skin concerns.
  • Jenis Texture: Gel, cream atau lotion tapi yang penting kami pilih yang rasa ‘light’ dan tiada white cast.
  • SPF atau PA Level: Semua SPF50 atau PA+++ ke atas.

Semua produk ini boleh dibeli terus di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Sunscreen Muka & Badan Terbaik di Malaysia

Recommended
4.7/5
4.7/5
Recommended

L'Oreal Paris UV Defender Serum Protector Sunscreen SPF50+

Sunscreen Terbaik Untuk Kulit Tak Sekata
Overview:
Sesuai untuk semua jenis kulit
Tiada whitecast, non shine & non sticky (tak melekit)
Pilih antara Bright & Clear, Correct & Pro, Matte & Fresh & Moist & Fresh
Salah satu sunscreen yang sangat popular sekarang ialah L'Oreal Paris UV Defender. UV Defender ni ada 4 jenis yang korang boleh pilih bergantung kepada kesesuaian kulit: Bright & Clear dengan Niacinamide untuk mencerahkan kulit, Correct & Protect dengan antioxidant Vitamin CG untuk kulit tak sekata, Matte & Fresh dengan bahan Airlicium untuk kawal minyak, dan Moist & Fresh dengan bahan Hyaluronic Acid untuk melembapkan kulit. Semua jenis sunscreen ni tak akan tinggalkan whitecast, tak kilap (non-shine) dan juga tak melekit (non-sticky). SPF level dia adalah SPF 50+ dengan Broad Spectrum Protection. Harga tak mahal dan tak murah, sangat berbaloi!
Baca Detail
Brand Official Store di Lazada
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9y255
1
1

Sunscreen La Roche-Posay Anthelios SPF50+

Sunscreen Terbaik Untuk Muka
Overview:
Sesuai untuk semua jenis kulit
Fluid-cream textured, tidak meninggalkan white cast
Tiada wangian (no fragrance)

Korang ada budget lebih sikit untuk skin care? Apa salahnya kalau nak belanja sikit untuk diri sendiri kan? Self-love tu kan penting! Sunscreen Anthelios SPF50+ daripada brand La Roche-Posay ni walaupun mahal berbanding yang lain, ia memang pilihan popular di antara sunscreen yang ada di pasaran sebab ia sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah jenis kulit sensitive sebab salah satu ingredient yang ada dalam sunscreen ni ialah Glycerin iaitu bahan yang melembapkan muka. Sunscreen ini ada tekstur ultra fluid, ia tidak melekit dan tidak berminyak, confirm kulit korang rasa ringan je lepas pakai walaupun dah berapa kali apply. Macam tak pakai apa-apa! Ia juga lebih kalis air dan peluh berbanding produk sunscreen jenama lain.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/sxmmmbj
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9l0di
2
2

Sunscreen Sunplay Skin Aqua Super Moisture Gel SPF50

Sunscreen Terbaik Untuk Kulit Kering Atau Berminyak
Overview:
Sesuai untuk kering, normal atau berminyak
Tekstur lightweight yg lembab, cepat meresap dan tidak berminyak
Mengandungi Vitamin C, Ekstrak Biji Koko untuk melindungi kulit daripada sinaran cahaya biru yang merosakkan

Kalau korang nak tahu brand Sunplay ni memang terkenal dengan produk sunscreen diorang. Dah terkenal maksudnya brand diorang ni memang boleh dipercayai di pasaran. Sunplay Skin Aqua Super Moisture Gel SPF50 ni sesuai untuk orang yang kulit muka jenis oily atau kering disebabkan bahan nano hyaluronic acid yang melembapkan kulit. Tekstur produk ni pun lightweight and weighless, bila korang pakai tak rasa heavy pun. So takdalah rasa insecure muka nampak berminyak! Bukan sahaja melembapkan kulit anda - ia juga mengandungi Vitamin C, ekstrak Biji Koko dan Anti-penuaan peptida Carnosine yang boleh membantu dalam melindungi kulit daripada sinaran cahaya biru dan kerosakan yang disebabkan oleh cahaya inframerah. Memang berbaloi harga sunscreen ni dengan apa yang dia offer. Salah satu sunscreen yang bagus dari jenama yang popular!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/wfq3fyj
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9l12k
3
3

Sunscreen Clinelle UV Defense SPF50 PA+++

Sunscreen Terbaik Untuk Kulit Sensitif
Overview:
Sesuai untuk all skin type
Creamy-lotion textured
Non-greasy, wide spectrum sunscreen

Sunscreen Clinelle UV Defense SPF50 PA+++ ni bebas daripada 6 item yang membuatkan orang yang ada sensitive skin pun boleh pakai. 6 item tu adalah – tanpa wanigan, tanpa pewarna buatan, tanpa bahan komedogenik, tanpa minyak mineral, tanpa SD-alkohol dan tidak menggunakan bahan lanolin. Selain daripada melindung kulit daripada sinaran UVA dan UVB, produk sunscreen dari jenama Clinelle ni juga boleh merawat kulit kerana mempunyai ekstrak Hydrolized Silk yang mampu untuk membaiki kulit wajah dengan meningkatkan lagi tahap Hyaluronic Acid dalam kulit kita. Bahan lain termasuk Ekstrak Licorice juga boleh membantu memutihkan kulit sambil melindunginya pada masa yang sama. Kan best tu? 2-in-1 produk yang boleh melindung dan merawat kulit dalam satu masa yang sama!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/y7f8q6j
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9l14e
4
4

Sunscreen Wardah UV Shield SPF50 PA++++

Sunscreen Terbaik di Watson
Overview:
Sesuai untuk semua jenis kulit
Non-comedogenic (tak sumbat pori)
Lightweight, melembabkan dan tidak mengandungi alcohol

Sunscreen Wardah UV Shield Aqua Fresh Essence ni antara Sunscreen yangg popular dekat Watson dan Guardian. Wardah UV Shield Aqua Fresh Essence SPF50 PA++++ ini tidak mengandungi alkohol dan boleh melembabkan kulit. Kalau korang nak tahu tekstur sunscreen ni macam lotion tapi bila pakai rasa lightweight je, white cast pun takda. Walaupun tekstur dia macam lotion, dia tak menyumbatkan pori korang, sebab sunscreen ni non-comedogenic. Ia juga boleh melembapkan kulit macam sunscreen lain. Dah la SPF 50 PA++++, lightweight lepas tu murah pulak tu! Korang yang baru nak start pakai sunscreen boleh la try produk ni!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/hwcf66j
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9l164
5
5

Sunscreen Missha Aqua Sun Gel SPF+ PA++++

Sunscreen Terbaik Untuk Kulit Berminyak
Overview:
Sesuai untuk normal - oily skin type
Tekstur lightweight, cepat absorb dan matte finish
Menggunakan bahan organic

Sunscreen Missha Aqua Sun Gel SPF+ PA++++ yang merupakan gel-textured sunscreen yang sangat sesuai untuk orang yang kulit berminyak. Apa yang membezakan sunscreen Missha Aqua Sun Gel ni dengan sunscreen lain ialah ia diperbuat daripada bahan organic. Ia mempunyai ice plant, glacial water, antozone-rose dan ekstrak thanaka yang akan membuatkan kulit muka and rasa segar dan lembab. Selain itu, botol sunscreen ini juga kecil dan mudah untuk dibawa kemana sahaja. Missha Aqua Sun Gel SPF+ PA++++ bukan pocket-friendly je, malah travel-friendly! Kecil dan mudah untuk bawa ke mana sahaja, letak je dalam beg korang bila pergi bercuti! Jadi, tiada alasan lagi untuk tak re-apply sunscreen lepas ni, sebab Missha Aqua Sun Gel kan ada!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/1L4QNasc9H
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9l175
Pilihan Ramai
Grafen Daily Sun Essence SPF50+ PA++++ (50ml)
Shopee

Grafen Daily Sun Essence SPF50+ PA++++ (50ml)

Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch Sunscreen SPF50 (88ml)
Best Selling
Shopee

Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch Sunscreen SPF50 (88ml)

Somebymi Truecica Mineral Calming Tone Up Sunscreen (50ml)
Lazada

Somebymi Truecica Mineral Calming Tone Up Sunscreen (50ml)

Biotherm UV Supreme Ever-Bright Protective Silky Fluid SPF50+ PA+++ (50ml)
Lazada

Biotherm UV Supreme Ever-Bright SPF50+/PA+++ (50ml)

Produk Berkaitan

KIEHL'S-Clear-Cosmetics-Pouch
Wajib Ada
Shopee

KIEHL'S Clear Cosmetics Pouch

BIOAQUA-Moisturizing-Nourishing-Facial-Mask
Best Selling
Shopee

BIOAQUA Moisturizing Nourishing Facial Mask

ZEESEA-Reusable-Beauty-Makeup-Sponge-(2pcs)
Shopee

ZEESEA Reusable Beauty Makeup Sponge (2pcs)

Stackable-Cosmetic-Storage-Box
Best Selling
Shopee

Stackable Cosmetic Storage Box

3D-Two-Side-Face-Wash-Cleanser-Brush
Best Selling
Shopee

Two Side Face Wash Cleanser Brush

Stainless-Steel-Eyebrow-Scissors
Shopee

Stainless Steel Eyebrow Scissors

Kesimpulan

Sebelum pilih sunscreen, good idea jugak untuk semak kalau sunscreen tu ada bahan yang sesuai. Di pasaran sekarang ada bermacam jenis sunscreen yang diformulasi untuk skin concern tertentu. Tapi paling penting, kenalah cuba dan tengok kalau better atau tak.

 

Apa Itu Sunscreen?

Sunscreen ialah sejenis lotion, gel atau krim ‘photoprotective’ yang korang apply ke muka dan badan untuk mengelak sinaran UVA atau AVB dari menjejaskan kulit korang.

Menurut skincancer.org, penggunaan sunscreen dengan kerap bukan saja boleh mengurangkan risiko kanser kulit dan prakanser, tetapi juga menghalang penuaan kulit pramatang termasuk kedutan, kendur dan bintik-bintik penuaan.

Siapa Yang Patut Guna Sunscreen?

Ramai orang mungkin ingat sunscreen ni hanya perlu bila pergi bercuti atau jalan-jalan di bawah matahari yang terik, tetapi sebenarnya semua orang (kecuali bayi di bawah umur 6 bulan) yang terdedah kepada matahari secara kerap boleh dapat banyak manfaat daripada penggunaan sunscreen.

Beza Sunblock & Sunscreen?

Sunblock berfungsi sebagai pelindung kulit, di mana apabila sinaran UVB (short wave ultraviolet B) kena kulit, krim sunblock akan mengelak sinaran UV tersebut. UVB adalah sejenis radiasi yang boleh membuatkan kulit terbakar dan menaikkan risiko kanser.

Manakala sunscreen pula akan menyerap cahaya matahari sebelum sampai ke lapisan kulit dermis dan melindungi kulit dari sinaran UVA (long wave ultraviolet A) yang boleh membuatkan kulit berkedut. Dengan cara ni, sunscreen boleh membantu untuk mengurangkan kesan penuaan.

Tapi banyak produk sunscreen and sunblock kini berfungsi untuk melindungi dari kedua-dua sinaran UVA dan UVB sekaligus. Jadi perbezaannya terletak pada cara ia melindungi kulit.

Pendedahan cahaya matahari boleh menyebabkan kulit kita terbakar (sunburn), penuaan pra-matang, kekurangan penghasilan kolagen dan lebih teruk lagi jika terlalu lama terdedah kepada cahaya matahari tanpa perlindungan boleh menyebabkan kanser kulit! Percaya atau tidak, kulit adalah organ yang paling besar dan ianya merupakan tanda terawal penuaan. Tak nak la nanti umur 30 tapi kulit Nampak macam 50! Malunya!

Kalau korang nak cari sunblock, kami ada juga review Sunblock Terbaik di Malaysia.

Apa Itu SPF?

Bila tengok produk atau iklan sunscreen, mesti ada perkatan SPF kan? Apa sebenarnya SPF ni? SPF adalah bermaksud Sun Protector Factor (SPF) yang menandakan berapa lama krim tersebut boleh melindungi kulit dari cahaya matahari atau radiasi UVA dan UVB. Cara pilih SPF bergantung kepada warna kulit. Contohnya, untuk kulit putih (dengan ketahanan kira kira 10 minit), SPF15 boleh memberi 15X10=150 minit. Untuk kulit sawo matang dengan ketahanan 20 minit, 15X20=300 minit.

Apa Itu PA+++?

Korang akan sering nampak istilah SPF dan PA+++ bila beli sunscreen atau sunblock. Secara ringkas, PA+++ ialah skor relatif yang digunakan di negara tertentu untuk menunjukkan yang produk tersebut memberikan perlindungan terbaik terhadap sinaran UVA, lebih baik daripada contohnya, PA+. Baca lebih lanjut tentang PA+++ kalau berminat.

Panduan Beli Sunscreen

Ini beberapa perkara yang korang boleh consider sebelum beli sunscreen untuk diri dan family:

  • Skin concerns: Sunscreen tu ada tak offer benefit lain yang sesuai dengan skin concern korang? Ini salah satu cara tahu apa jenis kulit korang, kalau tak tau lagi.
  • Tahap SPF: Kalau korang plan ada buat banyak aktiviti outdoor atau luar rumah, cari at least SPF30.
  • Jenis Texture: Pilih antara gel, krim atau lotion, bergantung kepada apa yang korang rasa paling selesa dengan harga paling berpatutan. Gel selalunya bagus untuk orang dengan kulit berminyak.
  • Feel: Cari yang tiada white cast dan tak rasa ‘heavy’ kat muka.
  • Harga: Kebanyakan sunscreen yang bagus berharga dari RM30 hingga RM50.

Video : Cara Apply Sunscreen Dengan Betul

Advertisement

Soalan Lazim

Pemilihan Sunscreen atau Sunblock adalah subjektif dan bergantung kepada kulit masing-masing. Bahan-bahan yang terkandung di dalam Sunscreen dan Sunblock juga berbeza, di mana pakar mengatakan bahawa kebiasaannya tekstur Sunscreen lebih ringan dan mudah untuk menyerap kepada kulit berbanding daripada Sunblock. Akan tetapi, keduanya mempunyai SPF (Sun Protection Factor) yang akan melindungi kulit muka.
Seeloknya setiap hari, 30 minit sebelum keluar rumah. Kalau korang tak keluar rumah pun boleh juga nak pakai, sebab sinaran UVA dan UVB masih boleh tembus melalui tingkap rumah. Dan yang penting sekali jangan lupa untuk re-apply selepas dua jam jika ianya perlu.
Antara jenama Sunscreen yang bagus pilihan Shoptrack adalah Wardah, Sunplay, Missha, Clinelle dan La Roche-Posay.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Hana Shoptrack
Hana Shoptrack
Environmentalist yang cinta pada alam semulajadi. Home gardening adalah hobby masa lapang Hana. Juga aktif dalam Yoga dan weekend hiking.