fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 5 Serum Terbaik Malaysia 2022 (Untuk Kulit Muka)

Serum Muka Terbaik
"Muka lebih sihat dan glowing gituuu"

Pemakaian serum dalam skincare routine adalah bagaikan cherry on top and extra step yang boleh buat untuk menjaga dan mencantikkan kulit muka. Dalam artikel ni Hana nak share Top 5 Jenama Serum Terbaik untuk kulit muka di Shopee & Lazada yang korang boleh try untuk level up self-love kulit muka korang! Jom scroll bawah!

Apa Itu Serum?

Serum adalah sejenis cecair yang selalunya mengandungi bahan molekul aktif (active molekul) seperti vitamin, retinol, zat antipenuaan, peptida, asam kojic dan antioksidan. Bahan aktif ini mempunyai karakter dan fungsi tersendiri. Disebabkan ianya dalam bentuk cecair, kadar penyerapan serum ini adalah lebih tinggi jika dibandingkan dengan moisturiser. Dan sebab itu juga serum ini harus dipakai sebelum pakai moisturiser. Penggunaan serum ini selalunya adalah selepas mencuci muka atau memakai toner.

Jenis-Jenis Serum

Terdapat pelbagai jenis serum yang ada di market sekarang. Kalau pergi Watson atau Guardian tu macam-macam brand ada untuk kita pilih. Antara jenis serum terbaik adalah anti-aging serum, skin-brightening serum, hydrating serum dan acne-prone and sensitive skin serum. Jenis-jenis serum ini adalah bergantung kepada bahan aktif dan skin concern korang. So korang kena tahu skin concern korang sebelum decide nak pakai serum jenis apa.

Contohnya untuk anti-aging serum selalunya akan bahan utamanya adalah Retinol. Untuk brightening pula bahan active nya vitamin C, glycolic acid, kojic acid, ferulic acid, mushroom extract, licorice root, tak pun lactic acid. Manakala hydrating serum pula cari yang ada hyaluronic acid and last sekali acne-prone and sensitive skin serum korang cari ingredient seperti salicylic acid, ekstrak tea tree dan niacinamide.

Semua produk ini boleh dibeli terus di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Serum Muka Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored

Sulwhasoo First Care Activating Serum (15ml)

Overview:
Skin concern: Anti-aging
Anti aging essence untuk kulit yang lebih berseri
Sesuai untuk semua jenis kulit
Serum dari Sulwhasoo ni merupakan serum yang paling popular dari Sulwhasoo. Dengan formulanya tersendiri iaitu dari bahan Lotus, White Lily, Solomon's Seal, Peony, dan Rehmannia, serum ni dirumus untuk membantu melembapkan, mencerahkan dan menguatkan kulit muka disamping mengelak dan membantu dalam tanda-tanda penuaan awal. Lepas korang pakai dalam 4 minggu, memang akan rasa kulit lebih lembap, lembut & rasa lebih muda. Guna 2x sehari, siang dan malam.
Baca Detail
Brand Official Store di Shopee
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/AUI633fgcS
1
1

Serum Olay White Radiance Light Perfecting Essence 30ml

Overview:
Skin concern: Brightening & Hydrating
Dropper bottle
Merawat uneven skin tone & dark spot

Serum terbaik pertama yang Hana nak recommend dekat korang is Olay White Radiance Light Perfecting Essence. Serum daripada Olay ni dapat merawat uneven skin tone dan memudarkan dark spot yang korang ada kerana ia diperbuat dengan teknologi Pearl-OpticsTM yang boleh mencerahkan kulit muka. Tekstur serum ni adalah jenis liquid-cream yang rasa sangat silky dan lightweight bila sapu di kulit muka. Tidak akan meninggalkan rasa melekit atau greesy bila pakai. Serum ini mempunyai formula advanced Sepitonic Complex yang menghilangkan tona kulit kuning yang kusam. Selain itu, White Radiance Light Perfecting Essence boleh menghalang pembentukan melanin pada lapisan kulit yang paling dalam. Confirm kulit muka korang akan nampak glowing dan cerah lepas pakai serum ni!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/q9f3zj9
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8yoa8
2
2

Serum Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle 50ml

Overview:
Skin concern: Acne-prone & Sensitive
Mengandungi 10,000ppm ekstrak air daun tea tree dan 14.77% ekstrak centella asiatica
Fragrance-free, artificial-free

Serum terbaik seterusnya adalah dari brand Korea iaitu Some BY Mi. Serum AHA BHA PHA 30 days Miracle Serum ini mempunyai lebih 10,000ppm bersamaan dengan 1% ekstrak air daun tea tree dan 14.77% ekstrak centella asiatica yang juga lebih dikenali dengan nama melayu nya daun pegaga. Kedua bahan ini boleh mengawal penghasilan sebum dan menenangkan kulit muka yang jenis sensitive. Selain itu, serum ini juga mengandungi asid AHA, BHA dan PHA yang boleh menanggalkan dan exfoliate sel kulit mati dan kotoran yang ada di kulit muka. Some by Mi menjanjikan perubahan dan improvement kulit muka kalau korang pakai serum ni bersama dengan set lain 30 days Miracle ni selama sebulan! Confirm kulit muka akan nampak gebu dan sihat macam artis k-pop lepas sebulan pakai produk ni!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/x2ct3h9
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cldefm0
3
3

Serum NUTOX Advanced Concentrate 30ml

Overview:
Skin concern: Anti-aging
Mengandungi Actigenic+ & 2x ekstrak sarang burung
Tekstur liquid dan lightweight

Kulit muka kita akan slowly nampak tidak anjal dan akan menghasilkan fine lines dan kedut. Advanced Serum Concentrate daripada brand Nutox ini dapat membantu mempercepatkan production kolagen di dalam kulit kerana bahan utama dalam serum terbaik ini adalah sarang burung yang di formulated kan dengan teknologi Actigenic+ . Sarang burung ini dapat mengurangkan tanda-tanda anti-aging. Selain itu, sarang burung ini juga dapat meningkatkan level hyaluronic acid di kulit, dimana yang kita tahu, hyaluronic acid ini boleh membuatkan kulit kelihatan lebih firm dan hydrated. Bila kulit nampak firm and hydrated, secara tak langsung akan melicinkan garis-garis halus dan kedutan di muka. Time pakai serum ni jangan lupa sapu di bahagian leher sekali ya! Nanti muka mulus, tapi leher berkedut! Alamak!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/hujqkp9
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8yoay
4
4

Serum Hada Labo Super Hyaluronic Acid Hydrating Essence 30g

Overview:
Skin concern: Hydrating
Mengandungi 4 jenis Hyaluronic Acid (HA)
Fragrance-free, mineral oil-free, alcohol-free

Serum terbaik daripada brand Hada labo ni sangat sesuai untuk orang yang adalah masalah kulit kering dan kusam. Kandungan dalam serum ini kaya dengan 4 jenis hyaluronic acid yang boleh memberikan powerful moisture-locking shield untuk hydrate kan kulit muka dari lapisan luaran dan dalaman. Ini sebab molekul HA yang terdapat dalam serum ini bersaiz medium menyebabkan senang untuk serum ini meresap kedalam kulit. Bukan je ia akan melembabkan kulit muka, serum ini juga akan mengekalkan kelembapan itu sehingga 24 jam! Bila kulit muka sentiasa hydrate, kulit muka akan secara tak langsung akan kelihatan smooth and soft! Untuk mendapatkan result yang instant, korang boleh pakai serum ini 2 kali sehari, pagi dan malam. Selepas cuci muka ya!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/5zpgkRatkm
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cldeglx
5
5

Serum La Roche Posay Effaclar Anti-Acne Concentrate 30ml

Overview:
Skin concern: Acne-prone & Sensitive
Mengandungi salicylic acid, glycolic acid, niacinamide & LHA
Merawat jerawat, whitehead, blackhead & parut

Serum terbaik terakhir yang Hana nak recommend adalah serum daripada La Roche Posay Effaclar Serum Anti-Acne Concentrate. Serum ini specifically designed untuk merawat clogged pores dan uneven skin tone. Yang special nya serum ni, dia mengandungi combinasi 3 jenis peeling acid seperti salicylic acid, glycolic acid & LHA yang akan bekerjasama untuk merawat dan mengurangkan acne marks, whiteheads, blackheads, and scars. Selain itu, bahan lain seperti Niacinamide juga boleh improve kan skin barrier, mengurangkan penampakan pori dan mencerahkan dark spot. Fuh! No wonder la dermatologist boleh recommend serum ni dekat client! Sebab clinical result mengatakan dengan pemakaian serum ini selama 28 hari, tekstur kulit muka improve, parut pudar dan jerawat kurang tumbuh! Tips untuk guna serum ni, korang guna time malam before tidur. And next morning jangan skip pakai sunscreen kerana serum ni adalah photosensitive.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/ywhwgs9
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8yodl

Produk Berkaitan

BIOAQUA-Moisturizing-Nourishing-Facial-Mask
Best Selling
Shopee

BIOAQUA Moisturizing Nourishing Facial Mask

ZEESEA-Reusable-Beauty-Makeup-Sponge-(2pcs)
Shopee

ZEESEA Reusable Beauty Makeup Sponge (2pcs)

KIEHL'S-Clear-Cosmetics-Pouch
Wajib Ada
Shopee

KIEHL'S Clear Cosmetics Pouch

WATSONS-Fruity-Mask-Aloe-Vera-1s
Best Selling
Shopee

WATSONS Fruity Mask Aloe Vera 1s

3D-Two-Side-Face-Wash-Cleanser-Brush
Shopee

Two Side Face Wash Cleanser Brush

Stackable-Cosmetic-Storage-Box
Best Selling
Shopee

Stackable Cosmetic Storage Box

Advertisement

Soalan Lazim

Pemakaian Serum ini adalah optional. Kalau korang ada skin concern contohnya seperti kulit kering, korang boleh step up skin care routine korang dengan menambah Serum ini ke dalam skin care routine.
Cleanser-toner-serum-moisturiser-spf. Tips untuk layering skincare produk adalah dengan memulakan memakai produk yang konsistensi nya dari bentuk liquid form to solid form (Thinnest to thickest product) . Serum kebiasaan nya akan dipakai selepas cuci muka atau selepas memakai toner.
Pemakaian Serum adalah bergantung kepada instruction sesuatu produk. Tetapi kebiasaan Serum akan dipakai waktu malam. Terdapat juga Serum yang boleh dipakai dua kali sehari, iaitu pada siang dan malam.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Hana Shoptrack
Hana Shoptrack
Environmentalist yang cinta pada alam semulajadi. Home gardening adalah hobby masa lapang Hana. Juga aktif dalam Yoga dan weekend hiking.