fbpx
Shoptrack Logo

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Robot Vacuum Cleaner Terbaik Malaysia 2024 (Berkualiti)

Robot Vacuum Cleaner Terbaik Murah
"Lagi senang pakai Robot Vacuum ni, set je biar dia auto"

Sebelum ni Hana ada share pilihan kami bagi kategori Vacuum Cleaner terbaik dan Vacuum Cordless terbaik, so hari ni pulak kita nak check model apa yang bagus dan berkualiti bagi pilihan Top 10 Robot Vacuum Cleaner Terbaik yang ada dekat Shopee dan Lazada! Ok jom kita start!

Robot Vacuum VS Vacuum Normal?

Ramai orang tertanya robot vacuum ni berbaloi ke beli? Effective ke tak? Jawapannya, bergantung kepada rumah dan lifestyle korang.

Kebaikan Robot Vacuum

  • Lebih jimat masa
  • Automatic charging
  • Sangat senang untuk diguna
  • Sesuai untuk rumah yang ada binatang peliharaan atau banyak karpet
  • Kawal pakai App

Robot Vacuum direkacipta pada permulaan untuk menyelesaikan masalah orang yang tak ada masa nak sapu/mop/vacuum lantai setiap hari. Dengan model terbaru yang kini kebanyakkannya boleh charge secara automatik, & feature tambahan seperti mop & kawalan pakai App, ianya dah jadi pilihan peralatan wajib ada untuk korang yang selalu busy.

Dalam masa sama, robot vacuum juga ada banyak kebaikan kepada orang yang ada binatang peliharaan.

Kekurangan Robot Vacuum

  • Tak boleh panjat tangga
  • Tak berapa efektif untuk sudut
  • Tak boleh guna untuk sofa, langsir, kereta & lain-lain

Robot vacuum tak boleh panjat tangga, jadi kebaikannya limited kepada rumah yang 1 tingkat. Disebabkan reka bentuk bulat robot vacuum, ianya juga tak boleh membersihkan kawasan yang ada banyak sudut.

Jadi situasi apa korang boleh pertimbangkan kalau ada plan nak beli robot vacuum ni? Kalau korang ada binatang peliharaan, selalu ada banyak kotoran di lantai dapur, ataupun situasi di mana korang kena sapu lantai hampir setiap hari…ataupun korang lonely kat rumah nak ada teman robot…boleh lah beli robot vaccum cleaner.

Kalau rumah korang tak berapa sesuai untuk robot vacuum, Vacuum Cordless mungkin pilihan yang lebih bijak!

Share Artikel Ini
Point Ringkas & List
Pilihan Shoptrack

Jenama Robot Vacuum Terbaik di Malaysia 2024

Recommended
4.7/5
4.7/5
QR Code https://shope.ee/7A669m4l8M
Recommended
⚡ Best Price Today! Save More!

iLIFE V5s Pro Robot Vacuum Cleaner

Robot Vacuum Murah Terbaik
Overview:
Bateri 2400mAh boleh cover 200m2 - working time - 120 minit / caj.
Kekuatan penyedutan 1.5kPa.
300ml kapasiti tangki air, 300ml kapasiti dustbin.
ILife V5s Pro Robot Vacuum adalah satu pilihan Robot Vacuum Murah untuk korang pertimbangkan. Dia boleh mop dan vacuum, jadi sangat versatile. Selain tu, dia ada sensor di seluruh badan untuk elakkan dia terlanggar apa-apa. Bateri dia jenis 2400mAh boleh cover kawasan kira-kira 200 meter persegi dan boleh guna selama 2 jam sebelum kena cas semula. So memang sesuai untuk rumah terrace atau apartment. Kuasa sedut dia pun boleh tahan lah dengan 1.5kPa, tapi kalau korang cari yang lebih power, ada juga yang harga sama dengan kuasa sedut dia 1.8kPa. Tapi yang best pasal vacuum ni ialah dia ada nozzle wide-angle dan boleh sedut benda yang lebih besar, bukan hanya debu-debu. Kapasiti tangki air dan tong sampah dia pun besar dengan 300ml, lagi besar sikit dari model yang sama harga. ILife V5s Pro Robot Vacuum menawarkan empat mod pembersihan yang memudahkan korang untuk mengatasi pelbagai keadaan pembersihan. Mod biasa untuk pembersihan harian, mod fokus untuk kawasan tertentu, mod maksimum untuk kesan yang lebih kuat dan mod tepi untuk dinding dan sudut.Sesuai untuk lantai kayu atau karpet. Bagi kami, vacuum ni memang bagus untuk yang nak cari Robot Vacuum yang tak berapa mahal sangat.
Baca Detail
Brand Official Store di Shopee
Advertisement
1
Shopee
QR Code https://shope.ee/9zU2pGPl3x
Lazada
QR Code https://invol.co/cljas9r

Scan & Add to Cart

1
⚡ Best Price Today! Save More!

Roborock S8 Pro Robot Vacuum Cleaner

Robot Vacuum Cleaner Terbaik Untuk Rumah Besar
Overview:
Bateri 5200mAh boleh cover 300m2 - Working time - 180 minit / caj.
Mahal tapi kualiti memang paling tinggi.
300ml kapasiti tangki air, 400ml kapasiti dustbox.
Salah satu Robot Vacuum terbaru di pasaran ialah Roborock S8 Pro. Baterinya berkapasiti 5200mAh yang cukup besar untuk mengekalkan Robot Vacuum ini berfungsi selama kira-kira 180 minit (anggaran). Masa ini mencukupi untuk membersihkan area yang besar sehingga 300m2 dan memang berbaloi dengan harga yang agak tinggi. Suction power hingga 6kPA, paling tinggi di pasaran. Selain itu, sistem navigasinya sangat canggih, dengan object recognition dengan kamera. Sistem mapping pun agak advanced berbanding model lain, dan cleaning path pun boleh customize guna App. Satu lagi ciri istimewa Roborock S8 Pro ialah ia boleh vacuum dan mop pada masa yang sama, menjadikannya alat yang versatil. Ia juga mempunyai automatic mop lifting yang membolehkannya adjust kuasa penyedutan secara automatik. Kapasiti tangki air besar iaitu 300ml. Kapasiti dust box pula ialah 400ml – memang terbaik. Vacuum ini dapat merentasi halangan hingga 20mm, jadi ia boleh rentas halangan kecil di rumah korang. Kesimpulannya, kami rekomen Roborock S8 Pro untuk rumah yang besar atau rumah yang ada haiwan peliharaan.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
Shopee
QR Code https://shp.ee/cuasx9v
Lazada
QR Code https://invol.co/cl8y9td

Scan & Add to Cart

2
⚡ Best Price Today! Save More!

Robot Vacuum Cleaner Ecovacs Deebot Ozmo U2 PRO

Robot Vacuum terbaik Ecovacs
Overview:
Bateri 2600mAh boleh cover 200m2 - Working time - 110 minit / caj.
Direka khas untuk handle bulu haiwan peliharaan.
300ml kapasiti tangki air, 800ml kapasiti dustbox.
Pilihan robot vacuum cleaner terbaik seterusnya adalah dari brand Ecovacs. Model Deebot Ozmo U2 Pro ni direka khas untuk handle bulu bulu haiwan peliharaan korang sebab kapasiti dustbox dia sangat besar. Ia pakai berus jenis silikon yang membolehkan ia menyedut rambut/bulu dengan mudah. Model ini juga mempunyai pattern pembersihan secara sistematik so dia akan bergerak secara back-and-forth pattern untuk mengelakkan tertinggal area yang nak dibersihkan. Deebot Ozmo ni boleh membersih dalam masa 110 minit sekali caj dan ia akan kembali ke charging dock secara automatik apabila bateri tinggal sikit. Deebot Ozmo ini didatangkan dengan sensor untuk detect drop offs seperti tangga untuk mengelakkan dia jatuh. Model ini juga boleh digunakan melalui aplikasi mudah alih di telefon korang. So korang boleh on vacuum ni dimana juga korang berada. Oh Deebot juga boleh sync dengan Google Assistant atau Alexa!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
3
Shopee
QR Code https://shope.ee/6pTPbVnDDZ
Lazada
QR Code https://invol.co/clh068j

Scan & Add to Cart

3
⚡ Best Price Today! Save More!

Roborock S7 Robot Vacuum Cleaner

Robot Vacuum Cleaner Terbaik dengan Mop
Overview:
Bateri 5200mAh boleh cover 250m2 - Working time - 150 minit / caj.
Kekuatan penyedutan 2.5kPa.
300ml kapasiti tangki air, 470ml kapasiti dustbox.
Antara Robot Vacuum paling laris dari jenama popular Roborock kini adalah S7 yang menggantikan S6. Dengan ciri terbaru iaitu mop function, Vacuum ni sangat lengkap dari segi fungsi yang ditawarkan. Mop ada dua mode -VibraRise yang boleh elak karpet basah semasa mopping dan Sonic Mopping iaitu vibration 3000 kali per minit untuk pembersihan efektif. Antara upgrade lain adalah brush silikon yang lebih tahan lasak & bagus untuk kotoran degil. Battery robot vacuum ni sangat power iaitu 5200mAh menjadikan working time 150 minit.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
4
Shopee
QR Code https://shope.ee/5phYj83pyX
Lazada
QR Code https://invol.co/clh0dqt

Scan & Add to Cart

4
⚡ Best Price Today! Save More!

Dreame Bot F9 Smart Robot Vacuum and Mop

Robot Vacuum Terbaik Mid-Range
Overview:
Bateri 2600mAh boleh cover 150m2 - Working time - 150 minit / caj.
Harga murah & berpatutan.
200ml kapasiti tangki air, 600ml kapasiti dustbox.
Kalau korang nak cari Robot Vacuum yang murah untuk rumah yang agak besar, korang kena check out Dreame Bot F9. Dengan bateri 2600mAh, vacuum ni boleh bagi korang sehingga 150 minit cleaning time, sama macam Roborock S7. Yang buat Dreame Bot F9 lagi best ialah suction power ia sebanyak 2.5kPA, lebih kuat dari beberapa model yang lagi mahal, jadi untuk korang yang ada haiwan peliharaan atau rumah cepat berhabuk, ni memang satu kelebihan besar. Kapasiti dustbox 600ml juga besar berbanding dengan model lain, dan kapasiti tangki air 200ml boleh mop selama 90 minit. Dreame Bot F9 ni Robot Vacuum yang agak lengkap, boleh vacuum dan mop pada masa yang sama, dan dia dilengkapi dengan Pioneer 2.0, sistem navigasi visual optik yang dikemaskinikan yang membolehkan korang membuat map floor plan rumah dan customize area untuk vacuum. Lagi satu, dia ada side brush untuk cuci kawasan sudut. Pada harga sederhana dan sangat berpatutan, Dreame Bot F9 sangat sesuai untuk pemilik rumah yang ada ruang besar dalam rumah dan tak nak beli Robot Vacuum yang mahal sangat.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
Shopee
QR Code https://shope.ee/3AVe0yVyqn
Lazada
QR Code https://invol.co/cldirlx

Scan & Add to Cart

5
⚡ Best Price Today! Save More!

Tenka Ryohin 3 in 1 Robot Vacuum Gen G7

Robot Vacuum Cleaner Murah Terbaik
Overview:
Bateri 4400mAh - Working time - >90 minit / caj.
Harga murah & berpatutan.
180ml kapasiti tangki air, 600ml kapasiti dustbox.
Satu lagi pilihan Robot Vacuum dengan harga berpatutan tapi dengan kapasiti tinggi ialah Tenka Ryohin Gen G7. Kekuatan utama produk ni ialah kapasitinya yang agak besar (600ml untuk dustbox dan 180ml untuk tanki air), lebih besar dari model dengan harga lagi tinggi. Kekuatan penyedutan pula agak power dengan 2850pa, yang korang hanya nampak di model yang lagi mahal. Bateri juga aka besar iaitu 4800mAh dengan waktu beroperasi lebih dari 90 minit. Tapi semua kekuatan ni datang juga dengan kelemahan utamanya iaitu saiz yang agak besar. Tinggi Robot Vacuum Tenka Ryohin ni ialah 7.8cm, jauh lebih besar berbanding sebagai contoh, Samu Giken RVCOB11WT yang hanya 6.5cm. Jadi korang perlu check dulu kalau robot ni boleh selit di bahagian bawah perabot korang. Selain tu, ada juga bonus iaitu ia ada voice activation dengan Google Home atau Amazon Alexa dan boleh control melalui app jugak.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Roborock Q7 Max Robot Vacuum Cleaner

Roborock Q7 Max Robot Vacuum Cleaner

Lihat Harga Terkini
Best Selling
iLife L100 Robot Vacuum Cleaner

iLife L100 Robot Vacuum Cleaner

Lihat Harga Terkini
Recommended
Dreame Bot Z10 Pro Robot Vacuum and Mop

Dreame Bot Z10 Pro Robot Vacuum and Mop

Lihat Harga Terkini
Rating Terbaik
Ecovacs Deebot T9 Robot Vacuum Cleaner

Ecovacs Deebot T9 Robot Vacuum Cleaner

Lihat Harga Terkini

Produk Berkaitan

Best Selling
Microfiber-Dry-Flat-Mop-With-Bucket

Microfiber Dry Flat Mop With Bucket

Lihat Harga Terkini
MAGICLEAN-Disinfectant-Bundle

MAGICLEAN Disinfectant Bundle

Lihat Harga Terkini
Sticky-Roller-Dust-&-Hair-Removal

Sticky Roller Dust & Hair Removal

Lihat Harga Terkini
2-in-1-Kitchen-Mats

2 in 1 Kitchen Mats

Lihat Harga Terkini
Roborock Microfibre Mopping Cloth 2 Pieces

Roborock Microfibre Mopping Cloth 2 Pieces

Lihat Harga Terkini
Wajib Ada
Roborock Robotic Vacuum Cleaner HEPA Filter

Roborock Robotic Vacuum Cleaner HEPA Filter

Lihat Harga Terkini

Kesimpulan

Robot Vacuum ialah satu pilihan yang bagus kalau korang selalu busy ataupun malas nak vacuum selalu. Lagi best kalau rumah korang ada haiwan peliharaan sebab berbeza dengan vacuum cordless, korang boleh setting pakai app je. Tapi ada juga kekurangannya: robot vacuum tak sesuai untuk bersihkan tangga dan tak versatil.

Kalau korang nak cari satu Robot Vacuum yang bagus, ini pilihan kami untuk Robot Vacuum Cleaner terbaik di Malaysia:

Panduan Beli Robot Vacuum

Bila nak beli Robot Vacuum, ada beberapa perkara yang korang perlu pertimbangkan:

Kekuatan Penyedutan

Kalau tak cukup cash, pilih model dengan kekuatan penyedutan antara 1 hingga 3kPa. 6kPa paling tinggi yang ada sekarang. Kalau dah guna Vacuum Cordless untuk pembersihan yang menyeluruh, Robot Vacuum dengan kekuatan penyedutan 1.5kPa memang sudah memadai. Apa pun, kuasa penyedutan yang lebih tinggi dari 1.5kPa memang lebih baik.

Bateri

Model yang lebih murah biasanya ada bateri yang lebih kecil (sekitar 2400mAh). Kapasiti bateri yang lebih besar membolehkan operasi lebih lama, walaupun akan ambil masa lebih lama untuk cas. Model dengan 5200mAh dianggap sangat baik.

Masa Operasi

Cari model yang boleh beroperasi lebih daripada 90 minit sebelum perlu cas semula. Kebanyakan model boleh cas sendiri secara automatik, jadi faktor ini korang tak perlu risau sangat.

Kapasiti Peti Debu

Pilih Robot Vacuum dengan kapasiti dust bin yang lebih besar (melebihi 200ml) so korang tak perlu selalu kosongkan dust bin tu.

Fungsi Mop

Ada Robot Vacuum ada fungsi 2-in-1 yang menggabungkan vacuum dan mop sekali. Walaupun fungsi mop dalam Robot Vacuum ni tak efektif seperti mop biasa atau Vacuum Cordless, ia masih lagi berguna, terutamanya kalau korang ada haiwan peliharaan di rumah.

Ciri Tambahan Lain

Cari ciri seperti intelligent detection dan automatic adjustment yang boleh customize pakai App. Nii membolehkan Robot Vacuum beroperasi secara automatik dan akan menyenangkan korang. Tapi kalau takda pun, OK je.

Share Artikel Ini
Advertisement

Soalan Lazim

Antara jenama Robot Vacuum Cleaner terbaik pilihan Shoptrack sekarang adalah Roborock, iLife, Ecovacs, Dreame dan Tenka.
Anggaran harga untuk Robot Vacuum Cleaner yang berkualiti dan tahan di pasaran Malaysia adalah sekitar dari RM200 hingga RM3,000 – bergantung kepada ciri-ciri tambahan yang tersedia bersama dan jenama tersebut.
Kapasiti dan fungsi sedutan merupakan salah satu faktor penting. Bergantung kepada bajet anda, pilih Robot Vacuum Cleaner yang ada kapasiti yang sesuai. Selain itu, ketahanan bateri dan sistem pengawalan mudah alih juga penting.
#Hashtag
Artikel ini ditulis oleh
Hana Shoptrack
Hana Shoptrack
Environmentalist yang cinta pada alam semulajadi. Home gardening adalah hobby masa lapang Hana. Juga aktif dalam Yoga dan weekend hiking.
Inspirasi Travel
REVIEW BERKAITAN
Lihat kategori lain
error: Content is protected.