fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 5 Robot Vacuum Cleaner Terbaik Malaysia 2021

Robot Vacuum Cleaner Terbaik

"Lagi senang pakai Robot Vacuum ni, set je biar dia auto"

Sebelum ni kami ada rekomen korang Vacuum Cleaner terbaik dan Vacuum Cordless terbaik, hari ni Hana nak rekomen pulak 5 Robot Vacuum Cleaner Terbaik yang ada dekat Shopee dan Lazada! Ok jom kita start!

Robot Vacuum VS Vacuum Normal?

Ramai orang tertanya robot vacuum ni berbaloi ke beli? Effective ke tak? Jawapannya, bergantung kepada rumah dan lifestyle korang.

Kebaikan Robot Vacuum

  • Lebih jimat masa
  • Automatic charging
  • Sangat senang untuk diguna
  • Sesuai untuk rumah yang ada binatang peliharaan atau banyak karpet
  • Kawal pakai App

 

Robot Vacuum direkacipta pada permulaan untuk menyelesaikan masalah orang yang tak ada masa nak sapu/mop/vacuum lantai setiap hari. Dengan model terbaru yang kini kebanyakkannya boleh charge secara automatik, & feature tambahan seperti mop & kawalan pakai App, ianya dah jadi pilihan peralatan wajib ada untuk korang yang selalu busy.

Dalam masa sama, robot vacuum juga ada banyak kebaikan kepada orang yang ada binatang peliharaan.

Kekurangan Robot Vacuum

  • Tak boleh panjat tangga
  • Tak berapa efektif untuk sudut
  • Tak boleh guna untuk sofa, langsir, kereta & lain-lain

 

Robot vacuum tak boleh panjat tangga, jadi kebaikannya limited kepada rumah yang 1 tingkat. Disebabkan reka bentuk bulat robot vacuum, ianya juga tak boleh membersihkan kawasan yang ada banyak sudut.

Jadi situasi apa korang boleh pertimbangkan kalau ada plan nak beli robot vacuum ni? Kalau korang ada binatang peliharaan, selalu ada banyak kotoran di lantai dapur, ataupun situasi di mana korang kena sapu lantai hampir setiap hari…ataupun korang lonely kat rumah nak ada teman robot…boleh lah beli robot vaccum cleaner.

Kalau rumah korang tak berapa sesuai untuk robot vacuum, Vacuum Cordless mungkin pilihan yang lebih bijak!

Boleh dibeli di :

Point Penting & List

Robot Vacuum Cleaner Terbaik di Malaysia

Pilihan Shoptrack
Terbaru
4.7/5
4.7/5
Terbaru

Roborock S7 Robot Vacuum

Bateri 5200mAh boleh cover 250m2 - Working time - 150 minit / caj
Kekuatan penyedutan 2.5kPa
300ml kapasiti tangki air, 470ml kapasiti dustbox
Robot Vacuum terbaru dari jenama popular Roborock kini adalah S7 yang menggantikan S6. Dengan ciri terbaru iaitu mop function, Vacuum ni sangat lengkap dari segi fungsi yang ditawarkan. Mop ada dua mode -VibraRise yang boleh elak karpet basah semasa mopping dan Sonic Mopping iaitu vibration 3000 kali per minit untuk pembersihan efektif. Antara upgrade lain adalah brush silikon yang lebih tahan lasak & bagus untuk kotoran degil. Battery robot vacuum ni sangat power iaitu 5200mAh menjadikan working time 150 minit.
Baca Detail
Brand Official Store di Shopee
1
1

Robot Vacuum Cleaner Xiaomi 1C MOP

Bateri 2400mAh boleh cover 120m2 - Working time - 80 - 90 minit / caj
Caj automatik bila bateri tinggal kurang 15%
200ml kapasiti tangki air, 600ml kapasiti dustbox

Robot vacuum cleaner terbaik pertama ialah dari Brand Xiaomi! Apa yang best tentang model ni adalah korang boleh sync robot ni dengan google assistant & Alexa. Korang juga boleh kawal robot vacuum ni melalui aplikasi ni telefon korang. Model 1C ni punya suction agak powerful iaitu 2,200 Pa suction power yang boleh sedut partikel halus macam pasir dengan efficient atas macam macam jenis permukaan seperti, lanyai kayu, carpet dan jubin. Model 1C ni juga boleh panjat keatas 15mm thk ketebalan permukaan dengan senang. So kalau ruang lantai korang ada drop sikit jangan risau. Lagi satu, Model 1C ni pun boleh vacuum sambil mop lantai, kapasiti tangki nya agak besar iaitu 200ml so dia boleh mop ruang korang lebih kurang dalam 110minit and dia ada 3 gear water release yang membolehkan ia mop mengikut jenis kotoran di lantai korang. Best kan? Harga pulak walaupun agak pricey dalam rekomen kali ni tapi percayalah, memang berbaloi untuk korang invest dekat Model 1C dari Xiaomi ni.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2

Robot Vacuum Cleaner Ecovacs Deebot Ozmo U2 PRO

Bateri 2600mAh boleh cover 200m2 - Working time - 110 minit / caj
Direka khas untuk handle bulu bulu haiwan
300ml kapasiti tangki air, 800ml kapasiti dustbox

Pilihan kedua robot vacuum cleaner terbaik adalah dari brand Ecovacs. Model Deebot Ozmo U2 Pro ni direka khas untuk handle bulu bulu haiwan peliharaan korang sebab kapasiti dustbox dia sangat besar. Ia pakai berus jenis silikon yang membolehkan ia menyedut rambut/bulu dengan mudah. Model ini juga mempunyai patern pembersihan secara sistematik so dia akan bergerak secara back-and-forth pattern untuk mengelakkan tertinggal area yang nak dibersihkan. Deebot Ozmo ni boleh membersih dalam masa 110minit sekali caj dan ia akan kembali ke charging dock secara automatik apabila bateri tinggal sikit. Deebot Ozmo ini didatangkan dengan sensor untuk detect drop offs seperti tangga untuk mengelakkan dia jatuh. Model ini juga boleh digunakan melalui aplikasi mudah alih di telefon korang. So korang boleh on vacuum ni dimana juga korang berada. Oh Deebot juga boleh sync dengan Google Assistant atau Alexa!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3

Robot Vacuum Cleaner Dibea D500B

Bateri 2200mAh boleh cover 120m2 - Working time - 120 minit / caj
Reka bentuk menarik
400ml kapasiti dustbox

Pilihan ketiga robot vacuum cleaner terbaik dari Shoptrack adalah dari brand Dibea. Model ni jatuh dalam kategori mid range untuk Robot Vacuum di pasaran. Yang menarik tentang model D500B ni, bentuk vacuum ni ialah D-shape dimana ia membuatkan ia lebih efektif untuk membersihkan kawasan corner. ia juga direka khas untuk digunaakan di kawasan sempit seperti celah kerusi atau bawah katil untuk pembersihan optimal. Ia ada 2 mod iaitu Standard Mode untuk pembersihan harian dan Max Mode untuk deep cleaning. Model ini juga mempunyai sensor untuk mengelakkan ia jatuh dari drop offs. Ia didatangi dengan 2 berus sisi dan 1 roller brush utama yang boleh menyedut kotoran serta bulu haiwan/rambut tanpa sebarang masalah. D500B boleh digunakan di sebarang jenis permukaan lantai dan low-pile carpet. Ia juga ada mod auto-return charging seperti robot vacuum yang lain. Tidak ketinggalan, model ini juga boleh digunakan di aplikasi telefon.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4

Robot Vacuum Cleaner Khind VC9X6A

Bateri 2000mAh boleh cover 80m2 - Working time - 65 minit / caj
4 mod pembersihan
150ml kapasiti tangki air, 250ml kapasiti dustbox

Robot vacuum cleaner terbaik keempat dari Shoptrack adalah dari brand Khind. Yang best tentang model ni dia ada 4 mod pembersihan iaitu mod auto/zigzag (bergerak secara lurus atau zigzag ketika pembersihan), mod sudut (sesuai untuk pembersihan sudut di dalam bilik) , mod spot (pembersihan secara spesifik) dan mod full go (mod pembersihan secara menyeluruh). Untuk model ini, kapasiti dustbox dan tangki air nya tidak terlalu besar so sesuai lah dengan kapasiti baterinya. Model ini pun sama dengan model dari Xiaomi tadi dimana ia akan auto caj jika bateri levelnya jatuh kepada kurang 15%. Model dari Khind ni juga ada teknologi sensor anti-jatuh, anti-langgar, dan boleh panjat sehingga 15 degree. Ia juga ada mod mop sama seperti model yang lain. Mungkin disebabkan kapasiti bateri dan dustbox nya kecil harganya tidak terlalu mahal berbanding model model tadi. Kalau korang ada budget kecil boleh la try yang ni!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5

Robot Vacuum MORGAN MRV-VAC 1

Bateri 1500mAh boleh cover 80m2 - Working time - 85-95 minit / caj
Rekabentuk mini
200ml kapasiti dustbox

Pilihan terakhir untuk robot vacuum cleaner adalah model yang paling murah untuk rekomendasi kali ni. Untuk korang yang mungkin baru saja saja nak try ada robot vacuum tapi taknak spend lebih boleh la try model ni. Teknologi dia simple je tapi suction dia bagus. Model ni ada teknologi anti jatuh tapi tak ada teknologi anti-langgar. Rekabentuk dia mini, so senang untuk dia selit di ruang yang sempit. Jangan risau, robot vacuum dari morgan ni boleh guna dekat banyak jenis permukaan lantai juga. Oh lagi satu dia manual charge tau. Kalau habis bateri korang jangan lupa pulak caj untuk penggunaan seterusnya.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Roborock S6 MaxV Robot Vacuum Cleaner
Shopee

Roborock S6 MaxV Robot Vacuum Cleaner

Shopee

iLife L100 Robot Vacuum

Soalan Lazim

Kapasiti merupakan salah satu ciri penting. Bergantung kepada bajet anda, pilih Robot Vacuum Cleaner yang ada kapasiti yang sesuai. Selain itu, ketahanan bateri dan sistem pengawalan mudah alih juga penting.
Anggaran harga untuk Robot Vacuum Cleaner di pasaran Malaysia adalah dari RM200 hingga RM3000, bergantung kepada ciri dan jenama.
Jenama Robot Vacuum Cleaner terbaik pilihan Shoptrack adalah Xiaomi, Morgan, Dibea, Ecovacs dan Khind.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Hana Shoptrack
Hana Shoptrack
Environmentalist yang cinta pada alam semulajadi. Home gardening adalah hobby masa lapang Hana. Juga aktif dalam Yoga dan weekend hiking.
Send this to a friend