fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Printer Gambar Terbaik di Malaysia (Dari RM130)

Printer Gambar Terbaik Murah Malaysia
"Print terus gambar dari smartphone korang!"

Ingat tak lagi dulu kita kena pergi kedai nak cetak sama ada nak cetak gambar untuk kegunaan apa-apa majlis, hiasan atau pun pejabat. Sekarang dengan adanya Printer Gambar terbaik dari pelbagai jenama, kita boleh cetak gambar untuk kegunaan personal atau kerja direct dari laptop, komputer atau pun Smartphone dengan sambungan secara wireless ataupun dengan USB cable je. 

Kalau nak tahu, sekarang ada Printer Gambar jenis portable juga. Saiz yang kompak senang nak bawa ke mana-mana dan boleh cetak di mana sahaja. Jadi, tak perlu lagi nak bawa Printer bersaiz besar yang berat itu kan? Ok jom kita check Printer Gambar terbaik di Malaysia yang sesuai dengan keperluan korang – yang ada dijual kat Shopee dan Lazada.

Ciri Printer Gambar Terbaik

Apa yang korang perlu tahu sebelum beli Printer Gambar terbaik? Secara ringkasnya, ada 5 perkara yang boleh dipertimbangkan. Antaranya ialah:-

Jumlah & Saiz Cetakan

Kalau memang mencari Printer Gambar untuk cetak dengan banyak, pilih Printer Gambar yang boleh mencetak dengan laju yang sesuai digunakan untuk kerja profesional. Kebanyakan Printer Gambar untuk kerja cetakan professional boleh mencetak lebih besar seperti saiz A4, mahupun A3. Kalau mencari Printer Gambar untuk kegunaan hobi ataupun tidak perlu mencetak dengan banyak, boleh pilih Printer Gambar portable. Jadi senang untuk dibawa ke mana-mana. Printer Gambar jenis ini mencetak gambar yang lebih bersaiz kecil.

Material Kertas

Penggunaan material kertas boleh memberikan perbezaan dalam kualiti dan hasil gambar. Gunakan kertas cetakan yang sesuai untuk tujuan cetakan beresolusi tinggi sebab kalau pakai kertas biasa, hasil cetakan pada resolusi tinggi tidak berapa memuaskan.

Jumlah Dakwat & Jenis Refill

Bagi yang mementingkan kualiti cetakan gambar, pilih Printer Gambar yang menggunakan lebih daripada empat warna asas iaitu cyan, magenta, yellow, dan hitam (CMYK). Kalau beli Printer Gambar yang perlu refill dakwat, pilih Printer Gambar yang user friendly bagi mengelakkan dakwat tertumpah.

Resolusi Foto

Semak kualiti output mana-mana Printer Gambar sebelum membeli. Printer Gambar berkualiti tinggi mempunyai resolusi DPI (dot per inch) dari 1200-4800 DPI.  Semakin tinggi resolusi yang digunakan, semakin bagus kualiti gambar yang dicetak.

Connection

Sesetengah Printer Gambar menggunakan USB Connection untuk cetak dari komputer, dan ada juga dengan tambahan picu Ethernet bagi memudahkan perkongsian rangkaian di pejabat. Tapi Printer Gambar portable sekarang kebanyakannya boleh disambung melalui sambungan wireless melalui WiFi ataupun Bluetooth. Jadi, pilih Printer Gambar terbaik yang boleh memudahkan kerja cetakan korang itu. 

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Printer Gambar Murah Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Fujifilm Instax Mini Link Photo Printer

Printer Gambar terbaik saiz poket
Anggaran 100 jumlah cetakan gambar menggunakan filem instax bersaiz 62mm x 46mm apabila dicas sepenuhnya
Sambungan hanya melalui Bluetooth
Harga dari RM500
Kalau korang peminat Instax, sangat rekomen Instax Mini Link Photo Printer terbaik dari Fujifilm ini. Ianya pencetak foto instax dari gambar di Smartphone. Dengan harga di bawah RM500, Photo Printer portable ini sesuai bagi suka cetak gambar dengan cepat (dan banyak) sama ada untuk kegunaan sendiri ataupun nak bagi pada orang lain. Apa yang perlu dilakukan hanyalah memuat turun aplikasi “Instax Mini Link”, kemudian swipe up sahaja dari Smartphone untuk mencetak & hanya dalam 12 saat, gambar bersaiz 62mm x 46mm korang dah siap. Printer Gambar portable ini boleh mencetak filem instax (dijual berasingan) melalui sambungan Bluetooth sehingga 100 gambar dengan sekali cas. Biasanya satu kali cas mengambil masa 80-120 minit. Printer Gambar ini direka untuk tujuan suka-suka sahaja . Jadi, warna dan perincian gambar agak basic dengan resolusi pencetakan 12.5 titik/mm (318 dpi, 80 μm dot pitch). Ada 3 pilihan warna berbeza untuk dipilih; dusky pink, ash white dan blue denim.
Baca Detail
Preferred+ Store di Shopee
1
1
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Fujifilm Instax Share SP-3/SP3 Instax Printer

Anggaran 100 jumlah cetakan gambar menggunakan filem instax ‘SQUARE’ bersaiz 62mm x 62mm apabila dicas sepenuhnya
Sambungan melalui WiFi
Harga dari RM580

Satu lagi Photo Printer terbaik dari Fujifilm ialah Instax Share SP-3/SP3 Instax Printer. Pencetak foto instax ini berbentuk unik dan minimalis. Apa yang membezakan dengan Instax Mini Link ialah, ianya dapat mencetak foto jauh lebih cepat dan kurang bunyi dengan 13 saat sahaja menggunakan laser exposure system, resolusi gambar kualiti tinggi dengan 800 x 800 pixels dan menggunakan filem Instax berbentuk segi empat sama bersaiz 62mm x 62mm. Harganya berbeza sedikit dengan Instax Mini Link; RM580 dengan 2 warna pilihan; putih dan hitam. Transfer sahaja gambar dengan aplikasi SP-3 melalui WiFi, korang boleh cetak gambar dengan senang. Selain itu, korang juga boleh cetak gambar dari akaun Instagram, Facebook, Google Photos, Flickr dan Dropbox. Sama seperti Instax Mini Link, Printer Gambar portable ini boleh mencetak gambar dalam anggaran 100 keping foto dengan sekali cas.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Xiaomi Pocket Photo Printer

Printer Gambar budget
Kapasiti carton sehingga 10 keping kertas foto dalam satu-satu masa
Sambungan hanya melalui Bluetooth
Harga dibawah RM300

Antara Printer Gambar murah pilihan Shoptrack ialah Pocket Photo Printer dari Xiaomi. Senang untuk dibawa ke mana-mana sebab saiznya sebesar tapak tangan! Harganya hanyalah RM270, jauh lebih murah dari Printer Gambar Portable yang lain. Printer Gambar terbaik dari Xiaomi ini tidak memerlukan dakwat atau kartrij toner untuk cetak gambar; cuma menggunakan kertas foto Zink khas. Tapi jangan risau, setiap pembelian Printer Gambar ini akan dapat 5 keping kertas inkless zink (thermal) foto bersaiz 50mm x 76mm. Korang boleh beli kertas foto tambahan jika perlu sebab ada jual yang refill 20 ataupun 40 keping juga. Kertas fotonya seperti sticker sebab boleh cabut dan tampal di mana-mana yang korang suka. Foto resolusi nya hanya 313 x 400 pixels, cukup bagus untuk kualiti foto yang basic. Lagi pun, Printer Gambar ini sesuai untuk cetak gambar buat kenangan macam itu, bukan untuk kegunaan professional. Seperti Photo Printer terbaik yang lain, ianya boleh mencetak gambar secara wireless dari Smartphone menggunakan Bluetooth. Senang kan, tak perlu cari WiFi untuk cetak gambar. Yang bestnya, 3 orang boleh connect Bluetooth pada masa yang sama untuk cetak gambar dan setiap gambar akan dicetak mengikut turutan dalam masa 45 saat untuk sekeping gambar.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Takara Tomy Printoss ( Kiipix ) Instax Film Smartphone Photo Printer

Cetakan gambar dari Smartphone menggunakan filem instax bersaiz 62mm x 46mm
Tidak memerlukan batteri, Bluetooth/WiFi
Harga dari RM130

Printer Gambar terbaik beresolusi 254 dpi dari Takara Tomy Printoss (Kiipix) ini mempunyai fungsi pengimbasan imej dari Smartphone tanpa menggunakan bateri, aplikasi, dan sambungan Bluetooth/WiFi.Hanya letakkan Smartphone di atas, tekan butang & gambar akan tercetak menggunakan filem instax bersaiz 62mm x 46mm. Yang membezakan Printer Gambar terbaik dari Printoss ini dengan Printer Gambar lain yang menggunakan filem instax, kita sendiri boleh control brightness, edit gambar pada Smartphone sebelum cetak gambar, jadi tak ada lagi gambar yang blurry pada filem instax. Bukan sahaja korang boleh cetak gambar sebanyak yang inginkan sebab ianya Printer Gambar murah, malah Printer Gambar portable ini sangat kompak dan mudah dibawa ke mana sahaja. Hanya berharga RM130, ada 2 pilihan warna iaitu hitam dan pink.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Fujifilm Princiao Smart II Photo Printer

Boleh cetak 40 keping saiz 4R dalam satu masa
Sambungan secara wireless dengan router atau WIFI
Harga dari RM590-RM600

Pilihan Shoptrack untuk Printer Gambar Portable seterusnya ialah Princiao Smart II Photo Printer dari Fujifilm. Ada 3 pilihan warna, design yang compact dan ianya menggunakan 18650 Lithium battery yang boleh digantikan apabila perlu. Beratnya hanya 1.35kg jadi sangat ringan untuk dibawa ke mana-mana. Apa yang membezakan Photo Printer Portable dari Fujifilm ini dari yang lain ialah ciri salutan unik pada gambar yang dapat melindungi dari warna pudar dan kalis air, habuk, cap jari dan oksidasi. Hasil cetakan nya yang berkilat dan high gloss sesuai untuk mencetak gambar ID dan juga Visa. Satu tray dapat memuatkan 20 keping saiz 4R tapi dalam satu masa boleh cetak sehingga 40 keping. Tanpa menggunakan kabel, ianya boleh disambung dari PC atau Smartphone secara wireless dengan router atau pun WiFi. Malah, dengan aplikasi "FUJIFILM Print" dengan teknologi pemprosesan imej, membolehkan proses editing seperti pembetulan warna dan pelarasan tona pada gambar sebelum cetak.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Canon Pixma TS5370 Printer

Anggaran 30 - 100 cetakan bersaiz A4
Sambungan melalui Hi-speed USB 2.0, WiFi, Mopria, AirPrint, BLE, Direct Wireless
Harga dari RM510

Printer Gambar terbaik Pixma TS5370 dari Canon ini dikenali sebagai ‘All-In-One’ Photo Printer sebab ianya boleh copy, print dan scan; sesuai digunakan untuk tujuan bekerja ataupun sekadar mencetak foto. Saiz nya kompak, tidak memakan banyak ruang pada bilik. Malah, dengan skrin 1.44" OLED, senang nak control dengan jelas. Ada dua tray; dibahagian bawah dan belakang, boleh menampung sehingga 100 kertas bersaiz A4. Ianya menggunakan dakwat inkjet dan ada dua cartridge dakwat; hitam dan warna. Nak pasang cartridge untuk refill pun senang sahaja. Ianya boleh disambungkan melalui Hi-speed USB 2.0, WiFi, Mopria, AirPrint, BLE, Direct Wireless. Selain itu, hanya dengan RM510, korang boleh dapatkan Printer Gambar terbaik dari Canon ini dengan resolusi 4,800 x 1,200 dpi. Ada 3 warna untuk dipilih; hitam, pink dan hijau.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Canon SELPHY CP1300 Compact Photo Printer
Rating Terbaik
Shopee

Canon SELPHY CP1300 Compact Photo Printer

Canon Printer Selphy Square QX10
Shopee

Canon Printer Selphy Square QX10

Fujifilm Instax Link Wide Smartphone Photo Printer
Best Selling
Shopee

Fujifilm Instax Link Wide Smartphone Photo Printer

Kodak Mini 3 Retro Photo Printer
Rating Terbaik
Shopee

Kodak Mini 3 Retro Photo Printer

Advertisement

Soalan Lazim

Korang kena pertimbangkan jumlah & saiz cetakan, material kertas, jumlah dakwat & jenis refill, resolusi foto dan sambungan melalui Ethernet ataupun wireless sebelum beli Printer Gambar terbaik untuk kegunaan korang itu.
Anggaran harga Printer Gambar yang bagus di Malaysia ialah dari RM130 sehingga RM780.
Antara jenama Printer Gambar terbaik di Malaysia ialah Fujifilm, Xiaomi, Canon, dan Printoss.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Joe Shoptrack
Joe Shoptrack
Tech, DIY dan travel antara topik yang sering menjadi bacaan Joe. Seorang yang chill dan santai seperti berjalan di tepi pantai.
Rating Artikel
4.5/5