fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Peti Sejuk Besar Terbaik Malaysia 2022 (Jimat Elektrik)

Peti Sejuk Besar Terbaik Murah
"Beli sekali yg berkualiti, boleh pakai lama."

Keluarga yang ramai perlukan Peti Ais Besar. Bukan apa, senang untuk korang simpan banyak barang tanpa perlu sumbat semua benda sampai hilang kesegaran makanan.

Biasanya Peti Sejuk Besar ni bersaiz 400L ke atas dan datang dengan banyak fungsi tambahan seperti water dispenser, ice maker, compartment ekstra dan pelbagai teknologi canggih yang lain. Tapi kalau dapur korang kecil atau keluarga korang tak ramai, boleh beli Peti Ais 2 Pintu pun ok. Untuk barang-barang kecil ataupun ada ruang lebih kat bilik atau bilik kerja tu, letak Peti Ais Mini macam hotel tu lebih sesuai. Kalau ada barang yang perlukan banyak ruang freezer, beli Freezer atau Chest Freezer.

Cara Kami Pilih

  • Kapasiti: Dari kapasiti 450L hingga 635L
  • Inverter: Semua jenis yang ada Inverter compressor.
  • Energy Rating: Semua ada kecekapan tenaga 5-bintang.
  • Jenis: Top Freezer termasuk French Door, bottom freezer dan Side-by-side.
  • Harga: Kebanyakan berharga dari RM2000 hingga RM4000. Ada juga lebih RM5000.

 

Nak lagi detail boleh tengok Panduan Beli Peti Sejuk di bawah. Ok jom hari ni kita nak tengok 10 pilihan jenama Peti Sejuk Besar Terbaik di Malaysia yang korang boleh beli dekat Shopee dan Lazada! Boleh jimat banyak kalau beli online ni. Lagi-lagi waktu sale!

Semua produk ini boleh dibeli terus di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Peti Sejuk Besar Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored

LG Platinum Silver Top Freezer GN-C602HLCC (478L)

Peti Sejuk Besar Terbaik Jimat Elektrik (Top Freezer)
Overview:
Pros: Inverter, teknologi penjimatan tenaga unik, saiz untuk 3 – 5 orang.
Cons: Mahal.
Spesifikasi – Kapasiti: 478L | Saiz: 780 x 1720 x 730mm | Jenis: Top Freezer | Inverter: Ada | Energy Rating: 5 | Waranti Umum: 1 tahun.
Antara pilihan Peti Sejuk Besar yang popular adalah LG 478L Top Freezer GN-C602HLCC. Kapasiti 478L cukup besar untuk korang yang keluarga 3 -5 orang, lebih besar dari kebanyakan peti sejuk top freezer. So, kena ada ruang yang besar untuk letak peti sejuk ni. Dari segi kecekapan tenaga, rekaan standard berwarna Platinum Silver ni bertaraf 5 bintang dalam penjimatan tenaga. Peti Ais LG ni juga pakai teknologi inverter yang menjamin lebih 32% penjimatan tenaga tau. Dengan 10 tahun waranti kompressor, korang akan dapat nikmati ciri-ciri menarik seperti LG DoorCooling+™ (suhu dalam lebih sekata dan 35% lebih cepat sejuk daripada sistem penyejukan konvensional), Ice Maker bergerak (boleh tanggal/alih dengan mudah untuk ekstra ruang) dan pencahayaan panel LED (lebih jimat tenaga & tahan lama berbanding mentol biasa).
Baca Detail
Brand Official Store di Lazada
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/clay5v9
1
1

Hisense 4 Door Inverter Fridge RQ515N4AB1 (520L)

Peti Sejuk 4 Pintu Terbaik (Jenis French Door Bottom Freezer)
Overview:
Pros: Ruang luas, 5-star energy rating, freezer di bawah.
Cons: Mahal sikit berbanding lain.
Spesifikasi – Kapasiti: 520L | Saiz: 794 x 643 x 1816mm | Jenis: Bottom Freezer | Inverter: Ada | Energy Rating: 5 | Waranti Umum: 2 tahun.

Sesuai untuk dapur modern, peti sejuk dari Hisense ni ada 4 pintu tau. Direka khas untuk memberi lebih penjimatan ruang, pintu peti sejuk ni boleh dibuka sehingga 90 darjah. Berkapasiti 520L, ia menggunakan teknologi inverter yang bertaraf 5 bintang dan datang dengan 2 tahun waranti umum (general warranty). Yang best tentang model RQ515N4AB1, ruang penyimpanan memang sistematik dan luas. Korang boleh simpan lebih banyak barang dan botol/bekas yang besar. Sayur, buah, dan barangan beku akan lebih segar dan tahan lama dengan fungsi Super Cool dan Super Freeze yang disediakan. Lagi satu, dia ada LED Control Panel untuk korang senang nak kawal suhu atau setting lain. Cooling system ia juga jenis No Frost. Semua ciri ni memang berbaloi bila kita kira harganya agak mampu milik untuk jenis French Door.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/6A6avmjHU1
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/clay5w7
2
2

Haier Inverter Stylish 2 Door Series Refrigerator HRF-IV498H (448L)

Peti Sejuk Besar Bajet Terbaik (Top Freezer)
Overview:
Pros: Murah tapi luas, stylish, 5-star rating.
Cons: Manual ice maker, tak boleh tanggal.
Spesifikasi – Kapasiti: 448L | Saiz: 723 x 694 x 1724mm | Jenis: Top Freezer | Inverter: Ada | Energy Rating: 5 | Waranti Umum: 2 tahun.

Tengah cari peti sejuk besar yang mampu milik tapi dengan keluasan dan saiz yang selesa dan juga cekap tenaga? Satu pilihan bagus ialah Haier 2 Door Series yang merupakan peti sejuk inverter dengan taraf 5 bintang kecekapan tenaga dan berkapasiti 448L. Model HRF-IV498H menggunakan material solid metal sebagai permukaannya, menjadikan peti sejuk ni nampak stylish, unik dan mahal. Confirm dapur korang nampak lebih lawa lepas ni. Ada juga No Frost tech, selain 2 tahun waranti umum (lebih 1 tahun berbanding model lain), lampu LED dan pemegang tersembunyi untuk rekaan yang lebih stylish.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/9UN2tvjO1Q
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/clay5xj
3
3

LG Net GC-L257CQEL Side-by-Side Refrigerator with UVnano® Water Dispenser (635L)

Peti Sejuk Tahan Lama Terbaik dengan Water Dispenser
Overview:
Pros: Sangat luas, 5-bintang, ada water dispenser, tech unik, auto ice maker.
Cons: Mahal.
Spesifikasi – Kapasiti: 635L | Saiz: 913 x 1790 x 735mm | Jenis: Side-By-Side | Inverter: Ada | Energy Rating: 5 | Waranti Umum: 1 tahun.

Kalau bajet bukan concern korang dan korang nak buat investment long term, paling bagus kalau korang cari peti sejuk tahan lama yang bersaiz mega. Kenapa? Sebab korang kena consider bila saiz family nanti jadi lebih besar. Makin banyak lagi barang nak kena simpan. Peti sejuk LG Net GC-L257CQEL mungkin pilihan yang bijak untuk situasi macam ni. Berkapasiti 635L, peti sejuk dari LG ni masih mengekalkan penjimatan tenaga dengan teknologi inverter bertaraf 5 bintang. Yang best tentang model ni, dia ada water dispenser yang guna sistem UV Nano Self-Cleaning, Hygiene Fresh+™ (penapis udara pintar untuk membunuh bakteria sehingga 99.999%) dan ThinQ™ (boleh kawal dan diagnosis Peti Sejuk dari smartphone je). Dah la sangat besar, modern pulak tu. Bonus sikit, ada 10 tahun waranti compressor dan auto ice maker jugak.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/2KtsMmRnO4
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/clay5y6
4
4

Toshiba 2 Doors Duo Hybrid, Inverter Refrigerator GR-AG58MA (610L)

Peti Sejuk Besar Terbaik Untuk Makanan Fresh
Overview:
Pros: Luas, murah, sesuai untuk keluarga besar, auto ice maker, teknologi Duo Hybrid, Ultra Fresh.
Cons: Design boleh improve sikit.
Spesifikasi – Kapasiti: 610L | Saiz: 803 x 739 x 1725mm | Jenis: Top Freezer | Inverter: Ada | Energy Rating: 5 | Waranti Umum: 1 tahun.

Ini satu lagi pilihan peti sejuk bersaiz mega tapi perfect untuk korang yang nak cari model mampu milik. Walaupun ni jenis Top Freezer, kapasiti masih lagi 610L yang selalu kapasiti untuk French Door atau Bottom Freezer. Jangan risau pasal energy savings, sebab peti sejuk ni berteknologi inverter yang memberikan penjimatan tenaga 5 bintang dan datang dengan 1 tahun waranti umum. Ada dua pilihan warna iaitu biru dan hitam, peti sejuk Toshiba ni memberikan penyejukan pantas dengan unit DUO HYBRID dan mengekalkan kesegaran dengan sistem Ultra Fresh. Peti sejuk ni juga lebih kurang berbau dengan ada nya Ag+ BIO Deodorizer yang mampu menghalang pembiakan bakteria di ruang dalam. Ada juga auto ice maker: hanya tambah air dalam tanki, dan korang boleh ada ais 24/7.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/9oztIa7qTY
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/clay5z9
5
5

Hitachi Big French 4 Door Refrigerator R-W720P7M-GBK (540L)

Peti Sejuk French Door Murah Terbaik
Overview:
Pros: Murah, 5-bintang, water dispenser dan touch screen controller.
Cons: Design boleh improve sikit, tiada auto ice maker.
Spesifikasi – Kapasiti: 540L | Saiz: 855 x 1835 x 737mm | Jenis: Top Freezer | Inverter: Ada | Energy Rating: 5 | Waranti Umum: 1 tahun.

Kalau korang tak perlukan peti sejuk bersaiz mega dengan keluasan maksimum, tapi masih lagi nak peti sejuk yang besar, peti sejuk inverter 540L dari Hitachi ni boleh jadi pilihan. Model French Door ni agak popular di pasaran disebabkan ada water dispenser dengan touch screen controller di bahagian luar untuk korang setting suhu dan lain-lain. Ice tray dalam peti ais ni pun mudah alih, korang boleh tukar kedudukan atau tanggal bila-bila masa kalau nak lebih ruang di freezer. Tempat simpan barang dia pun besar dan setiap rak diperbuat dari material tempered glass tau. Juga ada teknologi penyejukan Dwi Kipas juga bantu menjimatkan tenaga. Harga pun sangat ekonomi.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/6pMHj5iuu0
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/clay62p
Pilihan Ramai
Hisense Side-by-Side Fridge Refrigerator RS666N4ACN (620L)
Best Selling
Shopee

Hisense Side-by-Side Fridge Refrigerator RS666N4ACN (620L)

Haier Inverter 4 Door Glass Door Refrigerator HRF-IG525AM(GB) (516L)
Rating Terbaik
Shopee

Haier Inverter 4 Door Refrigerator HRF-IG525AM(GB) (516L)

Sharp Side-By-Side Refrigerator SJX518GK (500L)
Lazada

Sharp Side-By-Side Refrigerator SJX518GK (500L)

Haier Inverter Side-By-Side Series Refrigerator HSR3918FNPG (569L)
Lazada

Haier Side-By-Side Refrigerator HSR3918FNPG (569L)

Produk Berkaitan

Multi-function-Transparent-Food-Storage-Box
Wajib Ada
Shopee

Multi-function Transparent Food Storage Box

Reusable-Food-Sealing-Clip
Wajib Ada
Shopee

Reusable Food Sealing Clip

Food-Grade-Vacuum-Sealer-Machine
Best Selling
Shopee

Food Grade Vacuum Sealer Machine

Hanging-Trash-Plastic-Bag-Holder
Shopee

Hanging Trash Plastic Bag Holder

Trending

Kesimpulan

 

Jenis Peti Sejuk

Peti sejuk ada bermacam label yang orang guna untuk rujuk kepada jenis-jenis peti sejuk. Contohnya macam peti sejuk French Door, peti sejuk 2 pintu atau peti sejuk Top Freezer. Ni cara mudah untuk label jenis-jenis peti sejuk:

  • Peti sejuk mini.
  • Peti sejuk 1 pintu (tiada freezer).
  • Peti sejuk Top Freezer (freezer di atas).
  • Peti sejuk Bottom Freezer (freezer di bawah).
  • Peti sejuk Side-by-side (freezer di kiri atau kanan).

 

Jadi macam mana pulak dengan French Door tu? Sebenarnya French Door boleh jadi Top Freezer atau Bottom Freezer atau pun Side-by-side. Ini penerangan lanjut Jenis Peti Sejuk.

Panduan Beli Peti Sejuk

Harga & Kos

Rata-rata peti sejuk besar dengan kapasiti 450L di pasaran Malaysia berharga dari RM2000 hingga RM5000, bergantung kepada jenama, ciri tambahan dan teknologi unik.

Peti sejuk besar paling basic selalunya berharga dari RM2000 hingga RM3000 tapi yang atas RM4000 selalu ada ciri tambahan macam auto ice maker atau water dispenser dengan touch screen.

Kapasiti

Kapasiti adalah faktor utama bila nak beli peti sejuk. Peti sejuk yang besar selalu datang dalam saiz 450L ke atas. Bergantung kepada saiz keluarga, kapasiti peti sejuk yang tepat membantu korang untuk pilih model yang tepat.

Ukuran Dimensi dan Saiz

Muat tak peti sejuk tu nanti dekat kabinet dapur korang? Pastikan sebelum beli peti ais bersaiz besar, ukur dulu ruang di dapur dan dari situ korang boleh pilih saiz peti sejuk besar yang tepat bergantung kepada ketinggian dan kelebaran yang sesuai.

Kadar Penjimatan Tenaga

Bila dah beli yang besar, tenaga elektrik mungkin lebih tinggi dari peti sejuk biasa. Jadi, sangat penting korang pilih peti sejuk yang ada teknologi inverter dan bintang kadar penjimatan tenaga yang tinggi. Beli Peti Sejuk yang ada 5-star energy rating tu kalau nak jimat elektrik dan duit pada jangka masa panjang.

Ini penerangan mudah berkenaan penarafan kecekapan bintang dari Suruhanjaya Tenaga Malaysia:

  • 5 Bintang: +25 % ≤ Star index.
  • 4 Bintang: +10 % ≤ Star index < +25 %
  • 3 Bintang: -10 % ≤ Star index < +10 %
  • 2 Bintang: -25 % ≤ Star index < -10 %
  • 1 Bintang: -35 % ≤ Star index <- 25 %

 

Di mana Star Index ditentukan berdasarkan penggunaan tenaga harian yang diperolehi daripada ujian yang dijalankan. Jadi, peralatan 5 bintang adalah yang paling cekap tenaga dan 1 bintang, paling kurang.

Advertisement

Soalan Lazim

A: Perbezaan ketara Inverter dan Non-Inverter adalah jenis Inverter lebih jimat tenaga dan tidak mengeluarkan bunyi yang kuat berbanding jenis Non-Inverter.
A: Cara pilih Peti Sejuk yang jimat elektrik dengan mudah adalah dari taraf nilai bintang penjimatan tenaga yang dipaparkan. 5 bintang paling cekap tenaga.
A: Antara jenama Peti Sejuk Besar terbaik pilihan Shoptrack adalah LG, Haier, Hitachi, Hisense dan Toshiba.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Luna Shoptrack
Luna Shoptrack
Working mother yang expert dalam multitasking. Deco rumah, thai food dan Ikea adalah suatu ketenangan bagi Luna.