fbpx
Shoptrack Logo

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

20 Barang Penting Utk Rutin Penjagaan Rambut Lelaki

Hari ini : ✨ Mid-Month Sale di Shopee & Lazada! Diskaun Sehingga 50%! Lebih Jimat, Lebih Bijak!

Produk Penjagaan Rambut Lelaki
"Nak tau rahsia nampak rambut lebih lebat dan stylish?"

Pernah tak perasan ada je lelaki yang rambut dia sentiasa nampak kemas dan terjaga, dan tertanya-tanya apa rahsia diorang? Sebenarnya, bukan susah sangat pun – semuanya bergantung kepada rutin penjagaan rambut yang betul. Untuk lelaki, rutin ni tak perlu rumit. Yang penting, korang kena cari produk yang sesuai dengan jenis rambut, gaya hidup, dan bajet korang.

Walaupun penting untuk cari produk yang terbaik, kesihatan keseluruhan kita juga main peranan besar. Pemakanan yang seimbang dan senaman yang kerap memang membantu dalam menjaga kesihatan rambut. Dan kalau ada masalah serius dengan kulit kepala atau kesihatan rambut, jangan segan-segan untuk jumpa pakar. Ingat, rambut yang sihat bermula dengan badan yang sihat.

So, apa produk penting yang korang perlukan untuk rutin penjagaan rambut yang mantap? Bawah ni senarai 20 Barang Penjagaan Rambut Lelaki, dari shampoo ke pengering rambut, sesuai untuk cuaca panas di Malaysia.

Share Artikel Ini
Point Ringkas & List
Pilihan Shoptrack

Penjagaan Rambut Lelaki Terbaik di Malaysia 2024

1
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/A9vFjYrVIT
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zl4

Scan & Add to Cart

1
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Grafen Zero-Dirty Shampoo 500ml

Shampoo untuk Kulit Kepala Berminyak
Overview:
Untuk kulit kepala berminyak
Kurangkan iritasi
Menjaga kelembapan kulit kepala
Bagi yang tengah struggle dengan kulit kepala berminyak, cuba Grafen Zero-Dirty Shampoo ni. Shampoo ni bukan setakat bersihkan minyak kat kulit kepala je, tapi juga menenangkan iritasi kulit kepala korang. Ada tambahan hyaluronic acid untuk memastikan kulit kepala korang sentiasa lembap.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/9eyz8iQmbS
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zl8

Scan & Add to Cart

2
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Kundal Honey & Macadamia Nature Shampoo - Ylang Ylang 500ml

Shampoo Untuk Rambut Lebih Sihat
Overview:
Memberi nutrisi dan hidrasi
Meninggalkan rambut lembut dan berkilat
Bau macam di spa
Kalau korang nak cari shampoo yang buat rambut korang wangi dan segar, Shampoo Kundal Honey & Macadamia ni jawapannya. Dengan madu dan ekstrak macadamia, rambut korang pasti lembut dan berkilau, macam basuh rambut kat spa.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
3
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/8KTbYHw80f
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zlc

Scan & Add to Cart

3
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Rorec Sadoer Anti-Dandruff Coconut Oil Shampoo 500ml

Shampoo Kelapa Anti-kelemumur
Overview:
Lawan kelemumur
Lembutkan rambut
Bau yang menyegarkan
Kelemumur buat korang stress? Shampoo Coconut Oil dari Rorec Sadoer ni memerangi kelemumur sambil menjaga rambut korang agar tetap lembut dan terhidrat. Sesuai untuk rasa bersih dan segar, dan juga mengurangkan rasa gatal.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
Advertisement
4
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/5KpzynK4Lm
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zlh

Scan & Add to Cart

4
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Dove Conditioner Hair Boost Nourishment (300ml)

Conditioner Rambut
Overview:
Menutrisi dan memperbaiki rambut
Kurangkan rambut putus
Rambut jadi lembut dan sihat
Selepas shampoo, rambut kita akan hilang minyak. Kalau rambut korang rasa kering dan rosak, Conditioner Hair Boost dari Dove ni korang kena pakai selepas shampoo. Guna setiap hari, dan korang akan nampak perbezaan yang besar dalam masa singkat.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/qNacY1TBF
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zlq

Scan & Add to Cart

5
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Kundal Head Spa & Scalp Scaling Water Treatment 300ml

Rawatan Untuk Kulit Kepala
Overview:
Membersihkan kulit kepala secara mendalam
Mengeluarkan kotoran dan minyak
Menenangkan dan menghidrat kulit kepala
Kesihatan rambut bermula dari akar dan kulit kepala, jadi korang kena jaga bukan sahaja rambut tapi juga kulit kepala. Head Spa & Scalp Scaling Water Treatment dari Kundal ni perfect untuk detoks kulit kepala. Ia membersih, membuang kotoran dan minyak lebihan, sambil menenangkan dan menghidrat kulit kepala. Ia akan buat kulit kepala korang rasa segar dan rambut nampak lebih sihat.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
6
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/oTd2UMTL
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zlu

Scan & Add to Cart

6
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Kahf Advancing Beard & Hair Serum (30ml)

Untuk Rambut & Janggut
Overview:
Galakkan pertumbuhan semula jadi
Tebalkan dan kuatkan
Formula tidak mengiritasi
Serum Janggut & Rambut Kahf ni diinfusi dengan AdvancePro™, Biotin, dan Adenosine untuk galakkan pertumbuhan semula jadi, supaya janggut dan rambut korang nampak lebih tebal dan sihat. Tak mengiritasi, jadi boleh pakai setiap hari tanpa risau. Memang best untuk sesiapa yang nak janggut yang lebih penuh dan sekata.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
7
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/5pmGZmU1YT
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zlx

Scan & Add to Cart

7
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Evas Char Char Argan Oil Hair Serum (200ml)

Serum Minyak Untuk Kelembapan Rambut
Overview:
Kurangkan frizz
Tambah kilau
Jaga kelembapan
Kalau korang cari something untuk buat rambut jadi licin dan lembut, cuba la Evas Char Char Argan Oil Hair Serum. Serum ni penuh dengan minyak argan yang melembap dan menutrisi, mengurangkan frizz, menambah kilau, dan memang deep hydration untuk rambut korang. Hanya dengan beberapa pam, rambut kering dan susah diurus jadi lembut dan senang diatur.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
8
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/7Kb4MZjR4O
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zm1

Scan & Add to Cart

8
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Rorec Sadoer Nourishing Coconut Oil Hair Mask 500g

Mask Rambut
Overview:
Beri nutrisi untuk rambut
Memperbaiki kerosakan
Tambah shine rambut hitam
Kalau korang serius nak jaga rambut betul-betul, Rorec Sadoer Coconut Oil Hair Mask ni wajib dicuba. Mask ni memberi nutrisi mendalam, buat rambut jadi lembut, licin, dan nampak sihat. Sesuai untuk memperbaiki kerosakan dan menambahkan kilauan sihat pada rambut korang.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
9
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/1fwhcEPOJ0
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zm7

Scan & Add to Cart

9
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Kahf Nourishing Beard & Hair Oil (30ml)

Minyak Rambut
Overview:
Lembutkan janggut dan rambut
Ringan dan tidak berminyak
Hidrat dan nutrisi
Kahf Nourishing Beard & Hair Oil ni campuran minyak semula jadi yang direka untuk menjaga janggut dan rambut korang agar tetap lembut, terhidrat, dan sihat. Ringan dan tidak berminyak, senang nak guna setiap hari. Sama ada nak lembutkan rambut atau janggut atau tambah kilau pada rambut, minyak ni cover semua.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
10
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/8pPs9RwxtE

Scan & Add to Cart

10
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Sandalwood Folding Travel Hair Comb

Sikat Rambut Kayu Cendana
Overview:
Lembut pada rambut dan kulit kepala
Kurangkan statik
Compact dan mudah dibawa
Untuk korang nak rambut yang ada style, korang kena ada sisit rambut macam Sandalwood Folding Travel Hair Comb ni. Dibuat dari kayu cendana berkualiti tinggi, sisir rambut ni lembut pada rambut dan kulit kepala, mengurangkan statik dan mencegah rambut putus. Reka bentuknya yang compact dan boleh lipat memudahkan penyimpanan dalam poket atau beg.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
11
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/AUY68X7g4F

Scan & Add to Cart

11
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Toni & Guy Carbon Antistatic Barber Salon Comb Set

Set Sikat & Alat Styling Pro
Overview:
Satu Set Sisir untuk pelbagai gaya rambut
Serat karbon tahan lama
Styling lancar tanpa tersangkut​
Gaya rambut yang berbeza kadang memerlukan alat yang berbeza. Macam mana kalau cuba Set Sisir Antistatik Toni & Guy? Sisir ni diperbuat daripada serat karbon yang mengurangkan statik dan tahan lama gila. Memang best untuk styling, sisir ni akan glide lembut je tanpa tersangkut, sesuai kalau korang suka tukar gaya rambut.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
12
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/AUY68ZFjnt
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zm9

Scan & Add to Cart

12
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Grafen Sea Water Pomade (100g)

Pomade Air Laut Natural
Overview:
Pegangan ringan, hasil matte
Menyuburkan rambut
Tiada residu melekit​
Nak tampil fresh dan natural, korang kena ada pomade yang water-based. Check out Sea Water Pomade dari Grafen. Pomade ni memberi pegangan ringan dan matte finish, sesuai untuk gaya yang effortless. Formulanya dengan air laut juga menyuburkan rambut, memastikan ia sihat dan kuat tanpa meninggalkan residu melekit.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
13
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/2q8f0WURcH
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zmc

Scan & Add to Cart

13
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Grafen Grooming Clay Hard Wax 60g

Wax Rambut
Overview:
Pegangan kuat
Hasil matte
Mudah dibasuh​
Kalau nak rambut korang selalu nampak lawa, korang kena invest sikit kat wax atau clay yang berkualiti. Grafen Grooming Clay Hard Wax menawarkan pegangan kuat dengan matte finish, ideal untuk cipta rupa yang bertekstur dan berdefinisi. Senang nak guna dan cepat basuh, sesuai untuk pakai harian ke pejabat.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
14
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/40KcOj6mwf
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zmd

Scan & Add to Cart

14
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Gatsby Set & Keep Spray Super Hard 180g

Spray Rambut
Overview:
Pegangan sangat kuat
Pengeringan cepat
Tiada residu​
Kekalkan gaya rambut korang dengan Spray Set & Keep dari Gatsby. Spray super hard ni memberi cengkaman yang sangat kuat, pastikan rambut korang kekal sepanjang hari. Ia kering cepat tanpa tinggalkan residu, sesuai untuk semua jenis rambut, termasuk rambut panjang.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
15
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/4KxSnMMZpG
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zmh

Scan & Add to Cart

15
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Philips EssentialCare Compact Hair Dryer BHC010/13

Alat Pengering Rambut
Overview:
Ringan dan kompak
Pelbagai tetapan
Mesra travel
Kalau korang belum pernah guna pengering rambut, memang kena mula sekarang. Sebab hair dryer ni gamechanger dan rahsia kenapa ada yang ada rambut yang style dan nampak tebal. Philips EssentialCare Compact Hair Dryer antara yang terbaik. Ringan, kompak, dan cukup kuat untuk keringkan rambut dengan cepat. Dengan pelbagai tetapan haba dan kelajuan, ia sesuai untuk semua jenis rambut dan mudah dibawa kemana-mana.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
16
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/9eyz9Bb4Dk
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zmz

Scan & Add to Cart

16
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Philips Series 3000 Beard And Stubble Trimmer BT3206/14

Trimmer Rambut & Jambang
Overview:
Sistem Lift & Trim untuk pemotongan yang rata
Pisau DualCut untuk ketepatan
10 tetapan panjang yang boleh laras
Trimmer ni rahsia sebab ada lelaki yang selalu nampak fresh. Kalau nak beli satu, Trimmer Series 3000 dari Philips ni boleh jadi pilihan. Ia dilengkapi dengan sistem Lift & Trim untuk trim yang rata, dan pisau DualCut yang menyediakan potongan cepat dan tepat. Dengan 10 tetapan dan 90 minit penggunaan tanpa wayar, ia wajib ada dalam kit grooming korang.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
17
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/6penlzuFUe
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zn3

Scan & Add to Cart

17
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

L'Occitane 5 Essential Oils Purifying Freshness Scalp Scrub 150ml

Skrub Kulit Kepala
Overview:
Membersih dan menyucikan kulit kepala secara mendalam
Mengandungi minyak essential dan garam laut
Meninggalkan rambut terasa segar
Sebagai langkah tambahan dalam rutin penjagaan rambut, korang perlu scrub kulit kepala. Scrub ini menggabungkan minyak penting dan garam laut untuk membersihkan secara mendalam dan menyucikan kulit kepala, menghilangkan kotoran dan binaan. Sesuai untuk menyegarkan kulit kepala dan membuat rambut terasa ringan dan segar.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
18
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/AUY68kkYpn
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zn7

Scan & Add to Cart

18
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Coco & Eve Deep Clean Scalp Scrub Travel Size (50ml)

Skrub Kulit Kepala Senang Bawa
Overview:
Mengelupas dan mendetoksifikasi kulit kepala
Mengurangkan kelemumur
Saiz mesra pengembaraan
Coco & Eve Deep Clean Scalp Scrub sesuai untuk penjagaan kulit kepala bila korang on-the-go. Scrub travel size ini menggunakan bahan semula jadi seperti minyak kelapa dan abu gunung berapi untuk mengelupas dan mendetoksifikasi kulit kepala, menggalakkan pertumbuhan rambut yang lebih sihat dan mengurangkan kelemumur. Cara terbaik untuk menjaga kebersihan dan kesegaran kulit kepala bila korang balik kampung atau vacation.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
19
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/5fSqNtOPz7
Lazada
QR Code https://invol.co/cll4zna

Scan & Add to Cart

19
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Grafen Edge Finger Scalp Massager Brush

Alat Urut Kulit Kepala
Overview:
Merangsang peredaran darah
Mengurangkan ketegangan kulit kepala
Ergonomik dan mudah digunakan
Naikkan tahap penjagaan kulit kepala korang dengan Grafen Edge Finger Scalp Massager Brush. Alat ini membantu merangsang peredaran darah, mengurangkan ketegangan kulit kepala, dan meningkatkan kesihatan rambut secara keseluruhan. Reka bentuk ergonomiknya memudahkan penggunaan, sama ada korang sedang mengurut shampoo atau sekadar memberi urutan santai pada kulit kepala.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
20
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/1fwhcYuhfE

Scan & Add to Cart

20
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Captain Fawcett's Private Stock Beard Balm

Balm Janggut
Overview:
Melembutkan dan menyuburkan janggut
Menyediakan pegangan sederhana
Bau halus, klasik
Kalau korang ada janggut, memang wajib jaga elok-elok. Takda siapa yang suka tengok janggut yang tak terurus, kan? Balm ni dibuat daripada campuran minyak essential dan bahan-bahan yang menutrisi untuk melembutkan, menguatkan, dan menggayakan janggut korang. Ia datang dengan bau yang halus dan klasik, serta memberikan pegangan sederhana yang menjadikannya sesuai untuk penggunaan harian.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular

Kesimpulan

Rambut korang boleh ubah penampilan korang, dan dengan rutin penjagaan rambut yang betul, korang boleh nampak lebih hensem. Ini senarai ringkas semua barang penting yang korang perlukan untuk rutin penjagaan rambut yang mantap:

  1. Syampu – Untuk bersihkan rambut dan kulit kepala.
  2. Perapi (Conditioner) – Untuk menyubur dan melembapkan rambut.
  3. Masker rambut – Untuk perawatan dan pemulihan mendalam.
  4. Perapi tanpa bilas (Leave-in Conditioner) – Untuk memastikan rambut kekal lembap sepanjang hari.
  5. Serum rambut – Untuk menambah kilauan dan kelembutan.
  6. Spray atau minyak pelindung haba – Untuk melindungi rambut dari pengering rambut.
  7. Wax, clay atau pomade – Untuk penggayaan dan tahanan.
  8. Tonik rambut – Untuk kesihatan kulit kepala.
  9. Berus rambut – Untuk menguraikan dan style rambut.
  10. Vitamin rambut – Untuk menyokong kesihatan rambut dari dalam.
Share Artikel Ini
Advertisement
#Hashtag
Artikel ini ditulis oleh
Picture of Joe Shoptrack
Joe Shoptrack
Tech, DIY dan travel antara topik yang sering menjadi bacaan Joe. Seorang yang chill dan santai seperti berjalan di tepi pantai.
Inspirasi Travel
REVIEW BERKAITAN
Lihat kategori lain