fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Multi Cooker Terbaik di Malaysia 2022 (Murah & Berkualiti)

Multi Cooker Terbaik Murah
"Size yg portable dan senang nak guna!"

Selain dari Pressure Cooker, Multi Cooker sekarang digunakan ramai sebab mempunyai fungsi yang serba boleh dan memudahkan untuk memasak.

Multi Cooker terbaik dapat menjimatkan ruang, terutamanya ruang di atas kaunter dapur, boleh juga menjimatkan duit sebab fungsi perkakas elektrik yang lain kompak dalam satu Multi Cooker sahaja. Sesuai sangat bagi yang tak mempunyai banyak ruang di dapur. Lagi satu, dengan Multi Cooker Elektrik terbaik, sekali tekan sahaja, boleh jadi chef instant dengan mudah!

Multi-Cooker Ni Apa?

Mungkin antara kita tak biasa dengan Multi-Cooker, terutamanya yang sudah terbiasa masak guna pelbagai alatan elektrik. Apa itu Multi-Cooker?

Multi Cooker ni adalah periuk elektrik dengan pelbagai fungsi dan mod memasak. Selain dari fungsi basic seperti memasak nasi, Multi Cooker elektrik ni juga boleh digunakan untuk cara memasak yang pelbagai seperti:

  • Kukus
  • Grill
  • Hotpot
  • Tumis (stir fry)
  • Goreng (deep fry)
  • Boil
  • Slow cook
  • Rebus
  • Panggang

Kenapa Perlu Beli Multi Cooker Elektrik?

Jadi, kenapa perlu beli Multi Cooker Elektrik? Bayangkan, dengan satu Multi Cooker sahaja, dapat memasak pelbagai jenis hidangan masakan, jadi dapat jimat masa. Multi-Cooker elektrik ni juga sesuai untuk korang yang travel tapi nak masak makanan sendiri. Kebanyakkan Multi-Cooker dalam jenis portable dengan size yang kecil dan kompak.

Satu Multi-Cooker boleh jadi kuali, periuk, jadi boleh jimat duit dan ruang kat kabinet. Dah lah dapat jimat tenaga, memasak pun jadi mudah macam ABC!

Sekarang ada banyak design, jadi boleh pilih ikut keperluan, sama ada nak besar, kecil, portable dan banyak lagi. Jom kita tengok senarai pilihan Shoptrack untuk Multi Cooker terbaik yang korang boleh beli online dari Lazada atau Shopee je!

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Multi Cooker Elektrik Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Khind 0.8L Multi-Function Lunch Box (Limited-Edition) MLB08

Multi Cooker lunch box terbaik
Boleh keep warm, masak nasi, hotpot dan goreng
Berkapasiti 0.8L dengan suis untuk pilih program
Reka bentuk kompak dan portable dengan harga murah
Multi Cooker terbaik pilihan Shoptrack ialah Multi-Function Lunch Box MLB08 dari Khind. Pilihan Multi Cooker Elektrik paling kecil, dengan kapasiti 0.8L, kompak dan portable. Reka bentuk nya seperti bekas makanan biasa tapi lengkap dengan ciri lebih dari biasa. Dengan harga dibawah RM200, korang boleh keep warm makanan, masak nasi, goreng telur atau pun makan hot pot dengan pusingkan suis yang ada itu. Yang bestnya, semua ini boleh di buat dimana-mana, asalkan ada akses elektrik untuk memasak dengan senang. Ianya diperbuat dari bahan non stick, jadi senang je nak cuci. Selain dari warranti selama 1 tahun, ianya juga mempunyai fungsi perlindungan dari overheat. Jadi, korang akan rasa lebih selamat nak pakai Multi Cooker Elektrik terbaik ini. Kalau nak tahu, stok Multi Function Lunch Box ini adalah limited. Malah ada 2 pilihan warna iaitu hijau dan ungu. Jadi, nak tunggu apa lagi? Add to cart sekarang guys!
Baca Detail
Brand Official Store di Shopee
1
1
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Airbot iCook Multicooker All-In-One

Multi Cooker All-in-one terbaik
Pelbagai fungsi dalam satu Multi Cooker - boleh slow cooking, goreng, panggang, tumis, reneh, bakar, rebus, kukus, hot pot
Berkapasiti 2.5L dengan suis untuk control suhu dengan 3 mod
Pelbagai pilihan warna dengan saiz sederhana dan harga mampu milik

Pilihan Shoptrack untuk Multi Cooker terbaik seterusnya adalah iCook Multi Cooker All-In-One dari Airbot. Kena dengan nama All-In-One, korang boleh menggoreng, memanggang, menumis, mereneh, membakar, merebus, mengukus dan banyak lagi. Kalau korang suka masak untuk tetamu, sesuai untuk digunakan dihidang atas meja sebab dengan lapisan teflon dan bebas dari PFOA pada non stick pan, jadi kurang asap dan senang untuk dicuci, cukup dengan 2 titik sabun basuh pinggan. Saiz yang sederhana dengan kapasiti 2.5L, deep pot itu boleh memuatkan seekor ayam dan juga lobster! Malah, senang je korang nak angkat dengan handle dan grip yang ergonomic dan tahan panas. Dengan kuasa 1400W, masa masakan juga lebih cepat dan boleh control suhu dengan 3 mod. Harga nya masih dalam kategori mampu milik. Ada 4 pilihan warna - putih, hijau, biru dan merah dan warranti hingga 1 tahun.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Giselle 18-in-1 Instant Multi Function Cooker KEA0321

Multi Cooker terbaik size besar
Boleh masak pelbagai jenis makanan dengan 18 preset program masakan dengan touch screen panel untuk pilih
Berkapasiti 8L dan termasuk timer
Sangat besar dengan harga mampu milik

Kalau korang lebih suka Multi Cooker Elektrik yang lebih canggih dengan lebih banyak fungsi, sangat rekomen Multi Cooker Elektrik 18-in-1 Instant Multi Function Cooker KEA0321 dari Giselle. Ianya lebih versatile sebab pakai touch screen untuk pilih 18 preset program makanan. Malah, boleh adjust masa dan suhu masakan pada bila-bila masa sahaja. Apa yang menariknya, selain dari fungsi keep warm, korang juga boleh boleh buat fondue and yogurt! Dengan kapasiti 8L, ianya sangat besar dan sesuai untuk sehingga 6 orang. Sangat berbaloi dengan harganya itu. Ianya mempunyai fungsi memori automatik, jadi senang kalau korang perlu masak menu sama berulang kali. Menggunakan kuasa watt yang tinggi -1800W, jadi sangat penting untuk ada ciri keselamatan yang bagus. Kalau nak tahu, power Multi Cooker ini akan tertutup bila ia terlalu panas. Warrantinya pula sehingga 2 tahun, tak macam Multi Cooker jenama lain yang selalunya warranti hingga 1 tahun sahaja.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Gaabor Multifunctional Electric Skillet GR-N18A

Multi Cooker Portable terbaik
Boleh reneh, goreng, kukus
Berkapasiti 1.35L dengan satu suis butang untuk on/off
Bersaiz kecil, ringan dan portable, mempunyai pemegang anti slip berbentuk D dan sangat murah

Multi Cooker Elektrik Model GR-N18A dari Gaabor ini antara yang bersaiz kecil, sangat ringan dengan beratnya kurang dari 1 kg dan senang untuk dibawa ke mana-mana yang mempunyai akses elektrik. Malah reka bentuk seperti cawan dengan pemegang anti slip berbentuk D, senang je nak angkat. Sebab saiznya yang kecil, ianya berkapasiti 1.35L, ideal untuk 1-2 orang dan juga cepat masak. Jadi cara terbaik ialah untuk menutup butang suis on/off apabila air dari masakan sudah tersejat untuk mengelakkan dari overcook. Selain ianya boleh dikukus dengan pengukus food grade stainless steel, korang juga boleh reneh, goreng atau masak apa-apa yang simple saja yang korang nak. Walaupun harganya bawah RM50, korang akan dapat warranti sehingga 2 tahun. Multi Cooker terbaik ini selalunya menjadi pilihan bagi yang suka travel atau pun student di hostel.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Morphy Richards Multicooker 562010

Multi cooker terbaik yang serbaguna
Boleh slow cooking, reneh, goreng, steamboat, panggang, kukus
Berkapasiti 2.5L dengan suis untuk control suhu
Smart compartment berlapis dengan warna menarik dan mampu milik

Kalau korang ada bajet lebih sikit, boleh pilih Multi Cooker terbaik dari Morphy Richards 562010 yang diimport dari UK ini. Design nya ergonomik jadi senang nak simpan bila tak perlu pakai dan hanya ada pilihan warna merah. Ada 2 lapisan 2.5L deep tray yang ideal untuk slow cooking, reneh, goreng, steamboat, panggang, dan kukus. Saiz nya yang lebih lebar dan dalam, jadi senang nak masak makanan yang berkuah atau sup. Malah, adanya suhu kepanasan masakan yang boleh di adjust dengan suis. Jadi, makanan akan di masak dengan suhu yang sekata. Warrantinya juga sehingga 2 tahun.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Bear 2.5L Electric Multi Cooker BMC-G25L

Multi Cooker kecil terbaik
Boleh reneh, goreng, steamboat, panggang, kukus
Berkapasiti 2.5L dengan suis untuk control suhu
Smart compartment berlapis dengan warna menarik dan murah

Salah satu Multi Cooker terbaik dari Bear (BMC-G25L) ini ada 4 lapisan asing yang boleh digunakan untuk mereneh, menggoreng, memanggang, mengukus dan juga boleh buat steambot/hotpot secara bertingkat. Hanya ada pilihan warna hijau dan dengan kapasiti 2.5L, size nya agak sederhana sesuai untuk portion makanan 1-4 orang. Dengan harga dibawah RM200, korang akan dapat 4 lapisan Multi Cooker Elektrik yang ada base dengan suis yang boleh dipusingkan untuk adjust suhu, pot, steamer dan juga kuali. Selain pot itu boleh dijadikan mangkuk untuk dihidang terus, ianya juga boleh direndam untuk dicuci dengan senang sebab pot itu boleh ditanggalkan. Korang jangan risau, dengan ada nya cop SIRIM, ianya memang selamat untuk digunakan. Selain itu, ciri keselamatan yang lain termasuk auto trip apabila pot diangkat dan juga apabila suhu terlalu tinggi.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Pensonic 2 in 1 Multi Cooker PMC-1303GSX
Lazada

Pensonic 2 in 1 Multi Cooker PMC-1303GSX

Pensonic 2 in 1 Multi Cooker PSB-132
Best Selling
Shopee

Pensonic 2 in 1 Multi Cooker PSB-132

PerySmith Multi Cooker Ecohealth Series BQ180
Shopee

PerySmith Multi Cooker Ecohealth Series BQ180

Bear Electric Lunch Box Multi Cooker DFH-B10J2
Rating Terbaik
Shopee

Bear Electric Lunch Box Multi Cooker DFH-B10J2

Tefal Home Chef Smart 6L Multicooker CY601
Lazada

Tefal Home Chef Smart 6L Multicooker CY601

Advertisement

Soalan Lazim

Antara perbezaan Multi Cooker dengan Pressure Cooker ialah cara dan tempoh memasak. Pressure Cooker digunakan untuk memasak pelbagai makanan dengan cepat menggunakan tekanan wap tinggi tapi Multi Cooker digunakan untuk memasak pelbagai resipi dengan cara berbeza tanpa perlu menggunakan pelbagai peralatan elektrik di dapur.
Bagus sangat nak pakai Multi-Cooker yang tak nak ada banyak peralatan elektrik di dapur untuk jimat ruang dan nak jimat masa.
Antara jenama Multi-Cooker yang bagus ialah Khind, Airbot, Giselle, Gaabor, Morphy Richards, Pensonic, Perrysmith, Bear dan Tefal.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Hana Shoptrack
Hana Shoptrack
Environmentalist yang cinta pada alam semulajadi. Home gardening adalah hobby masa lapang Hana. Juga aktif dalam Yoga dan weekend hiking.
Rating Artikel
4.5/5