fbpx
Shoptrack Logo

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 12 Minyak Wangi Lelaki Terbaik di Malaysia 2024 (Ori)

Hari ini : ✨ Mid-Month Sale di Shopee & Lazada! Diskaun Sehingga 50%! Lebih Jimat, Lebih Bijak!

Minyak Wangi Lelaki Terbaik
"Memang kena pakai jugak guys"

Dari segi penampilan, pemakaian minyak wangi merupakan satu aksesori fesyen yang wajib ada. Of course, korang kena juga jaga kebersihan badan tapi bila ada haruman yang extra sikit, barulah complete kan? Sini kami senaraikan 12 Minyak Wangi Lelaki Terbaik di Malaysia. Jom tengok jenama apa yang best dan kenapa kami pilih.

Cara Kami Pilih

Profil Bau: Kami pilih minyak wangi lelaki yang ada bau balanced dan unik, memang ngam untuk cuaca panas Malaysia ni. Ada macam-macam pilihan, dari yang fresh dan citrus hingga yang deep dan musky.

Ketahanan & Keaslian: Kami pilih yang 100% original dan tahan lama, jadi korang boleh bau wangi sepanjang hari.

Versatiliti: Minyak wangi ni semua versatile, boleh pakai untuk apa-apa majlis, sama ada santai, formal, atau apa-apa pun.

Harga: Kami ada pilihan untuk setiap bajet. Beli online biasanya lagi murah daripada kat kedai.

Share Artikel Ini
Point Ringkas & List
Pilihan Shoptrack

Minyak Wangi Lelaki Terbaik di Malaysia 2024

Recommended
4.7/5
4.7/5
QR Code https://s.shopee.com.my/6fM2wN3TSz
Recommended
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Dolce & Gabbana The One EDP 100ML

Minyak Wangi Timeless
Overview:
Notes: Citrus, Earthy, Woody.
Minyak wangi yang elegan dan versatile.
Tahan lama sehingga 6-8 jam.
Dolce & Gabbana The One ni fragrance klasik yang wajib ada dalam koleksi korang. Minyak wangi ni start dengan notes grapefruit, coriander, dan basil, untuk permulaan yang fresh. Lepas tu, korang akan dapat campuran halia, cardamom, dan orange blossom yang hangat dan menawan. Akhir sekali, blend amber, tobacco, dan cedar akan kekal sepanjang hari. Sesuai untuk apa event pun, sama ada untuk office atau waktu malam. The One ni pilihan selamat untuk lelaki – elegan dan versatile. Ada yang mungkin rasa ia agak kuat untuk pemakaian kasual, tapi korang boleh je adjust nanti.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
1
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/7KbjjpqcBG
Lazada
QR Code https://invol.co/cll9777

Scan & Add to Cart

1
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Burberry Brit For Him EDT 100ML

Minyak Wangi Berkualiti Murah
Overview:
Notes: Spicy, Fresh, Woody.
Minyak wangi murah berbanding jenama lain.
Tahan sehingga 4-5 jam.
Kalau korang tak nak belanja banyak duit tapi still nak minyak wangi yang stylish, Burberry Brit For Him memang perfect untuk lelaki yang suka bau klasik tapi elegan. Minyak wangi ni mula dengan mix ginger, cardamom, green mandarin, dan bergamot – bagi korang kick yang spicy tapi fresh. Lepas tu, korang dapat haruman dari wild rose, nutmeg, dan cedar dengan sentuhan spice. Base dia rich dan cozy dengan tonka bean, cedar, gray musk, dan patchouli, buat bau dia kekal lama. Ideal untuk event casual dan semi-formal, minyak wangi ni antara terbaik untuk pakai ke pejabat.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/8KUGvjBmvd
Lazada
QR Code https://invol.co/cll977e

Scan & Add to Cart

2
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Versace Pour Homme Dylan Blue EDT 100ML

Minyak Wangi Terbaik Tropika
Overview:
Notes: Aquatic, Spicy, Woody.
Minyak wangi yang bold dan fresh.
Tahan lama sehingga 6-8 jam.
Versace Pour Homme Dylan Blue memang sesuai kalau korang suka bau yang bold dan fresh. Minyak wangi ni start dengan notes refreshing water, fig leaves, bergamot, dan grapefruit, bagi vibe aquatic yang best untuk aktiviti outdoor, terutamanya dalam iklim tropika Malaysia. Middle notes dia ada mix spicy dan earthy dengan violet leaves, patchouli, papyrus, dan black pepper. Base dia finish dengan campuran dari musk, tonka beans, saffron, dan frankincense, buat bau ni kekal sekitar 6-8 jam.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
3
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/4Ky8AQd4WQ
Lazada
QR Code https://invol.co/cll977j

Scan & Add to Cart

3
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Prada Luna Rossa EDT 100ML

Minyak Wangi Lelaki Terbaik
Overview:
Notes: Fresh, Herbal, Warm.
Minyak wangi masculine.
Tahan lama sehingga 6-8 jam.
Prada Luna Rossa ni minyak wangi lelaki yang sangat masculine, tapi harga dia memang ‘kasar’ sikit. Minyak wangi ni mula dengan notes fresh lavender dan bitter orange, bagi permulaan yang crisp dan clean. Middle notes ada spearmint dan clary sage, tambah touch herbal yang vibrant dan masculine. Base dia grounded dengan ambrette absolute dan ambroxan, so finish ia agak warm dan elegan. Ideal untuk korang yang suka bau dynamic dan modern, Prada Luna Rossa sesuai untuk dipakai setiap hari, sama ada di tempat kerja atau jalan-jalan.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
Advertisement
4
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/6pfT96NChh
Lazada
QR Code https://invol.co/cll977m

Scan & Add to Cart

4
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Mont Blanc Legend Spirit EDT 100ML

Minyak Wangi Mampu Milik
Overview:
Notes: Fresh, Woody, Aromatic.
Minyak wangi murah yang elegan.
Tahan lsehingga 6-8 jam.
Tak nak spend lebih dari RM200 untuk minyak wangi? Mont Blanc Legend Spirit pilihan yang tepat untuk korang. Minyak wangi fresh dan woody aromatic ni sesuai untuk citarasa haruman moden yang elegan. Mula dengan top notes pink pepper, bitter grapefruit, dan zesty bergamot, tak lama untuk orang perasan korang pakai perfume ni. Heart dia ada campuran intense lavender, hypnotic cardamom, dan watermelon, tambah touch yang refreshing. Base dia ada campuran white woods macam sandalwood, cedar, dan cashmere, gabung dengan oak moss dan white musks. Mont Blanc Legend Spirit sesuai dipakai di mana-mana, sama ada untuk acara casual atau formal.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/5AXFAHf5Xp
Lazada
QR Code https://invol.co/cll9787

Scan & Add to Cart

5
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Ralph's Club EDP 100ML

Minyak Wangi Lelaki Terbaik Untuk Event Malam
Overview:
Notes: Fresh, Woody.
Minyak wangi untuk event waktu malam.
Tahan sehingga 4-5 jam.
Kalau korang ada event penting macam interview atau ada performance ke, salah satu minyak wangi terbaik untuk lelaki, Ralph’s Club memang antara yang top. Mula dengan top notes lavender dan apple yang fresh, diikuti dengan heart fragrance yang ada clary sage, geranium dan orange blossom, sementara base dia grounded dengan vetiver. Minyak wangi ni cukup versatile untuk dipakai di mana-mana tapi paling menyerlah event malam.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
6
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/5VA5a1pD2P
Lazada
QR Code https://invol.co/cll97ai

Scan & Add to Cart

6
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Davidoff Cool Water Intense EDP 125ML

Minyak Wangi Value For Money Terbaik
Overview:
Notes: Citrus, Tropical, Warm.
Minyak wangi yang fresh dan seductive.
Tahan lama sehingga 6-8 jam
Antara minyak wangi lelaki terbaik dari segi value for money ialah Davidoff Cool Water Intense dengan campuran unik citrus, coconut, dan amber notes. Mula dengan notes green mandarin membuatkan minyak wangi ni rasa energetic. Heart notes pula ada bau tropika dengan coconut nectar yang manis dan creamy. Base note amber, untuk finish yang sensual. Minyak wangi ni sesuai untuk bila korang pergi bercuti atau weekend getaway dan event outdoor.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
7
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/7Uv9y4Tle0
Lazada
QR Code https://invol.co/cll97cx

Scan & Add to Cart

7
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Issey Miyake L’eau D’issey EDT 125ML

Minyak Wangi Terbaik Untuk Lelaki
Overview:
Notes: Citrus, Woody, Aquatic.
Haruman yang balanced dan elegan.
Tahan lama sehingga 6-8 jam.
Issey Miyake L’eau D’issey adalah salah satu investment terbaik korang boleh buat bila cakap pasal minyak wangi lelaki. Fresh, woody, dan aquatic fragrance ni menonjol dengan campuran unik citrus dan spice. Mula dengan top notes yuzu, bergamot, lemon, dan tarragon yang vibrant, bagi burst citrus yang menyegarkan. Middle notes ada campuran spicy dan woody dari nutmeg dan water lily, tambah depth dan warmth pada bau. Base dia campuran tobacco, sandalwood, cedar, vetiver, dan musk, untuk finish yang masculine dan tahan lama. Kalau korang mampu, beli yang ni. Confirm takkan menyesal.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
8
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/20aDR78LyS
Lazada
QR Code https://invol.co/cll97d2

Scan & Add to Cart

8
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Giorgio Armani Acqua Di Gio Profondo EDP 125ML

Minyak Wangi Lelaki Terbaik Aqua
Overview:
Notes: Marine, Citrus, Woody.
Minyak wangi yang captivating dan refreshing.
Tahan lama sehingga 6-8 jam.
Giorgio Armani Acqua Di Gio Profondo ni jenis minyak wangi yang boleh buat korang rasa macam kat tepi pantai dengan notes marine yang kuat. Mula dengan top notes sea notes, aquozone, bergamot, dan green mandarin yang refreshing, untuk permulaan yang energetic. Heart dia ada campuran sophisticated rosemary, lavender, cypress, dan mastic, tambah haruman ala herbal. Base dia campuran rich amber, mineral notes, patchouli, dan musk, untuk finish yang sensual. Sesuai untuk dipakai siang dan malam, minyak wangi ni memang ramai orang suka.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
9
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/5fTVnw1Nez
Lazada
QR Code https://invol.co/cll97d7

Scan & Add to Cart

9
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Club De Nuit Intense Man Limited Luxury Edition EDT 105ML

Minyak Wangi Mid Range Terbaik
Overview:
Notes: Citrus, Floral, Smoky.
Minyak wangi mid-range.
Tahan lama sehingga 6-8 jam.
Satu lagi minyak wangi midrange terbaik ialah Club De Nuit Intense Man Limited Luxury Edition, terkenal dengan scent yang sophisticated. Dengan top notes lemon, pineapple, bergamot, black currant, dan apple yang vibrant, permulaannya fresh dan fruity. Heart dia ada campuran rich birch, jasmine, dan rose, tambah dimensi floral dan smoky. Base dia mix vanilla, ambergris, musk, dan patchouli. Walaupun murah, minyak wangi ni agak tahan lama.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
10
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/3AmApNrwws
Lazada
QR Code https://invol.co/cll97f0

Scan & Add to Cart

10
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

9pm By Afnan EDP 100ML

Minyak Wangi Lelaki Terbaik Murah
Overview:
Notes: Sweet, Aromatic, Vanilla.
Minyak wangi berkualiti tapi murah.
Tahan lama sehingga 4-6 jam.
Kalau korang seram tengok harga minyak wangi semua ni, jangan risau, kita ada pilihan berpatutan untuk korang. 9pm by Afnan, minyak wangi amber vanilla yang warm dan spicy, ialah minyak wangi yang sesuai untuk waktu malam. Mula dengan campuran inviting apple, cinnamon, wild lavender, dan bergamot, ia ada permulaan yang sweet dan aromatic. Heart dia ada floral notes orange blossom dan lily of the valley, tambah elegan. Base dia rich blend vanilla, tonka bean, amber, dan patchouli. Minyak wangi ni bukan setakat berkualiti tapi juga berpatutan.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
11
Shopee
QR Code https://s.shopee.com.my/50Dp1b3dCm
Lazada
QR Code https://invol.co/cll97f5

Scan & Add to Cart

11
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Versace Eros EDP 100ML

Minyak Wangi Lelaki Terbaik Sensual
Overview:
Notes: Woody, Oriental, Fresh.
Minyak wangi yang sesnsual.
Tahan lama sehingga 6-8 jam.
Versace Eros EDP ialah minyak wangi dengan gabungan note woody, oriental, dan fresh. Mula dengan top notes mint, candy apple, lemon, dan mandarin orange yang fruity, heart note pula ada rich blend ambroxan, geranium, dan clary sage. Base dia gabungan bau vanilla, sandalwood, cedar, dan patchouli, untuk finish yang agak kuat. Versace Eros EDP juga antara yang disukai wanita.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular

Kesimpulan

Dalam cuaca panas kat Malaysia ni, tak salah kalau kita nak pakai minyak wangi. Sama ada nak ke pejabat, keluar hujung minggu, atau acara formal, penting untuk korang pilih minyak wangi yang sesuai sebab minyak wangi ni bukannya murah kan? 

Ini pilihan kami untuk minyak wangi lelaki terbaik di Malaysia:

  1. Dolce & Gabbana The One 100ML
  2. Burberry Brit For Him EDT 100ML
  3. Versace Pour Homme Dylan Blue EDT 100ML
  4. Prada Luna Rossa 100ML
  5. Mont Blanc Legend Spirit EDT 100ML
  6. Ralph’s Club EDP 100ML
  7. Davidoff Cool Water Intense EDP 125ML
  8. Issey Miyake L’eau D’issey EDT 125ML
  9. Giorgio Armani Acqua Di Gio Profondo EDP 125ML
  10. Club De Nuit Intense Man Limited Luxury Edition 105ML
  11. 9pm By Afnan Edp 100ML
  12. Versace Eros EDP 100ML

Panduan Pilih Minyak Wangi Lelaki Terbaik

Nak pilih minyak wangi, ada beberapa benda penting korang kena tahu supaya korang tak tersalah beli. Fahami benda ni boleh bantu korang buat keputusan yang lebih bijak dan jumpa bau yang ngam dengan personaliti dan gaya hidup korang.

Note Bau: Setiap minyak wangi ada top, middle, dan base notes. Top notes korang bau dulu, middle notes muncul lepas beberapa minit, dan base notes kekal berjam-jam. Ini yang dikenali sebagai Fragrance Pyramid.

Senarai Bahan: Sebelum beli minyak wangi, semak dulu senarai bahan untuk pastikan kita berpuas hati dengan kandungannya.

Harga: Minyak wangi memang ada harga yang berbeza-beza. Yang betul-betul bagus biasanya dalam RM200 – RM500, dan yang top of the line lebih dari RM500. Tapi jangan risau, ada juga yang berkualiti bawah RM200.

Kedai: Kedai online biasanya jual lebih murah daripada kedai offline tapi korang kena baca review untuk pastikan dia original. Kami cadangkan pergi kedai dulu untuk try, lepas tu beli kat shopee atau lazada korang kalau nak jimat.

Event: Sesetengah minyak wangi lebih sesuai untuk acara tertentu. Bau fresh dan sitrus bagus untuk siang hari dan suasana santai, sementara bau yang lebih deep dan spicy sesuai untuk event malam atau formal.

EDT, EDP & Parfum: Jangan keliru dengan istilah EDT, EDP, dan Parfum. Ini soal kepekatan dan ketahanan bau:

Eau de Toilette (EDT):

  • Kepekatan: 5-15% minyak wangi.
  • Ketahanan: 3-5 jam.
  • Intensiti Bau: Ringan dan menyegarkan.
  • Harga: Paling mampu milik.

Eau de Parfum (EDP):

  • Kepekatan: 15-20% minyak wangi.
  • Ketahanan: 5-8 jam.
  • Intensiti Bau: Lebih kaya dan intense.
  • Harga: Pertengahan.

Parfum (Perfume):

  • Kepekatan: 20-30% minyak wangi.
  • Ketahanan: 8-12 jam atau lebih.
  • Intensiti Bau: Paling intense dan tahan lama.
  • Harga: Paling mahal.

Tip Aplikasi: Sembur minyak wangi kat titik nadi macam pergelangan tangan, leher, dan belakang telinga untuk bau yang lebih tahan lama. Untuk lebih tahan lama, guna pelembap kulit (moisturizer) sebelum sembur minyak wangi. Elak sembur lebih dari lima kali.

Share Artikel Ini
Advertisement

Soalan Lazim

Ketahanan minyak wangi bergantung pada kepekatannya. Eau de Parfum (EDP) biasanya tahan lebih lama daripada Eau de Toilette (EDT). Secara umum, minyak wangi boleh tahan sekurang-kurangnya 3-4 jam.
Dolce & Gabbana, Versace, Issey Miyake, Prada, Ralph Lauren semua jenama yang bagus dan tak akan mengecewakan. Tapi, memang mahal. Check senarai bahan jugak.
Sapukan pelembap kulit atau moisturizer sebelum sembur minyak wangi dan elak gosok kulit kepas korang sembur.
#Hashtag
Artikel ini ditulis oleh
Picture of Luna Shoptrack
Luna Shoptrack
Working mother yang expert dalam multitasking. Deco rumah, thai food dan Ikea adalah suatu ketenangan bagi Luna.
Inspirasi Travel
REVIEW BERKAITAN
Lihat kategori lain
error: Content is protected.