fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Jenama Mesin Pengering Baju Terbaik 2022 (Jimat Elektrik)

Mesin Pengering Dryer Terbaik
"Dah tak perlu sidai kat luar lagi."

Musim hujan macam sekarang ni sidai baju memang tak kering kan? Pakai Dryer mmg selesai masalah. Anytime boleh kering baju. Untuk korang yg nak survey jenama Dryer jenis apa yg sesuai dengan budget dan keperluan rumah tu, ini kami shortlist review Top 10 Mesin Pengering Baju/Dryer terbaik di pasaran Malaysia bagi tahun 2022!

Jenis-Jenis Dryer

Vented

Mesin Dryer jenis vented ni biasanya harga dia murah berbanding jenis lain. Dalam RM700 lebih boleh dapat kalau time sale. Kalau beli jenis ni kena letak dkt area terbuka, sebab nak alirkan wap air dia. Kalau letak dlm rumah make sure ada saluran utk keluarkan wap air tu.

Condenser

Mesin Dryer jenis condenser ni biasanya harga dalam RM1100 ke atas. Yg ni boleh letak dlm rumah sebab wap dia akan auto tukar jd air simpan dlm bekas dkt mesin tu. Just kena buang air tu setiap kali korang guna.

Heat Pump

Mesin Dryer jenis heat-pump ni pulak lebih kurang mcm condenser, tapi dia lebih jimat elektrik. Mahal sikit dari segi harganya, tapi berbaloi beli sbb kualiti dia. Teknologi lebih canggih utk penjimatan masa panjang dan penjagaan fabrik kain basuhan. Gituuu

 

Macam mana Mesin Pengering Baju berfungsi?

Mesin Pengering Baju (Dryer) akan tarik udara dari luar dan panaskan udara ke 60 – 70 darjah Celsius, sebelum dikipaskan di dalam mesin untuk mengeringkan baju. Cara penggunaan mesin pengering baju pun sangat senang: masukkan baju, pastikan tahap haba yang betul dan guna setting yang betul untuk jenis fabrik pakaian.

Ada mesin yang 2-in-1 (basuh dan kering), ada yang khas untuk keringkan je. Kalau korang dah ada Mesin Basuh, beli mesin pengering je la gang. Ok jom kita check pilihan Shoptrack untuk Mesin Pengering Baju (Dryer) terbaik yg ada di Shopee & Lazada sekarang.

Semua produk ini boleh dibeli terus di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Jenama Dryer Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored

ELBA 10 + 6KG 2-in-1 Washer + Dryer EWDC-J1061IN (GD)

Washer Dryer Terbaik
Overview:
2-in-1 : 10kg Washer + 6kg Dryer combo
LED display senang setting + inverter motor
Automatic Water Control, Auto Restart & Overflow Safety, Overheating Control, dan Child Safety Lock
Kalau korang nak cari dryer yang ada combo sekali dengan washing machine front load & dalam saiz yang besar, mungkin Dryer Elba ni sesuai. Kapasiti Dryer dalam model ni adalah 6KG dan washer setinggi 10KG. Bukan saja combo, Dryer ni juga pakai Inverter motor dengan drum volume 64L dan datang dengan LED display. Korang boleh pilih RPM 400 - 1400 RPM mengikut kesesuaian. Paling best, pintu mesin Washer Dryer ni besar, tak macam model lain. Antara feature lain adalah Automatic Water Control, Auto Restart & Overflow Safety, Overheating Control, dan Child Safety Lock. Dari segi harga, agak berbaloi kalau korang consider dia jenis combo.
Baca Detail
Brand Official Store di Lazada
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9y23n
1
1

Toshiba Dryer 7KG TD-H80SEM

Overview:
Autosensing ‘Sense-Dry’ Technology
LED Digital Control Panel & Anti-Crease (anti-kedut)
Pilihan sesuai bajet bawah RM1000

Pilihan pertama mesin pengering baju terbaik adalah dari Toshiba. Yang best tentang model ni, korang tak perlu nak check banyak kali yang kain dah kering ke belum sebab model ni ada teknologi ‘Sense-Dry’ dimana ia akan berhenti secara automatik bila kain dah kering sepenuhnya. Bagus kan! Tak perlu risau kalau kain terlebih kering, baju pun tak rosak. Bagi harga pulak, Toshiba ni kedua paling murah dalam kami punya rekomendasi dan korang dapat jugak teknologi tambahan seperti LED Digital Control Panel & Anti-Crease iaitu anti-kedut. Sangat berbaloi!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/kzttadp
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl906hu
2
2

Midea Dryer 7KG MD-7388

Dryer Bajet Terbaik
Overview:
Child Lock System untuk keselamatan anak kecil
Error Alarm Function untuk alert bila dryer tengah berjalan + Crease guard option untuk kurangkan kedutan
Pilihan sesuai bajet bawah RM1000

Pilihan kedua untuk mesin pengering baju terbaik adalah dari Midea. Apa yang best Hana nak highlight dekat model ni ialah safety features dia memang terbaik! Model ni ada child lock system, kalau korang yang ada anak kecil tu, system ni boleh halang anak korang dari ganggu proses pengeringan. Selain tu dryer ni ada fungsi alarm untuk alert kita kalau ada yang kena bila dryer tengah berjalan. Lagi satu, model ni ada crease guard option iaitu dia ada 'cool down phase' di mana dia boleh kurangkan kedutan di pakaian lepas sesi pengeringan. Menarik! Dan oh, bagi kategori harga, ia paling murah dalam rekomendasi hari ni!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/qspynvp
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl906io
3
3

LG Washer Dryer 10.5KG LG-FV1450H2B

Dryer Jimat Elektrik Terbaik
Overview:
2in1 - Washer & Dryer combo mesin basuh dan mesin pengering
AI Direct Drive untuk detect muatan pakaian & jenis fabrik
Allergy Care hapuskan 99.9% alergen + Teknologi EcoHybrid untuk penjimatan elektrik

Kalau korang yang memang nak upgrade mesin basuh lama korang tu, tolong la consider model ni sebab model ni bukan setakat fungsi pengering saja boleh consider mesin pengering baju terbaik tapi dia combo sekali dengan mesin basuh! Ia agak sedikit pricey tetapi lagi jimat daripada korang beli 1 mesin basuh dan 1 mesin pengering. Dah la jimat harga, jimat tempat pulak tu. Teknologi yang diketengahkan oleh LG pun memang updated. Model ni ada AI Direct Drive dimana ia bukan sahaja boleh detect muatan pakaian, ia juga boleh detect jenis fabrik untuk pengeringan optimal. Actually, banyak lagi kelebihan mesin ni seperti boleh hapuskan 99.9% alergen dari pakaian dengan menggunakan mod wap, penjimatan air dan tenaga elektrik.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/58wc5md
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl906kk
4
4

Electrolux UltimateCare 700 Washer Dryer (7kg +5kg) EWW7024FDWA

Overview:
2in1 - Washer & Dryer combo mesin basuh dan mesin pengering
Teknologi SensorWash™ + Teknologi UltraMix™ untuk detect tahap kekotoran & auto-adjust
Wifi connected untuk notifikasi terus ke phone

Pilihan keempat mesin pengering baju terbaik jatuh kepada Electrolux yang juga kombinasi mesin basuh dan kering. Apa yang kami tertarik dengan model dari Electrolux ni, ia boleh disambungkan terus kepada telefon bimbit anda menggunakan aplikasi Electrolux Life. So korang boleh dapat terus notifikasi bila kain korang dah siap! Senang kan? Model ni juga ada teknologi SensorWash™ iaitu ia boleh mengesan secara automatik tahap kekotoran baju korang and akan adjust durasi cycle untuk mencapai tahap kebersihan secara maksima. Juga ada teknologi UltraMix™ dimana ia akan melarutkan sepenuhnya bahan pencuci yang digunakan supaya pakai anda lebih tahan dan kelihatan baru walaupun dengan banyak kali cucian! Dari segi harga, ia lebih kurang dengan Model LG, mahal tapi berbaloi teruatama kalau nak guna bertahun.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/wwwr4nz
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cle2rd3
5
5

Beko Dryer 7KG DPS7405XW3

Overview:
Jimat elektrik & Sistem Aquawave untuk proses pengeringan efisien
Teknologi EcoGentle untuk kekalkan warna pakaian
Harga mid-range atau sederhana sesuai untuk first-time user

Mesin pengering baju terbaik pilihan Shoptrack last sekali ialah Beko DPS7405XW3. Mesin ini cuma untuk pengering. Highlight features dari Beko ni adalah ia mengetengahkan teknologi EcoGentle iaitu ia menggunakan pengeringan kondensor bersama sistem penyaman udara bagi membantu mengekalkan warna pakaian korang dari luntur. Model dari BEKO ni juga jimat elektrik. Selain itu dengan sistem Aquawave, mesin ini direka khas untuk menggerakkan pakaian dalam tindakan seperti gelombang di dalam dram dimana ia membolehkan pakaian dikering dengan cermat. Jadi kain korang tidak akan rosak akibat dari proses pengeringan. Model dari BEKO ni jatuh kepada harga middle range. Kalau korang nak cari dryer yang menggunakan heat pump, boleh konsider model ini.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/2pgdgrf
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8y8k6
Pilihan Ramai
Electrolux Venting Cloth Dryer Ultimatecare (8.5kg) EDV854J3WB
Rating Terbaik
Shopee

Electrolux 8KG Venting Dryer EDV805JQWA

Bosch Series 4 8kg Condenser Dryer - WTN84201MY
Shopee

Bosch Series 4 8kg Condenser Dryer - WTN84201MY

Beko Inverter Heat Pump Dryer 8kg DHX83420W
Best Selling
Shopee

Beko 8kg Heat Pump Dryer DHX83420W

Samsung Heat Pump Dryer 9KG DV90T6240LH
Lazada

Samsung Heat Pump Dryer 9KG DV90T6240LH

Produk Berkaitan

Toshiba Stacking Kit
Best Selling
Shopee

Toshiba Washer Dryer Stacking Kit

Electrolux Stacking Kit
Best Selling
Shopee

Electrolux Washer Dryer Stacking Kit

Washing Machine Dust Cover
Shopee

Washing Machine Dust Cover (8 Design)

Washing Machine Deep Cleaner (10pcs tablet)
Wajib Ada
Lazada

Washing Machine Deep Cleaner (10pcs tablet)

Anti Slip Washing Machine Feet Pads (4pcs)
Wajib Ada
Shopee

Anti Slip Feet Pads (4pcs)

3 Tier Storage Rack Organizer
Shopee

3 Tier Storage Rack Organizer

Breeze-Detergent-Liquid-Luxury-Perfume-3.6kg
Best Selling
Lazada

Breeze Detergent Liquid Luxury Perfume 3.6kg

Washing-Machine-Bag-Zipper-Laundry-Net
Wajib Ada
Shopee

Washing Machine Bag Zipper Laundry Net

Trending

Advertisement

Soalan Lazim

Mesin Pengering Baju (Dryer) ni sesuai untuk anda yang tak cukup ruang nak sidai baju kat rumah, dan anda yang nak baju cepat kering tak kira bila-bila masa pun nak basuh baju. Cepat basuh, cepat kering. Mudah
Top 5 Jenama Dryer pilihan Shoptrack untuk pasaran Malaysia tahun 2021 adalah Toshiba, Midea, Electrolux, LG dan Beko.
Mesin Pengering Baju (Dryer) akan tarik udara dari luar dan panaskan udara ke 60 – 70 darjah Celsius, sebelum dikipaskan di dalam mesin untuk mengeringkan baju dalam jangka masa singkat.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Hana Shoptrack
Hana Shoptrack
Environmentalist yang cinta pada alam semulajadi. Home gardening adalah hobby masa lapang Hana. Juga aktif dalam Yoga dan weekend hiking.