fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Mesin Jahit Terbaik di Malaysia 2022 (Murah & Pro)

Mesin Jahit Terbaik Murah
"mudahkan kerja jahitan dengan alat yang kecil saje"

Masih tercari-cari Mesin Jahit terbaik untuk dibeli? Lagi-lagi, sekarang ni dah ada byk jenis Mesin Jahit murah dan pelbagai pilihan dari untuk beginner sampai lah yg Pro. 

Penggunaan Mesin Jahit yang sesuai akan dapat memudahkan kerja-kerja jahitan bagi yg mempunyai pengalaman, profesional seperti tukang jahit yg mengambil tempahan, mahupun bagi yg beginner baru berjinak-jinak dalam bidang jahitan atau sekadar suka-suka untuk memulakan hobi baru. 

Korang tak pasti nak beli sama ada Mesin Jahit portable, biasa atau Heavy Duty? Ok, jom kita tengok sedikit tips dan panduan untuk membeli dan memilih Mesin Jahit terbaik yang sesuai – yg korang boleh order je kt Shopee atau Lazada tu. Simple!

Tips Memilih Mesin Jahit Terbaik

Secara asasnya, pilih lah jenama Mesin Jahit yg bagus, senang guna dan terkenal dari segi ketahanan dan kualiti Mesin Jahit tu. Tak pasti jenama apa yg bagus? Ini tips Shoptrack yg korang boleh pertimbangkan sebelum beli Mesin Jahit tu :

Jenis Portable vs Heavy Duty vs Regular

Mesin Jahit Portable lebih murah dan sesuai untuk digunakan dimana-mana dirumah untuk kerja-kerja membaiki pakaian terkoyak atau pun jahit pakaian sendiri. Tapi, Mesin Jahit portable tidak sesuai untuk digunakan untuk mengambil tempahan sebab ianya cepat panas.

Mesin Jahit Heavy Duty sangat sesuai digunakan untuk mengambil tempahan jahitan sebab ianya berkelajuan tinggi sebab motornya lebih besar dan boleh digunakan berjam-jam tanpa perlu risau Mesin Jahit menjadi panas, jadi kerja menjahit menjadi lebih cepat untuk disiapkan. Tapi, harganya lebih mahal.

Mesin Jahit  Regular pula tidak boleh dialihkan tapi masih mempunyai fungsi seperti mana-mana Mesin Jahit yang bagus kebanyakannya. Sesuai untuk kegunaan jahitan di rumah.

Fungsi Jahitan

Pilih Mesin Jahit terbaik sama ada sesuai untuk kegunaan jahitan repair pakaian, langsir termasuk sedikit corak dan lubang butang atau pun nak digunakan untuk sulaman dan quilting. 

Jenis Benang

Ada pelbagai jenis benang seperti Cotton, Polyester, Rayon, Nylon dan lain-lain untuk digunakan pada jenis kain yang berbeza. Pilih Mesin Jahit terbaik yang boleh tukar jenis benang dengan senang.

Jumlah Jahitan Per Minit (Stitch Per Minute) & Mod Kelajuan

Bergantung pada pilihan sama ada nak cari yang yang boleh siap cepat atau pun pakai secara santai sahaja. Lagi laju Mesin Jahit itu, lagi banyak jumlah jahitan per minit. Perbandingan mod kelajuan  dari segi kelajuan yang berbeza boleh dilihat seperti:

  • Kelajuan mesin jahit portable biasa 700-900 spm
  • Kelajuan mesin jahit industri portable 1000-1200 spm
  • Kelajuan mesin jahit industri 3000-5000 spm

Corak Benang

Antara 5 jahitan corak benang mesin jahit yang paling biasa digunakan ialah jahitan lurus, zig-zag, Mendung (jahitan overlock), kelim buta, hiasan, dan lubang butang. Tapi sekarang ini, ada banyak lagi pilihan corak benang untuk memudahkan kerja-kerja jahitan pada pakaian. 

Kalau budget korang terhad, sama macam kebanyakkan orang kalau beli Front Load Washing Machine tak pun beli Dryer Machine – sekarang ni boleh je beli Mesin Jahit ni secara ansuran dekat Lazada atau Shopee. So boleh la nak beli jenama Mesin Jahit yg bagus sikit untuk pakai lama kan?

Ok jom kita tengok 10 pilihan Shoptrack untuk Mesin Jahit terbaik yang ada di pasaran sekarang!

Semua produk ini boleh dibeli terus di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Jenama Mesin Jahit Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored

Mesin Jahit Riino Dual Speed SEW01

Mesin Jahit Bajet Terbaik
Overview:
Sesuai untuk level beginner - intermediate, Mesin Jahit portable + harga bajet.
12 fungsi corak jahitan terbina dalam dan waranti 2 tahun dari Riino
Anggaran bawah 1000 jahitan/minit + dual kawalan kelajuan, ada pita pengukur, carry handle & pemotong benang
Bagi yang mempunyai anggaran bajet yang kecil, sangat rekomen Mesin Jahit portable model SEW01 buatan Malaysia dari Riino ini. Sesuai digunakan untuk jahitan asas bagi yang baru belajar menjahit. Mesin Jahit portable ini memiliki fungsi yang senang dengan 12 corak jahitan yang berbeza, dual kawalan kelajuan - laju atau perlahan untuk dipilih, serta dilengkapi banyak ciri sedia terpasang seperti pita pengukur, pemotong benang dan pelaras ketegangan. Walaupun fungsi nya agak basic, tapi ianya boleh jahit secara forward dan reverse juga untuk secure jahitan itu. Tak perlu risau kalau benang tertarik sebab ada fungsi thread rewind secara automatik juga. Malah, senang dan ringan juga untuk diangkut ke mana-mana dengan carry handle yang terbina dalam. Mesin Jahit ini beroperasi dengan kuasa DC6V 1200mA / 4 "AA" bateri dan dikawal dengan pedal kawalan kaki atau jahitan tangan untuk memulakan jahitan. Seperti mana-mana Mesin Jahit yang biasa, ada lampu terbina dalam juga. Sangat berbaloi untuk dibeli sebab ada waranti 2 tahun dan boleh dapatkan extension table dan kit jahit dengan percuma.
Baca Detail
Brand Official Store di Shopee
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/5KYODAuLpI
1
1

Mesin Jahit Singer HD6335M Heavy-Duty Denim

Mesin Jahit Heavy Duty terbaik
Overview:
Sesuai untuk kegunaan heavy duty, harga mampu milik
32 fungsi corak jahitan terbina dalam dan waranti 1 tahun dari authorized dealer dengan sticker SIRIM sahaja
1100-1500 jahitan per minit, ada ekstra 5 kaki berbeza, auto needle threader, top drop in bobbin dan boleh jahit free motion

Mesti pernah dengar tagline ‘Singer, menawan keluarga bahagia’ kan? Jenama yang diyakini sejak turun temurun, Singer, ialah antara Mesin Jahit terbaik pilihan Shoptrack. Mesin Jahit model HD6335M edisi terhad dari Singer ini ialah Mesin Jahit terbaik jenis Heavy Duty.ni Ianya mampu menjahit hingga 32 jenis rekaan jahitan dengan lebih laju dengan 60% motor yang lebih kuat berbanding Mesin Jahit biasa. Sedikit berbeza dari model 4423, ianya sesuai untuk menjahit beberapa lapisan fabrik, langsir dan material tebal seperti jeans dam juga PU Faux leather dengan menggunakan 2.0mm thick Throat plate dan ada ekstra 5 kaki berbeza (sew easy foot yang unik, overcasting foot, blind-hem foot, clearing foot & non-stick foot) termasuk pek blister untuk jarum Denim. Malah, dengan dengan 1 langkah sahaja boleh menjahit lubang butang dengan cepat. Selain itu, senang untuk mengikat dan menukar bobbin sebab ada top drop in bobbin jadi boleh melihat dengan mudah berapa banyak benang yang tinggal pada bobbin melalui casing lutsinar dan menggunakan lampu LED yang terang. Kalau nak tahu, tidak semua Mesin Jahit mampu menjahit secara bebas tapi dengan Mesin Jahit terbaik dari Singer ini boleh menjahit appliques dan patchwork secara free motion. Kalau dah biasa ambil tempahan baju, sangat rekomen Mesin Jahit terbaik ini sebab boleh menjahit rounded sleeves dan cuffs dengan senang.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/2AbMRPDzgO
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cle1nkd
2
2

Mesin Jahit Brother LX27NT

Mesin Jahit portable terbaik
Overview:
Sesuai untuk level beginner - intermediate, Harga mampu milik
27 fungsi corak jahitan terbina dalam dan waranti 1 tahun dari mana-mana pusat servis Brother yang berdekatan
500-1000 jahitan per minit, manual set quick bobbin

Dipilih ramai sebagai Mesin Jahit terbaik yang berbaloi untuk dibeli, Mesin Jahit terbaik model LX27NT dari Brother ini dilengkapi dengan semua ciri dan fungsi model yang lebih mahal tetapi pada harga yang lebih rendah. Mesin Jahit terbaik dari Brother ini adalah antara model Mesin Jahit yang sesuai untuk beginner yang berharga kurang dari RM1000.00, terutamanya ada instructional DVD untuk tunjuk cara nak guna. Hanya dengan RM850, ada 27 jahitan terbina dalam, boleh menjahit lubang butang dengan 1 langkah, dan dengan lampu LED yang sangat terang, senang untuk masukkan benang melalui mata jarum terbina dalam. Ciri quick bobbin nya ialah manual, tetapi direka dengan cara untuk mudah diguna. Sangat ideal untuk menjahit langsir, kraf dan projek hiasan rumah yang lain, lagi-lagi panjang jahitan maksimum ialah 4mm dan lebar jahitan maksimum ialah 5mm. Setiap pembelian akan dapat extension table percuma, jadi, lagi besar ruang untuk menjahit dengan selesa.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/5pUeoAYpSS
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/clbp17s
3
3

Mesin Jahit Juki HZL-180SZ

Mesin Jahit murah terbaik
Overview:
Sesuai untuk semua dengan harga murah
7 fungsi corak jahitan terbina dalam dengan waranti 2 tahun dari Juki
Sehingga 850 jahitan per minit, ada lampu LED, needle threader dan reverse automatik, pengangkat kaki penekan ekstra tinggi

Pilihan Shoptrack seterusnya ialah Mesin Jahit terbaik dari Juki HZL-180SZ. Mesin Jahit dengan 7 fungsi corak jahitan asas terbina dalam dengan needle threader automatik, sesuai bagi yang mencari untuk menjahit dengan cepat sebab benang boleh dimasukkan dengan mudah dan ianya boleh menjahit sehingga 850 jahitan per minit. Fungsi jahit reverse secara automatik juga memudahkan untuk jahit terbalik dan matikan jahitan. Ianya dilengkapi dengan pengangkat kaki penekan ekstra tinggi, memberi lebih clearance untuk lapisan fabrik tebal jadi lagi senang untuk menjahit sama ada fabrik nipis atau tebal. Malah, dengan snap on presser feet, korang boleh hidupkan atau matikan Mesin Jahit dengan senang. Aksesori dalam ruangan yang removable juga termasuk dalam setiap pembelian Mesin Jahit ini. Pilihan Mesin Jahit terbaik bagi yang mencari Mesin Jahit sesuai untuk semua peringkat engan harga yang murah dan waranti lebih dari setahun.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/3fQAEDJzns
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/clbp18g
4
4

Mesin Jahit Singer 3223G

Mesin Jahit Singer terbaik jenis portable
Overview:
Sesuai untuk level beginner - intermediate, Mesin Jahit portable + harga mampu milik
23 fungsi corak jahitan terbina dalam dengan waranti 1 tahun dari authorized dealer dengan stiker SIRIM sahaja
Sehingga 1100 jahitan per minit, 4 langkah menjahit butang, termasuk aksesori

Antara Mesin Jahit terbaik lain keluaran Singer ialah model 3223G. Dijual dengan harga dibawah RM800, ianya Mesin Jahit portable asas dengan 23 jahitan terbina dalam, tiga kaki aksesori, 4 langkah menjahit butang dan manual bercetak. Ianya boleh diangkat dengan carry handle terbina dalam walaupun Mesin Jahit ini mempunyai rangka logam berat yang memberikan ketahanan yang berkekalan untuk penggunaan bertahun-tahun. Seperti mana-mana Mesin Jahit portable yang basic, ianya sangat mudah untuk memasukkan benang, memasukkan dan menukar bobbin, dan menukar jarum. Aksesori asas boleh didapati dalam removable storage pada Mesin Jahit itu. Terdapat juga arm sewing percuma, seanang untuk digunakan untuk melabuhkan seluar atau projek kecil lain seperti pakaian kanak-kanak.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/4AMQp9ZDc0
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/clbp19n
5
5

Mesin Jahit Brother JK17B

Mesin Jahit ringan terbaik
Overview:
Sesuai untuk level beginner - intermediate, Harga mampu milik
17 fungsi corak jahitan terbina dalam dengan waranti 1 tahun dari Pusat Service Brother berdekatan
Sehingga 850 jahitan per minit,11 jenis presser foot set, ada lampu LED, top load bobbin, 4 langkah menjahit butang

Kalau nak tahu, Mesin Jahit JK17B dari Brother ini sesuai untuk digunakan untuk menjahit dan membaiki kain. Ianya ringan tapi rasa kukuh. Ia dilengkapi dengan 17 jahitan terbina dalam, lubang butang 4 langkah dan jahitan set automatik panjang dan lebar, permukaan jahitan lengan bebas mudah ditukar daripada alas rata tradisional kepada lengan bebas untuk menjahit apa sahaja yang diperlukan. Mesin Jahit terbaik dari Brother JK17B mudah digunakan, ia mempunyai lampu LED untuk jahitan yang terang dan mudah, serta top load bobbin untuk penetapan dan penyelenggaraan mudah, serta pandangan yang jelas. Malah, dengan setiap pembelian Mesin Jahit JK17B dari Brother ini, korang akan dapat extension table dan arm sewing dengan percuma. Mesin Jahit terbaik untuk beginner mampu milik dengan pelbagai fungsi ini dijual pada harga RM800, sangat berbaloi untuk dibeli!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/99l6mMxmFM
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/clbp1aj
Pilihan Ramai
Singer Heavy Duty Sewing Machine 5523
Rating Terbaik
Shopee

Mesin Jahit Singer Heavy Duty 5523

Brother JA1450NT Sewing Machine
Rating Terbaik
Shopee

Mesin Jahit Brother JA1450NT

Singer Sewing Machine 1306
Shopee

Mesin Jahit Singer 1306

Portable Mini Sewing Machine FHSM 505A Pro
Shopee

Mesin Jahit Portable Mini FHSM 505A Pro

Produk Berkaitan

Singer-Multi-purpose-Oil-80ml
Wajib Ada
Shopee

Singer Multi-purpose Oil 80ml

Sewing-Machine-Presser-Foot-(Pelbagai-Jenis)
Wajib Ada
Shopee

Sewing Machine Presser Foot (Pelbagai Jenis)

Singer-C809-Pinking-Scissors-(Chromed)-9
Wajib Ada
Shopee

Singer C809 Pinking Scissors (Chromed) 9"

Singer-BW25-Bobbin-Winder
Best Selling
Shopee

Singer BW25 Bobbin Winder

Singer-Original-Sewing-Needle-(3-Packs)
Shopee

Singer Original Sewing Needle (3 Packs)

Getah-Kain-Getah-Pinggang-Kain
Shopee

Getah Kain / Getah Pinggang Kain

Trending

Advertisement

Soalan Lazim

Antara kriteria dan faktor Mesin Jahit yang perlu anda ambil kira adalah jenis kegunaan mesin tersebut, fungsi jahitan yang ada, jenis benang yang boleh digunakan, jumlah jahitan per minit, mod kelajuan dan corak jahitan.
Bergantung dengan keperluan korang. Kalau masih dalam level beginner, boleh pilih Mesin Jahit jenis regular dan heavy duty untuk yang dah pro. Mesin Jahit portable pula sesuai juga untuk beginner dan bagi yang mahukan kesenangan untuk dibawa ke mana-mana.
Antara jenama Mesin Jahit terbaik di Malaysia ialah Riino, Singer, Brother, Juki, dan FHSM.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Kiah Shoptrack
Kiah Shoptrack
Homemaker yang positif dan friendly. Seorang yang suka explore makanan, serta juga suka baking pada waktu cuti.