fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 5 Mesin Basuh Front Load Terbaik Malaysia 2021 Serendah RM899

Mesin Basuh Terbaik Front Load

"Biasanya jenis Front Load kita boleh stack atas dia Mesin Dryer"

Tengah survey nak beli Mesin Basuh ke tu? Mesin Basuh ni ada 2 jenis, satu Top Load macam dekat kedai dobi 24 jam tu dan satu lagi jenis Front Load. Apa beza Top Load & Front Load? Apa jenama terbaik dan popular bagi Mesin Basuh jenis Front Load? Ok, jom kita tengok 5 Jenama Mesin Basuh Front Load terbaik di Malaysia yang popular di Shopee & Lazada sekarang. Scroll ke bawah!

Beza Front Load vs Top Load

Mesin basuh Top Load adalah mesin basuh yang paling popular di Malaysia sebab senang untuk bersihkan & maintain dan juga murah berbanding Front Load.

Tapi ada sebab kenapa harga mesin basuh Front Load selalu lebih mahal. Antara kebaikan mesin basuh Front Load adalah ia dikatakan membasuh pakaian dengan lebih bersih berbanding mesin basuh Top Load. Dan ia memang terbukti kerana ‘wash motion’ front loader lebih efektif. Selain itu, mesin basuh Front Load ni lebih jimat air berbanding mesin basuh Top Load. Oleh kerana itu, ia lebih jimat tenaga elektrik kerana tidak mengambil masa yang lama untuk proses pengeringan. Tambah lagi, Front Load lebih senang untuk masukkan dan keluarkan pakaian, sebab tu dobi selalu pilih mesin basuh Front Load.

Mesin basuh Front Load ni pun boleh ‘stack’ dengan Dryer di atasnya so kalau korang ada dryer, lebih jimat tempat bagi rumah korang lagi-lagi yang duduk rumah apartment! Bagaimana pun, mesin basuh Front Load ni dikatakan tidak praktikal untuk warga tua kerana kita perlu bongkok untuk masukkan baju ke dalam mesin. Dan jika rosak, kos untuk membaiki-nya lebih mahal berbanding mesin basuh top load. Jadi, kita kena pilih jenama mesin basuh yang dipercayai. Sebab itu adalah kerja kami untuk cari yang terbaik untuk korang. Jom beli!

Boleh dibeli di :

Point Penting & List

Mesin Basuh Front Load Terbaik di Malaysia

Pilihan Shoptrack
1
1

Mesin Basuh Front Load Midea MFL70-S1202E

Program Quick Wash
Kapasiti –7kg
Non-inverter

Kita start dengan model yang paling murah buat rekomen hari ini iaitu dari Midea! Kelebihan bagi mesin basuh dari Midea ni ia mempunyai program quick wash iaitu mengambil masa lebih kurang 15minit sahaja untuk membasuh pakaian! Selain tu mesin basuh dari Midea ini senang nak guna. Hanya selaraskan knob kepada mod pilihan dan tekan butang start untuk mula membasuh. Reka bentuk nya tidak begitu kompleks. Untuk korang yang ada anak kecil, mesin basuh ni ada child lock feature untuk mengelakkan anak korang mengganggu proses pembasuhan. Pakaian yang selesai dibasuh juga lebih kurang kedutan.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2

Mesin Basuh Front Load Toshiba Inverter TW-BH85S2M

Teknologi THE GREATWAVES™
Kapasiti – 7.5kg
Inverter

Model kedua pilihan shoptrack ialah dari Toshiba. Korang jenis banyak pakaian yang berwarna? Jika ya model ni sesuai untuk korang! Ia mempunyai teknologi yang dipanggil THE GREATWAVES™ iaitu menggunakan air sejuk dan pergerakan seperti ombak yang dikatakan boleh mengurangkan kelunturan warna pakaian sehingga 39%! Selain itu, mesin basuh ini ada inverter iaitu menggunakan motor yang lebih nipis untuk membantu memberi lebih ruang yang luas untuk proses pengeringan yang efektif. Toshiba punya mesin basuh juga tidak mengeluarkan bunyi yang bising ketika membasuh. Yang paling best, Ia mempunyai 16 jenis program yang korang boleh pilih untuk jenis pakaian korang! Best gilaa!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3

Mesin Basuh Front Load Hitachi BD-80CVE

Program ‘Time Saver’
Kapasiti – 8kg
Pemilihan level kotoran

Pilihan ketiga dari Shoptrack adalah dari Hitachi. Model yang berkapasiti 8kg ini mempunyai program yang dipanggil ‘Time Saver’ iaitu dengan hanya satu laras korang boleh pilih antara 3 program ‘Quick wash’ iaitu – Rapid 15 (15 minit), Daily 45 (45 minit) dan Daily 60 (60 minit). Selain itu korang juga boleh pilih tahap kotoran pakaian anda untuk pembersihan optima. Mesin basuh dari Hitachi ini juga ada mod 90°C Tub Cleaning dimana ia boleh membersihkan dalam dan luar drum mesin basuh menggunakan air panas untuk memastikan ia bersih. Tak perlu la korang nak basuh sendiri mesin basuh tu. Oh dan model ini juga menggunakan motor inverter.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4

Mesin Basuh LG Front Load WD-MD8000WM

Teknologi 6motionDD
Kapasiti – 8kg
Teknologi Smart Diagnosis™

Beralih kepada pilihan keempat iaitu dari LG! Seperti Hitachi, Model yang menggunakan motor inverter dari LG ini juga berkapasiti 8kg. Apa yang menarik tentang LG ialah ia mempunyai teknologi yang dipanggil 6motionDD iaitu kombinasi pergerakan untuk setiap jenis fabrik. Ia akan mengurangkan kerosakan fabrik ketika mencuci. 6 pergerakan itu adalah – Scrub, Step, Tumble, Filtration, Swing dan Rolling. Setiap jenis pergerakan direka khas untuk menyesuaikan dengan jenis jenis fabrik. Selain itu seperti peralatan LG yang lain, ia juga turut mempunyai teknologi Smart Diagnosis™ dimana jika mesin basuh korang mempunyai masalah, korang tidak perlu panggil technician untuk check, korang just perlu call LG customer service helpline dan letak kan telefon korang dekat mesin basuh dan mesin basuh korang akan connect dengan aplikasi dan akan memeriksa masalah yang dihadapi dalam beberapa saat dan memberikan solusi kepada anda. Menarik kan?

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5

Mesin Basuh Haier Front Load HWM70-FD10829

BLDC Inverter
Kapasiti – 7kg
Mod Hijab

Pilihan terakhir dari Shoptrack adalah dari Haier. Model ni ialah yang paling mahal buat rekomen harini. Tapi masih lagi dalam kategori mampu milik! Ok yang special Hana nak highlight tentang mesin basuh dari Haier ni, ia ada Mod Hijab! Haaaaa mesin basuh pertama yang memperkenal kan mod ini. Dicipta khas untuk Hijabis diluar sana. Seperti yang korang tahu kain tudung selalu nya sangat delicate dan memerlukan penjagaan yang lebih. Mod hijab ini dicipta seperti basuhan tangan dimana ia tidak akan merosakkan tudung anda seperti membasuh di dalam mesin biasa. So korang tak perlu risau lagi. Selain itu mesin basuh dari Haier ini mempunyai BLDC Inverter yang memberikan penjimatan air dan juga elektrik tetapi masih mengekalkan pembersihan yang optimum. Ia juga menjimatkan masa dan tenaga anda dan dia ada ABT (Anti-Bacterial Treatment) di mana mesin basuh ni boleh menghapuskan 99.99% bakteria supaya sentiasa bersih dan selamat! So berbaloi dengan harga yang korang bakal laburkan bukan? Kata orang – long term investment!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Electrolux 7.5KG Front Load Washing Machine EWF7525EQWA
Lazada

Electrolux 7.5KG Front Load Washing Machine EWF7525EQWA

Toshiba BK95G4M 8.5KG Front Load Washing Machine
Shopee

Toshiba BK95G4M 8.5KG Front Load Washing Machine

Produk Berkaitan

Toshiba Stacking Kit
Shopee

Toshiba Washer and Dryer Stacking Kit (SK-T01)

Electrolux Stacking Kit
Shopee

Electrolux Washer and Dryer Stacking Kit

Breeze 3in1 Capsule Detergent Beads 18pcs
Shopee

Breeze 3 in 1 Capsule Detergent Beads 18pcs

Comfort Fabric Softener Luxury Nature Romance 800ml
Shopee

Comfort Softener Luxury Nature 800ml

Washing Machine Dust Cover
Shopee

Washing Machine Dust Cover (8 Design)

Washing Machine Deep Cleaner (10pcs tablet)
Lazada

Washing Machine Deep Cleaner (10pcs tablet)

Anti Slip Washing Machine Feet Pads (4pcs)
Shopee

Anti Slip Feet Pads (4pcs)

3 Tier Storage Rack Organizer
Shopee

3 Tier Storage Rack Organizer

Voucher Terhad

Existing Customer Only

CNYPHSMP

Get 16% Coins Cashback
min. spend RM50, capped at 800 Coins
Valid : 19 Jan - 2 Feb 2022 only
Shopee-App-Logo
Max one usage per user. Applicable for existing customer only. Applicable on app only.
Existing Customer Only

CNYPHSMP

Get 16% Coins Cashback
min. spend RM50, capped at 800 Coins
Valid : 23 Jan 2022 only
Max one usage per user. Applicable for existing customer only. Applicable on app only.

Soalan Lazim

Bajet korang ialah yang paling penting. Selain itu korang boleh lihat juga faktor saiz, kapasiti, jenis motor (inverter atau tidak) dan juga jenis load (top atau front).
Terpulang kepada pilihan korang, Top load pun bagus dan tahan lasak cuma kalau ada bajet lebih Kiah sarankan beli Front load sebab ia lagi bersih, jimat air dan juga elektrik. And kalau korang dah ada dryer di rumah, lagi sesuai pilih front load so korang boleh stackkan ia antara dua. Jimat ruang!
Semestinya motor inverter lebih baik dari non-inverter. Motor inverter selalunya lebih senyap dan ia jugak lebih tahan lasak berbanding non-inverter.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Kiah Shoptrack
Kiah Shoptrack
Homemaker yang positif dan friendly. Seorang yang suka explore makanan, serta juga suka baking pada waktu cuti.
Send this to a friend