fbpx
Shoptrack Logo
Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Mesin Basuh Front Load Terbaik 2023 (Jimat Elektrik)

Mesin Basuh Front Load Terbaik Murah Malaysia
"Biasanya jenis Front Load kita boleh stack atas dia Mesin Dryer"

Tengah survey nak beli Mesin Basuh ke tu? Mesin Basuh ni ada 2 jenis, satu Top Load macam dekat kedai dobi 24 jam tu dan satu lagi jenis Front Load. Apa beza Top Load & Front Load? Apa jenama terbaik dan popular bagi Mesin Basuh jenis Front Load? Ok, jom kita tengok 10 Jenama Mesin Basuh Front Load terbaik di Malaysia yang popular di Shopee & Lazada sekarang. Scroll ke bawah!

Beza Front Load vs Top Load

Mesin Basuh Top Load adalah mesin basuh yang paling popular di Malaysia sebab senang untuk bersihkan & maintain dan juga murah berbanding Front Load.

Tapi ada sebab kenapa harga mesin basuh Front Load selalu lebih mahal. Antara kebaikan mesin basuh Front Load adalah ia dikatakan membasuh pakaian dengan lebih bersih berbanding mesin basuh Top Load. Dan ia memang terbukti kerana ‘wash motion’ front loader lebih efektif. Selain itu, mesin basuh Front Load ni lebih jimat air berbanding mesin basuh Top Load. Oleh kerana itu, ia lebih jimat tenaga elektrik kerana tidak mengambil masa yang lama untuk proses pengeringan. Tambah lagi, Front Load lebih senang untuk masukkan dan keluarkan pakaian, sebab tu dobi selalu pilih mesin basuh Front Load.

Mesin Basuh Front Load ni pun boleh ‘stack’ dengan Dryer di atasnya so kalau korang ada dryer, lebih jimat tempat bagi rumah korang lagi-lagi yang duduk rumah apartment! Bagaimana pun, mesin basuh Front Load ni dikatakan tidak praktikal untuk warga tua kerana kita perlu bongkok untuk masukkan baju ke dalam mesin. Dan jika rosak, kos untuk membaiki-nya lebih mahal berbanding mesin basuh top load. Jadi, kita kena pilih jenama mesin basuh yang dipercayai. Sebab itu adalah kerja kami untuk cari yang terbaik untuk korang. Jom beli!

Lazada Exclusive May Voucher

BD5RM10ENG
Get RM5 Off - Lazada Exclusive Voucher

RM5 off Lazada's exclusive May voucher with minimum spend of RM50

Limited quantity, on a first-come, first-served basis. Not applicable for Digital Utility, Digital Goods & Milo. T&Cs Apply

platform logo

Open For All Voucher

Valid : Today till 31th May only

Copy Code
Point Ringkas & List
Pilihan Shoptrack

Mesin Basuh Murah Terbaik di Malaysia

Recommended
4.7/5
4.7/5
QR Code https://invol.co/cletgfz
Recommended
🔥 Payday Sale Today - Best Price, Save More!

LG F2515STGW Front Load Washing Machine (15kg)

Mesin Basuh LG jimat elektrik terbaik
Overview:
Dengan teknologi AI Inverter Direct Drive™
Kapasiti besar - 15kg, WiFi connection
Jenis Inverter jimat elektrik 5 bintang
Kalau korang cari Mesin Basuh besar, model LG yang ini antara pilihan terbaik kami di Shoptrack. Mesin Basuh LG ni berkapasiti sehingga 15kg – sesuai untuk keluarga besar dan ramai. Model LG F2515STGW ni boleh dikatakan agak canggih dan menggunakan teknologi terkini dalam pembuatan mesin basuh. Menggunakan motor jenis AI Inverter Direct Drive™, dimana mesin basuh ini mempunyai sensor yg mampu mengesan berat dan jenis material kain basuhan dan menyelaraskan basuhan dengan lebih optimal berdasarkan jenis fabric. Dengan teknologi ini, ianya dapat membantu dalam menjaga kualiti pakaian anda dalam setiap basuhan. Best kan? Model ini juga ada dua fungsi unik yg dipanggil TurboWash™ dan Steam™ – dimana basuhan anda lebih cepat dan lebih bersih dan terjaga. Mesin basuh ni jugak korang boleh connect pada wifi dan kawal menggunakan applikasi ThinQ™ dari LG di smartphone korang. Ada reminder siap tau! Sangat berbaloi dengan semua fungsi yang terkini bagi Mesin Basuh modern. Pilihan bijak untuk jangka masa panjang!
Baca Detail
Brand Official Store di Lazada
Advertisement
1
Shopee
QR Code https://shope.ee/5AH8zR0X3q
Lazada
QR Code https://invol.co/cl8yap0
Scan & Add to Cart
1
🔥 Payday Sale Today - Best Price, Save More!

Mesin Basuh Front Load Midea MFL70-S1202E (7kg)

Overview:
Program Quick Wash
Kapasiti –7kg
Non-inverter
Kita start dengan model yang paling murah buat rekomen hari ini iaitu dari Midea! Kelebihan bagi mesin basuh dari Midea ni ia mempunyai program quick wash iaitu mengambil masa lebih kurang 15minit sahaja untuk membasuh pakaian! Selain tu mesin basuh dari Midea ini senang nak guna. Hanya selaraskan knob kepada mod pilihan dan tekan butang start untuk mula membasuh. Reka bentuk nya tidak begitu kompleks. Untuk korang yang ada anak kecil, mesin basuh ni ada child lock feature untuk mengelakkan anak korang mengganggu proses pembasuhan. Pakaian yang selesai dibasuh juga lebih kurang kedutan.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
Shopee
QR Code https://shp.ee/8rcniy7
Lazada
QR Code https://invol.co/cl8yapb
Scan & Add to Cart
2
🔥 Payday Sale Today - Best Price, Save More!

Mesin Basuh Front Load Toshiba Inverter TW-BH85S2M (7.5kg)

Overview:
Teknologi THE GREATWAVES™
Kapasiti – 7.5kg
Inverter
Model kedua pilihan shoptrack ialah dari Toshiba. Korang jenis banyak pakaian yang berwarna? Jika ya model ni sesuai untuk korang! Ia mempunyai teknologi yang dipanggil THE GREATWAVES™ iaitu menggunakan air sejuk dan pergerakan seperti ombak yang dikatakan boleh mengurangkan kelunturan warna pakaian sehingga 39%! Selain itu, mesin basuh ini ada inverter iaitu menggunakan motor yang lebih nipis untuk membantu memberi lebih ruang yang luas untuk proses pengeringan yang efektif. Toshiba punya mesin basuh juga tidak mengeluarkan bunyi yang bising ketika membasuh. Yang paling best, Ia mempunyai 16 jenis program yang korang boleh pilih untuk jenis pakaian korang! Best gilaa!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
Shopee
QR Code https://shope.ee/1VNqckM4vp
Lazada
QR Code https://invol.co/cl8yapo
Scan & Add to Cart
3
🔥 Payday Sale Today - Best Price, Save More!

Mesin Basuh Inverter Front Load Hitachi BD-80CVE (8kg)

Overview:
Program ‘Time Saver’
Kapasiti – 8kg
Pemilihan level kotoran
Pilihan ketiga dari Shoptrack adalah dari Hitachi. Model yang berkapasiti 8kg ini mempunyai program yang dipanggil ‘Time Saver’ iaitu dengan hanya satu laras korang boleh pilih antara 3 program ‘Quick wash’ iaitu – Rapid 15 (15 minit), Daily 45 (45 minit) dan Daily 60 (60 minit). Selain itu korang juga boleh pilih tahap kotoran pakaian anda untuk pembersihan optima. Mesin basuh dari Hitachi ini juga ada mod 90°C Tub Cleaning dimana ia boleh membersihkan dalam dan luar drum mesin basuh menggunakan air panas untuk memastikan ia bersih. Tak perlu la korang nak basuh sendiri mesin basuh tu. Oh dan model ini juga menggunakan motor inverter.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
4
Shopee
QR Code https://shope.ee/3Aa1C3eX3I
Lazada
QR Code https://invol.co/cl8yapz
Scan & Add to Cart
4
🔥 Payday Sale Today - Best Price, Save More!

Mesin Basuh LG Inverter Front Load WD-MD8000WM (8kg)

Mesin Basuh Front Load LG Terbaik
Overview:
Teknologi 6motionDD
Kapasiti – 8kg
Teknologi Smart Diagnosis™
Beralih kepada pilihan keempat iaitu dari LG! Seperti Hitachi, Model yang menggunakan motor inverter dari LG ini juga berkapasiti 8kg. Apa yang menarik tentang LG ialah ia mempunyai teknologi yang dipanggil 6motionDD iaitu kombinasi pergerakan untuk setiap jenis fabrik. Ia akan mengurangkan kerosakan fabrik ketika mencuci. 6 pergerakan itu adalah – Scrub, Step, Tumble, Filtration, Swing dan Rolling. Setiap jenis pergerakan direka khas untuk menyesuaikan dengan jenis jenis fabrik. Selain itu seperti peralatan LG yang lain, ia juga turut mempunyai teknologi Smart Diagnosis™ dimana jika mesin basuh korang mempunyai masalah, korang tidak perlu panggil technician untuk check, korang just perlu call LG customer service helpline dan letak kan telefon korang dekat mesin basuh dan mesin basuh korang akan connect dengan aplikasi dan akan memeriksa masalah yang dihadapi dalam beberapa saat dan memberikan solusi kepada anda. Menarik kan?
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
Shopee
QR Code https://shp.ee/yvrt2r7
Lazada
QR Code https://invol.co/cl8yar4
Scan & Add to Cart
5
🔥 Payday Sale Today - Best Price, Save More!

Mesin Basuh Inverter Haier Front Load HWM70-FD10829 (7kg)

Overview:
BLDC Inverter
Kapasiti – 7kg
Mod Hijab
Pilihan terakhir dari Shoptrack adalah dari Haier. Harganya sedikit mahal tapi masih lagi dalam kategori mampu milik! Ok yang special Hana nak highlight tentang mesin basuh dari Haier ni, ia ada Mod Hijab! Haaaaa mesin basuh pertama yang memperkenal kan mod ini. Dicipta khas untuk Hijabis diluar sana. Seperti yang korang tahu kain tudung selalu nya sangat delicate dan memerlukan penjagaan yang lebih. Mod hijab ini dicipta seperti basuhan tangan dimana ia tidak akan merosakkan tudung anda seperti membasuh di dalam mesin biasa. So korang tak perlu risau lagi. Selain itu mesin basuh dari Haier ini mempunyai BLDC Inverter yang memberikan penjimatan air dan juga elektrik tetapi masih mengekalkan pembersihan yang optimum. Ia juga menjimatkan masa dan tenaga anda dan dia ada ABT (Anti-Bacterial Treatment) di mana mesin basuh ni boleh menghapuskan 99.99% bakteria supaya sentiasa bersih dan selamat! So berbaloi dengan harga yang korang bakal laburkan bukan? Kata orang – long term investment!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
LG FV1285S4W Front Load Washing Machine (8.5kg)
Best Selling
Lazada

Mesin Basuh LG Front Load FV1285S4W (8.5kg)

Samsung Front Load Washer WW95TA046AE FQ (9.5kg)
Best Selling
Lazada

Mesin Basuh Samsung Front Load WW95TA046AE/FQ (9.5kg)

Haier Inverter Washing Machine HWM100-FD10829 (10kg)
Best Selling
Shopee

Mesin Basuh Haier Inverter HWM100-FD10829 (10kg)

Hisense Inverter Washer Dryer WDQY1014EVJM (10kg)
Recommended
Lazada

Mesin Basuh Dryer Hisense Inverter WDQY1014EVJM (10kg)

Produk Berkaitan

Toshiba Stacking Kit
Shopee

Toshiba Washer Dryer Stacking Kit

Electrolux Stacking Kit
Shopee

Electrolux Washer Dryer Stacking Kit