fbpx
Shoptrack Logo

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 5 Mechanical Keyboard Terbaik 2024 (Ada Kualiti & Murah)

Hari ini : ✨ Mid-Month Sale di Shopee & Lazada! Diskaun Sehingga 50%! Lebih Jimat, Lebih Bijak!

Keyboard Mechanical Terbaik
"Feel typing guna Mechanical ni lain sikit bro. Kena try"

Bagi korang yang menggunakan PC di rumah untuk buat kerja atau gaming, confirm korang banyak menggunakan keyboard kan? Kat sini Joe nak bagitau tentang Mechanical Keyboard yang boleh buatkan korang lagi suka dan enjoy untuk menaip atau gaming. Jom kita tengok 5 pilihan Mechanical Keyboard terbaik di Shopee & Lazada.

Advantage Mechanical Keyboard vs Normal Keyboard

Sebelum ini kami ada rekomend 5 keyboard gaming jenis membrane dan mechanical dan terangkan perbezaan mechanical vs membrane. Antara advantage lain mechanical keyboard:

  • Mechanical keyboard menggunakan ‘switch’ keyboard yang terdiri daripada 3 jenis iaitu Linear (red), Tactile (brown) dan Clicky (blue) switches. Setiap warna switch ni mempunyai ciri-ciri yang berbeza dari segi kekuatan bunyi ‘clicky’ dan daya penggerak (actuation force).
  • Mechanical keyboard terbaik boleh tahan lebih lama daripada keyboard biasa kerana komponen yang digunakan lebih berkualiti.
  • Mechanical keyboard ada banyak size seperti full-sized keyboard (100%), TKL atau ten keys less, 65% atau 60% keyboard yang memberikan rupa keyboard itu lebih menarik dan simple.
Share Artikel Ini
Point Ringkas & List
Pilihan Shoptrack

Jenama Mechanical Keyboard Terbaik di Malaysia 2024

1
Shopee
QR Code https://shp.ee/v88y35r
Lazada
QR Code https://invol.co/clh8n38

Scan & Add to Cart

1
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Mechanical Keyboard Ducky One 2 Phantom Black

Overview:
MX Cherry Mechanical Switch
USB Type-C Cable yang boleh dicabut
Windows & Mac OS
Pilihan pertama mechanical keyboard terbaik Shoptrack adalah Ducky One 2 Phantom Black. Keyboard ni memang sesuai bagi korang yang nak gunakan di rumah atau di tempat kerja. Design yang elegant dan simple, keyboard ni juga menggunakan PBT double-shot keycaps yang membuatkan tulisan di atas keyboard ni tahan lama dan tak terhakis. Keyboard ni datang dengan MX Cherry Keys mechanical switch yang korang boleh pilih ikut kesesuaian korang. Bagi korang yang peminat gaming, keyboard ni ada feature USB N-key rollover dan korang boleh adjust stand keyboard ni sehingga 3-angle berlainan. Walaupun layout keys keyboard ni untuk Windows, tak jadi masalah untuk digunakan dekat Mac OS. Terbaik kan?
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
Shopee
QR Code https://shope.ee/30GyFF4cMg
Lazada
QR Code https://invol.co/clh8n67

Scan & Add to Cart

2
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Mechanical Keyboard Keychron K3 Version 2 Low Profile

Overview:
Convenient Wireless & Wired (Dual Mode)
Optical atau Gateron Switches
RGB Backlight
Bagi korang yang suka dengan design yang minimal semestinya Keychron K3 V2 Low Profile sesuai dengan korang. Dengan saiz padat 75% keyboard lengkap dengan butang fungsi dan arrow keys. Frame aluminium dan dalamnya plastic membuatkan keyboard ini lebih ringan dan portable. Apa yang bestnya jugak, korang boleh pilih Optical Switch atau Gateron Switch ikut kesesuaian korang. Antara spesifikasi lain yang menarik adalah RGB backlighting yang korang boleh adjust sendiri brightness dan pattern LED lighting so baru la ada mood dan syok untuk menaip. Mechanical keyboard terbaik ni jugak ada Bluetooth 5.1 untuk wireless mode dan korang boleh connect sehingga 3 devices. Memang convenient. Design dah cantik, fungsi pun macam-macam, cuma tunggu untuk korang beli je ni.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
3
Shopee
QR Code https://shope.ee/2AhrGOCtLl
Lazada
QR Code https://invol.co/clh8nd6

Scan & Add to Cart

3
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Mechanical Keyboard Royal Kludge RK104

Overview:
Convenient Wireless & Wired (Dual Mode)
(Blue & White) LED Backlight
Windows & Mac OS
Okay untuk pilihan ketiga mechanical keyboard terbaik semestinya Royal Kludge RK104. Keyboard ni memperkenalkan design yang ergonomic untuk korang guna dengan selesa dalam masa panjang. Dengan wireless mode, keyboard ni mampu support sehingga 3 Bluetooth device. Keyboard ni ada 1850mAh battery capacity dan support power-saving mode. So korang tak perlu risau untuk guna keyboard ni lama tanpa cable. Korang yang selalu guna pc dalam gelap jangan risau, keyboard ni pun ada 2 option LED Backlight warna biru dan putih dengan 17 jenis effect lighting yang korang boleh set kan sendiri. Sesuai bagi pengguna Windows dan Mac OS untuk di rumah dan di pejabat. Memang mantap mechanical keyboard ni.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
Advertisement
4
Shopee
QR Code https://shope.ee/5pb9dJu16u
Lazada
QR Code https://invol.co/clh8nfd

Scan & Add to Cart

4
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

Mechanical Keyboard Armageddon MKA-2C PSYCHRAVEN

Overview:
Pilihan bajet bawah RM100
Pre-installed Blue Switch (Clicky)
KevlarTech Keycap + RGB Backlight
Korang yang tengah cari mechanical keyboard terbaik dengan budget bawah RM100, boleh tengok keyboard Armageddon MKA-2C PSYCHRAVEN. Mechanical keyboard ni sesuai sangat bagi korang yang baru nak cuba-cuba mechanical keyboard. Lengkap dengan RGB backlight dengan 12 effect lighting yang korang boleh set sendiri. Keyboard ni hadir dengan KevlarTech Keycap yang dijamin tidak akan faded dalam masa yang lama. Tak cukup dengan tu, keyboard ni datang sekali dengan Blue Switch (clicky) yang keluarkan bunyi kuat tapi feeling dia best bila ditekan. So siapa kata semua mechanical keyboard mahal? Yang ni pun harga budget tapi still terbaik!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
Shopee
QR Code https://shope.ee/qCXBvM6Xi
Lazada
QR Code https://invol.co/clhah7p

Scan & Add to Cart

5
⚡ Get The Best Price, Save More Today!

RK61 Royal Kludge RGB Backlit Mechanical Keyboard

Overview:
Ada dual mode wireless dan wired.
17 mod RGB backlit.
Boleh pilih antara red, blue atau brown switch.
Kalau korang tengah cari keyboard jenis mechanical layout 60%, Keyboard RK61 Royal Kludge RGB Backlit Mechanical Keyboard ni boleh jadi pilihan. Ada Bluetooth 3.0 dan USB-C connectivity, boleh connect sehingga tiga device sekali gus. Keyboard ni ada dalam warna hitam dan putih, jadi korang boleh pilih warna yang sesuai dengan style korang. RK61 ni juga boleh pakai both wired dan wireless (dual mode). Kalau korang pakai wireless mode, battery keyboard ni 1450mAh, boleh tahan sampai 120 jam kalau pakai low consumption setting. Korang boleh pilih switch type yang korang suka, ada red, blue dan brown. Kalau korang nak tukar-tukar switch type tu lagi, ada version dengan hotswap pun ada. So, korang boleh tukar switch type tu masa-masa akan datang kalau rasa nak ubah. RGB backlight keyboard ni memang tak boleh customize fully, tapi still ada sampai 17 backlit modes. Keyboard ni juga compatible dengan peranti Windows, Android dan iOS.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Share Artikel Ini
Advertisement

Soalan Lazim

Sebelum korang nk beli, korang mesti tahu sebab apa perlu korang guna mechanical keyboard. Kebanyakan orang beli disebabkan mereka seronok bila typing guna keyboard ni kerana mechanical switch yang ada dekat mechanical keyboard ni dan ada juga orang beli sebab kepuasan bila bermain game dekat pc.
Tak semua mechanical keyboard keluarkan bunyi yang kuat bila bising. Sebab tu ada banyak pilihan switch (Linear, Tactile dan Clicky) yang diperkenalkan oleh setiap mechanical keyboard yang tiap-tiap switch ni ada ciri-ciri masing-masing.
Kebanyakan orang kata mechnical keyboard adalah jenis keyboard paling sesuai untuk gaming. Bukan sebab rasa typing saja yang buatkan dia rasa syok, tapi input juga lebih laju berbanding keyboard jenis lain.
#Hashtag
Artikel ini ditulis oleh
Picture of Joe Shoptrack
Joe Shoptrack
Tech, DIY dan travel antara topik yang sering menjadi bacaan Joe. Seorang yang chill dan santai seperti berjalan di tepi pantai.
Inspirasi Travel
REVIEW BERKAITAN
Lihat kategori lain
error: Content is protected.