fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

5 Mechanical Keyboard Terbaik di Malaysia 2021 Yang Berbaloi

Keyboard Mechanical Terbaik

"Feel typing guna Mechanical ni lain sikit bro. Kena try"

Bagi korang yang menggunakan PC di rumah untuk buat kerja atau gaming, confirm korang banyak menggunakan keyboard kan? Kat sini Joe nak bagitau tentang Mechanical Keyboard yang boleh buatkan korang lagi suka dan enjoy untuk menaip atau gaming. Jom kita tengok 5 pilihan Mechanical Keyboard terbaik di Shopee & Lazada.

Advantage Mechanical Keyboard vs Normal Keyboard

Sebelum ini kami ada rekomend 5 keyboard gaming jenis membrane dan mechanical dan terangkan perbezaan mechanical vs membrane. Antara advantage lain mechanical keyboard:

  • Mechanical keyboard menggunakan ‘switch’ keyboard yang terdiri daripada 3 jenis iaitu Linear (red), Tactile (brown) dan Clicky (blue) switches. Setiap warna switch ni mempunyai ciri-ciri yang berbeza dari segi kekuatan bunyi ‘clicky’ dan daya penggerak (actuation force).
  • Mechanical keyboard terbaik boleh tahan lebih lama daripada keyboard biasa kerana komponen yang digunakan lebih berkualiti.
  • Mechanical keyboard ada banyak size seperti full-sized keyboard (100%), TKL atau ten keys less, 65% atau 60% keyboard yang memberikan rupa keyboard itu lebih menarik dan simple.

Boleh dibeli di :

Point Penting & List

Mechanical Keyboard Terbaik di Malaysia

Pilihan Shoptrack
1
1

Mechanical Keyboard Ducky One 2 Phantom Black

MX Cherry Mechanical Switch
USB Type-C Cable yang boleh dicabut
Windows & Mac OS

Pilihan pertama mechanical keyboard terbaik Shoptrack adalah Ducky One 2 Phantom Black. Keyboard ni memang sesuai bagi korang yang nak gunakan di rumah atau di tempat kerja. Design yang elegant dan simple, keyboard ni juga menggunakan PBT double-shot keycaps yang membuatkan tulisan di atas keyboard ni tahan lama dan tak terhakis. Keyboard ni datang dengan MX Cherry Keys mechanical switch yang korang boleh pilih ikut kesesuaian korang. Bagi korang yang peminat gaming, keyboard ni ada feature USB N-key rollover dan korang boleh adjust stand keyboard ni sehingga 3-angle berlainan. Walaupun layout keys keyboard ni untuk Windows, tak jadi masalah untuk digunakan dekat Mac OS. Terbaik kan?

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2

Mechanical Keyboard Keychron K3 Version 2 Low Profile

Convenient Wireless & Wired (Dual Mode)
Optical atau Gateron Switches
RGB Backlight

Bagi korang yang suka dengan design yang minimal semestinya Keychron K3 V2 Low Profile sesuai dengan korang. Dengan saiz padat 75% keyboard lengkap dengan butang fungsi dan arrow keys. Frame aluminium dan dalamnya plastic membuatkan keyboard ini lebih ringan dan portable. Apa yang bestnya jugak, korang boleh pilih Optical Switch atau Gateron Switch ikut kesesuaian korang. Antara spesifikasi lain yang menarik adalah RGB backlighting yang korang boleh adjust sendiri brightness dan pattern LED lighting so baru la ada mood dan syok untuk menaip. Mechanical keyboard terbaik ni jugak ada Bluetooth 5.1 untuk wireless mode dan korang boleh connect sehingga 3 devices. Memang convenient. Design dah cantik, fungsi pun macam-macam, cuma tunggu untuk korang beli je ni.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3

Mechanical Keyboard Royal Kludge RK104

Convenient Wireless & Wired (Dual Mode)
(Blue & White) LED Backlight
Windows & Mac OS

Okay untuk pilihan ketiga mechanical keyboard terbaik semestinya Royal Kludge RK104. Keyboard ni memperkenalkan design yang ergonomic untuk korang guna dengan selesa dalam masa panjang. Dengan wireless mode, keyboard ni mampu support sehingga 3 Bluetooth device. Keyboard ni ada 1850mAh battery capacity dan support power-saving mode. So korang tak perlu risau untuk guna keyboard ni lama tanpa cable. Korang yang selalu guna pc dalam gelap jangan risau, keyboard ni pun ada 2 option LED Backlight warna biru dan putih dengan 17 jenis effect lighting yang korang boleh set kan sendiri. Sesuai bagi pengguna Windows dan Mac OS untuk di rumah dan di pejabat. Memang mantap mechanical keyboard ni.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4

Mechanical Keyboard Armageddon MKA-2C PSYCHRAVEN

Pilihan bajet bawah RM100
Pre-installed Blue Switch (Clicky)
KevlarTech Keycap + RGB Backlight

Korang yang tengah cari mechanical keyboard terbaik dengan budget bawah RM100, boleh tengok keyboard Armageddon MKA-2C PSYCHRAVEN. Mechanical keyboard ni sesuai sangat bagi korang yang baru nak cuba-cuba mechanical keyboard. Lengkap dengan RGB backlight dengan 12 effect lighting yang korang boleh set sendiri. Keyboard ni hadir dengan KevlarTech Keycap yang dijamin tidak akan faded dalam masa yang lama. Tak cukup dengan tu, keyboard ni datang sekali dengan Blue Switch (clicky) yang keluarkan bunyi kuat tapi feeling dia best bila ditekan. So siapa kata semua mechanical keyboard mahal? Yang ni pun harga budget tapi still terbaik!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5

Mechanical Keyboard TECWARE PHANTOM 2020

RGB Backlight dengan 18 mode effect
Outemu Mechanical Switches
Compatible untuk Windows

Pilihan kelima mechanical keyboard terbaik Shoptrack adalah Tecware Phantom 2020. Model ni lebih kurang sama dengan Royal Kludge RK104 dengan size layout yang sama. Dengan 16.8 million color RGB lighting, keyboard ni mampu hasilkan hingga 18 mode effect! Memang nampak flawless la lighting dia. Switch keyboard ni menggunakan Outemu mechanical switch yang lebih kurang sama dengan Cherry MX switch dari segi performance dia. Design keyboard ni pun nampak elegant dengan konsep floating-key yang lain daripada traditional keyboard design. Compatible untuk mereka yang guna Windows di PC atau laptop dan match sangat la untuk korang nak guna keyboard ni untuk gaming dan kerja. Memang tak rugi kalau korang beli!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular

Soalan Lazim

Sebelum korang nk beli, korang mesti tahu sebab apa perlu korang guna mechanical keyboard. Kebanyakan orang beli disebabkan mereka seronok bila typing guna keyboard ni kerana mechanical switch yang ada dekat mechanical keyboard ni dan ada juga orang beli sebab kepuasan bila bermain game dekat pc.
Tak semua mechanical keyboard keluarkan bunyi yang kuat bila bising. Sebab tu ada banyak pilihan switch (Linear, Tactile dan Clicky) yang diperkenalkan oleh setiap mechanical keyboard yang tiap-tiap switch ni ada ciri-ciri masing-masing.
Kebanyakan orang kata mechnical keyboard adalah jenis keyboard paling sesuai untuk gaming. Bukan sebab rasa typing saja yang buatkan dia rasa syok, tapi input juga lebih laju berbanding keyboard jenis lain.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Joe Shoptrack
Joe Shoptrack
Tech, DIY dan travel antara topik yang sering menjadi bacaan Joe. Seorang yang chill dan santai seperti berjalan di tepi pantai.
Send this to a friend