fbpx
Shoptrack Logo

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Makanan Kucing Terbaik 2024 (Bulu Cantik & Sihat)

Makanan Kucing Terbaik
"Makanan yang berkualiti utk bulu kucing yg cantik!"

Mesti korang nak bagi penjagaan terbaik untuk kucing korang kan? Ini kami nak share & rekomen makanan kucing terbaik di Malaysia di Shopee & Lazada dari jenis kering dan basah.

Makanan Kucing Kering Vs Basah

Kucing kita memang akan enjoy kedua-dua jenis makanan kucing, tak kisah basah atau kering, tapi masing-masing ada kebaikan dan keburukan tersendiri dari segi harga, nutrisi, kalori, rasa, tahan lama atau tak dan juga faedah kesihatan. Paling bagus kalau korang gabungkan kedua-dua jenis: ada masa beri makanan kering dan masa lain makanan basah. Tapi kalau nak tau lagi tepat, check dengan doktor.

Makanan Kering

Makanan kucing kering mengandungi air yang sikit berbanding makanan basah. Oleh itu, ia boleh tahan lebih lama, mudah disimpan dan lebih murah. Makanan kucing kering boleh memberi kalori dengan lebih efficient untuk kucing yang kurus, serta boleh diguna dengan dispenser.

Dalam masa yang sama, nutrisi dalam makanan kucing kering selalunya tak setinggi macam dalam makanan kucing basah. Ada jugak risiko untuk overfeeding.

Makanan Basah

Makanan kucing basah mengandungi sehingga 60% air dan biasanya digemari oleh kucing korang sebab rasa yang lebih sedap. Ia juga lebih berkhasiat dan boleh membantu masalah sembelit. Walau bagaimanapun, makanan basah lebih mudah rosak dan lebih mahal.

Kalau nak beli dua-dua jenis, set dulu bajet setiap bulan atau setiap minggu, lepas tu tengok berapa banyak makanan kering dan basah yang korang boleh dapat dalam bajet.

Share Artikel Ini
Point Ringkas & List
Pilihan Shoptrack

Jenama Makanan Kucing Terbaik di Malaysia 2024

Pilihan Terbaik
4.7/5
4.7/5
QR Code https://shope.ee/505liG3hRZ
Pilihan Terbaik
⚡ Best Price Today! Save More!

Royal Canin Wet Food Pouch 85Gx12

Makanan Kucing terbaik jenis basah
Overview:
Makanan basah
Sesuai untuk maintain berat badan kucing
3 jenis: Kitten, Instinctive dan Beauty
The Royal Canin Wet Food ialah salah satu makanan kucing terbaik di pasaran. Ia bukan sahaja berkhasiat, tetapi juga dibuat dengan baik dan berkualiti tinggi. Terdapat 3 jenis yang boleh anda pilih daripada: Kitten (dibuat untuk memberi sokongan kepada sistem imun dalam anak kucing yang sedang membesar dan juga mudah dikunyah), Instinctive (dirumuskan untuk memadankan profil pemakanan makro optimum yang kucing dewasa selalu suka), dan Beauty yang mengandungi Omega 3 dan 6 untuk kulit dan bulu yang sihat). kucing korang secara naluri akan lebih suka jenis makanan ni.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
1
Shopee
QR Code https://shp.ee/yrp95qp
Lazada
QR Code https://invol.co/cl9su7r

Scan & Add to Cart

1
⚡ Best Price Today! Save More!

Royal Canin Hair & Skin Cat Dry Food 1kg

Overview:
Makanan kering
Sesuai untuk mengekalkan kesihatan kulit & bulu
Sesuai untuk semua life stage
Pilihan lain untuk makanan kucing terbaik dari Royal Canin ialah Hair and Skin Dry Cat Food. Ia lebih mahal daripada jenama lain tetapi kualiti dari jenama ini tidak dapat dinafikan. Ia dirumus khas untuk mengekalkan kesihatan kulit & bulu, dengan banyak asid lemak Omega 3 & 6. Selain itu, kucing korang juga akan menikmati nutrien tambahan seperti Vitamin B, Kuprum, Zink & Asid Amino untuk menyokong peranan penghalang kulit (skin barrier). Memandangkan ia sesuai untuk semua peringkat kehidupan, korang boleh menetapkan ini sebagai makanan ruji untuk kucing korang dengan makanan basah sekali-sekala.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
Shopee
QR Code https://shp.ee/i7n562p
Lazada
QR Code https://invol.co/clh1jqi

Scan & Add to Cart

2
⚡ Best Price Today! Save More!

Petland Cat Food For Adults 10kg

Makanan Kucing dewasa terbaik untuk kulit dan bulu
Overview:
Makanan kering
Sesuai untuk mengekalkan kesihatan kulit & bulu
Suci Bersih certified
Kalau korang tengah cari makanan kucing terbaik tapi bajet, apa kata korang cuba Makanan Kucing Petland. Produk ni dibuat untuk kucing dewasa dan sangat berpatutan. Seperti makanan kucing yang lain, ia kaya dengan Omega 3 & 6 yang penting untuk kesihatan kulit & bulu. Ia juga boleh membantu membina otot dan penglihatan yang kuat. Diperbuat daripada campuran tuna dan ayam, makanan kucing ini diperakui Suci Bersih oleh pihak berkuasa. Murah & berbaloi!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
3
Shopee
QR Code https://shp.ee/97k8uwp
Lazada
QR Code https://invol.co/clh1jtf

Scan & Add to Cart

3
⚡ Best Price Today! Save More!

MISHA Dry Cat Food - Assorted Flavor (8kg)

Makanan kering Kucing terbaik dengan Vitamin lengkap
Overview:
Makanan kering
Pilihan bajet & berbaloi
Kaya dengan Vitamin daripada Vitamin A hingga B12
Satu lagi pilihan bajet yang popular untuk makanan kucing terbaik ialah Makanan Kucing Kering Misha. Produk ni diperbuat daripada daging dan ikan, dan mengandungi peratusan protein & lemak yang tinggi (32% & 15%). Terdapat 3 perisa untuk dipilih: Ayam & Tuna, Ikan Laut dan Makanan Laut, jadi korang boleh cuba setiap satu dan tengok yang mana satu kucing korang suka. Ia juga kaya dengan Vitamin daripada Vitamin A hingga B12, Taurin, DL-Methionine, omega 4 & 6 dan banyak lagi. Juga tiada garam tambahan. Kalau korang ada bajet yang terhad, makanan kucing ni boleh menjadi pilihan bijak.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
Advertisement
4
Shopee
QR Code https://shp.ee/jt2ydef
Lazada
QR Code https://invol.co/cl9suk5

Scan & Add to Cart

4
⚡ Best Price Today! Save More!

WHISKAS Can Cat Wet Food Adult Ocean Fish 400gm

Overview:
Makanan basah
Dirumus dengan nutrisi lengkap untuk pertumbuhan bulu, penglihatan, tulang dan badan
Sesuai untuk kucing berumur 1 tahun ke atas
Whiskas ialah jenama yang memang kami tak dapat abaikan dalam senarai ini. Makanan kucing basah Whiskas boleh jadi makanan ‘happy’ untuk kucing korang. Ia dirumus dengan nutrisi lengkap untuk pertumbuhan bulu, penglihatan, tulang dan badan yang sihat. Sesuai untuk kucing berumur 1 tahun ke atas, jadi mana-mana kucing yang suka ikan laut akan confirm happy. Kami rekomen korang campurkan makanan basah ini dengan Makanan Kucing Kering Whiskas jugak. Ia juga mengandungi Omega 3 & 6 serta Taurine dan Vitamin E. Semestinya antara makanan kucing terbaik dari segi harga, rasa dan khasiat.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
Shopee
QR Code https://shope.ee/3VD0lOpNLA
Lazada
QR Code https://invol.co/cl9suq9

Scan & Add to Cart

5
⚡ Best Price Today! Save More!

Purina Felix Wet Cat Food Pouch 12x70G

Makanan Kucing terbaik jenis basah untuk anak kucing
Overview:
Makanan basah
Dirumus khas untuk anak kucing dan untuk kucing dewasa
Ada ‘chunk’ daging yang kucing korang confirm suka
Pilihan seterusnya untuk makanan kucing terbaik jenis kering ialah Purina Felix, yang ada paling banyak peris untuk korang pilih: Ayam, Tuna, Tenggiri, Sardin, salmon dan banyak lagi. Terdapat juga jenis yang dirumus khas untuk anak kucing dan untuk kucing dewasa. So korang boleh pilih berdasarkan kegemaran kucing korang. Harganya memang lebih tinggi sikit berbanding jenama yang lain, tetapi produk ni ada ‘chunk’ daging yang kucing korang confirm suka!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
WHISKAS Dry Cat Food Junior Ocean Fish 1.1kg

WHISKAS Dry Cat Food Junior Ocean Fish 1.1kg

Lihat Harga Terkini
Best Selling
WHISKAS Dry Cat Food Junior Ocean Fish 1.1kg

WHISKAS Dry Cat Food Adult 1+ Tuna 1.2kg

Lihat Harga Terkini
ProDiet Wet Cat Food (85g)

ProDiet Wet Cat Food (85g)

Lihat Harga Terkini
Best Selling
ProDiet Wet Cat Food Adult (400g)

ProDiet Wet Cat Food Adult (400g)

Lihat Harga Terkini

Produk Berkaitan

Wajib Ada
Premium Pet Puppy Training Urine Mat

Premium Pet Puppy Training Urine Mat

Lihat Harga Terkini
Wajib Ada
Pet Travel Carrier Beg

Pet Travel Carrier Bag

Lihat Harga Terkini
Cat Scratcher Tree Toys

Cat Scratcher Tree Toys

Lihat Harga Terkini
Solid Steel Cat Cage With Wheels

Solid Steel Cat Cage With Wheels

Lihat Harga Terkini
Share Artikel Ini
Advertisement

Soalan Lazim

Antara jenama makanan untuk kucing yang sihat dan baik untuk penjagaan bulu kucing pilihan Shoptrack adalah Royal Canin, Petland, Misha, Purina dan Whiskas.
Bergantung pada jenis, makanan kucing kering biasanya berharga serendah RM5-25 sekilo dan makanan kucing basah berharga RM3 – 5 setiap 100g.
Makanan kucing kering boleh tahan lama, mudah disimpan dan jauh lebih murah. Manakala makanan kucing basah lebih berkhasiat, enak tapi mudah rosak dan lebih mahal.
#Hashtag
Artikel ini ditulis oleh
Kiah Shoptrack
Kiah Shoptrack
Homemaker yang positif dan friendly. Food dan baking memang favourite 'things to explore' Kiah. Add to cart pulak adalah satu theraphy bagi Kiah. Haiiii!
Inspirasi Travel
REVIEW BERKAITAN
Lihat kategori lain
error: Content is protected.