fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Makanan Kucing Terbaik di Malaysia 2022 (Dry & Wet)

Makanan Kucing Terbaik
"Makanan yang berkualiti utk bulu kucing yg cantik!"

Mesti korang nak bagi penjagaan terbaik untuk kucing korang kan? Ini kami nak share & rekomen makanan kucing terbaik di Malaysia di Shopee & Lazada dari jenis kering dan basah.

Makanan Kucing Kering Vs Basah

Kucing kita memang akan enjoy kedua-dua jenis makanan kucing, tak kisah basah atau kering, tapi masing-masing ada kebaikan dan keburukan tersendiri dari segi harga, nutrisi, kalori, rasa, tahan lama atau tak dan juga faedah kesihatan. Paling bagus kalau korang gabungkan kedua-dua jenis: ada masa beri makanan kering dan masa lain makanan basah. Tapi kalau nak tau lagi tepat, check dengan doktor.

Makanan Kering

Makanan kucing kering mengandungi air yang sikit berbanding makanan basah. Oleh itu, ia boleh tahan lebih lama, mudah disimpan dan lebih murah. Makanan kucing kering boleh memberi kalori dengan lebih efficient untuk kucing yang kurus, serta boleh diguna dengan dispenser.

Dalam masa yang sama, nutrisi dalam makanan kucing kering selalunya tak setinggi macam dalam makanan kucing basah. Ada jugak risiko untuk overfeeding.

Makanan Basah

Makanan kucing basah mengandungi sehingga 60% air dan biasanya digemari oleh kucing korang sebab rasa yang lebih sedap. Ia juga lebih berkhasiat dan boleh membantu masalah sembelit. Walau bagaimanapun, makanan basah lebih mudah rosak dan lebih mahal.

Kalau nak beli dua-dua jenis, set dulu bajet setiap bulan atau setiap minggu, lepas tu tengok berapa banyak makanan kering dan basah yang korang boleh dapat dalam bajet.

Semua produk ini boleh dibeli terus di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Makanan Kucing Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored

Royal Canin Wet Food Pouch 85Gx12

Makanan Kucing terbaik jenis basah
Overview:
Makanan basah
Sesuai untuk maintain berat badan kucing
3 jenis: Kitten, Instinctive dan Beauty
The Royal Canin Wet Food ialah salah satu makanan kucing terbaik di pasaran. Ia bukan sahaja berkhasiat, tetapi juga dibuat dengan baik dan berkualiti tinggi. Terdapat 3 jenis yang boleh anda pilih daripada: Kitten (dibuat untuk memberi sokongan kepada sistem imun dalam anak kucing yang sedang membesar dan juga mudah dikunyah), Instinctive (dirumuskan untuk memadankan profil pemakanan makro optimum yang kucing dewasa selalu suka), dan Beauty yang mengandungi Omega 3 dan 6 untuk kulit dan bulu yang sihat). kucing korang secara naluri akan lebih suka jenis makanan ni.
Baca Detail
Preferred+ Store di Lazada
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9su48
1
1

Royal Canin Hair & Skin Cat Dry Food 1kg

Overview:
Makanan kering
Sesuai untuk mengekalkan kesihatan kulit & bulu
Sesuai untuk semua life stage

Pilihan lain untuk makanan kucing terbaik dari Royal Canin ialah Hair and Skin Dry Cat Food. Ia lebih mahal daripada jenama lain tetapi kualiti dari jenama ini tidak dapat dinafikan. Ia dirumus khas untuk mengekalkan kesihatan kulit & bulu, dengan banyak asid lemak Omega 3 & 6. Selain itu, kucing korang juga akan menikmati nutrien tambahan seperti Vitamin B, Kuprum, Zink & Asid Amino untuk menyokong peranan penghalang kulit (skin barrier). Memandangkan ia sesuai untuk semua peringkat kehidupan, korang boleh menetapkan ini sebagai makanan ruji untuk kucing korang dengan makanan basah sekali-sekala.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/yrp95qp
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9su7r
2
2

Petland Cat Food For Adults 10kg

Makanan Kucing dewasa terbaik untuk kulit dan bulu
Overview:
Makanan kering
Sesuai untuk mengekalkan kesihatan kulit & bulu
Suci Bersih certified

Kalau korang tengah cari makanan kucing terbaik tapi bajet, apa kata korang cuba Makanan Kucing Petland. Produk ni dibuat untuk kucing dewasa dan sangat berpatutan. Seperti makanan kucing yang lain, ia kaya dengan Omega 3 & 6 yang penting untuk kesihatan kulit & bulu. Ia juga boleh membantu membina otot dan penglihatan yang kuat. Diperbuat daripada campuran tuna dan ayam, makanan kucing ini diperakui Suci Bersih oleh pihak berkuasa. Murah & berbaloi!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/i7n562p
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9sua9
3
3

MISHA Dry Cat Food - Assorted Flavor (8kg)

Makanan kering Kucing terbaik dengan Vitamin lengkap
Overview:
Makanan kering
Pilihan bajet & berbaloi
Kaya dengan Vitamin daripada Vitamin A hingga B12

Satu lagi pilihan bajet yang popular untuk makanan kucing terbaik ialah Makanan Kucing Kering Misha. Produk ni diperbuat daripada daging dan ikan, dan mengandungi peratusan protein & lemak yang tinggi (32% & 15%). Terdapat 3 perisa untuk dipilih: Ayam & Tuna, Ikan Laut dan Makanan Laut, jadi korang boleh cuba setiap satu dan tengok yang mana satu kucing korang suka. Ia juga kaya dengan Vitamin daripada Vitamin A hingga B12, Taurin, DL-Methionine, omega 4 & 6 dan banyak lagi. Juga tiada garam tambahan. Kalau korang ada bajet yang terhad, makanan kucing ni boleh menjadi pilihan bijak.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/97k8uwp
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9subw
4
4

WHISKAS Can Cat Wet Food Adult Ocean Fish 400gm

Overview:
Makanan basah
Dirumus dengan nutrisi lengkap untuk pertumbuhan bulu, penglihatan, tulang dan badan
Sesuai untuk kucing berumur 1 tahun ke atas

Whiskas ialah jenama yang memang kami tak dapat abaikan dalam senarai ini. Makanan kucing basah Whiskas boleh jadi makanan ‘happy’ untuk kucing korang. Ia dirumus dengan nutrisi lengkap untuk pertumbuhan bulu, penglihatan, tulang dan badan yang sihat. Sesuai untuk kucing berumur 1 tahun ke atas, jadi mana-mana kucing yang suka ikan laut akan confirm happy. Kami rekomen korang campurkan makanan basah ini dengan Makanan Kucing Kering Whiskas jugak. Ia juga mengandungi Omega 3 & 6 serta Taurine dan Vitamin E. Semestinya antara makanan kucing terbaik dari segi harga, rasa dan khasiat.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/jt2ydef
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9suk5
5
5

Purina Felix Wet Cat Food Pouch 12x70G

Makanan Kucing terbaik jenis basah untuk anak kucing
Overview:
Makanan basah
Dirumus khas untuk anak kucing dan untuk kucing dewasa
Ada ‘chunk’ daging yang kucing korang confirm suka

Pilihan seterusnya untuk makanan kucing terbaik jenis kering ialah Purina Felix, yang ada paling banyak peris untuk korang pilih: Ayam, Tuna, Tenggiri, Sardin, salmon dan banyak lagi. Terdapat juga jenis yang dirumus khas untuk anak kucing dan untuk kucing dewasa. So korang boleh pilih berdasarkan kegemaran kucing korang. Harganya memang lebih tinggi sikit berbanding jenama yang lain, tetapi produk ni ada ‘chunk’ daging yang kucing korang confirm suka!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/66gidqf
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl9suq9
Pilihan Ramai
WHISKAS Dry Cat Food Junior Ocean Fish 1.1kg
Shopee

WHISKAS Dry Cat Food Junior Ocean Fish 1.1kg

WHISKAS Dry Cat Food Junior Ocean Fish 1.1kg
Best Selling
Shopee

WHISKAS Dry Cat Food Adult 1+ Tuna 1.2kg

ProDiet Wet Cat Food (85g)
Lazada

ProDiet Wet Cat Food (85g)

ProDiet Wet Cat Food Adult (400g)
Best Selling
Lazada

ProDiet Wet Cat Food Adult (400g)

Trending

Advertisement

Soalan Lazim

Makanan kucing kering boleh tahan lama, mudah disimpan dan jauh lebih murah. Manakala makanan kucing basah lebih berkhasiat, enak tapi mudah rosak dan lebih mahal.
Bergantung pada jenis, makanan kucing kering biasanya berharga serendah RM5-25 sekilo dan makanan kucing basah berharga RM3 – 5 setiap 100g.
Antara jenama makanan untuk kucing yang sihat dan baik untuk penjagaan bulu kucing pilihan Shoptrack adalah Royal Canin, Petland, Misha, Purina dan Whiskas.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Kiah Shoptrack
Kiah Shoptrack
Homemaker yang positif dan friendly. Seorang yang suka explore makanan, serta juga suka baking pada waktu cuti.