fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 5 Keyboard Gaming Terbaik Malaysia 2022 dengan RGB

Keyboard Gaming Terbaik

"Gaming experience to the max!"

Nak ‘level up’ experience gaming korang? Jom tengok 5 Keyboard Gaming terbaik di Malaysia untuk tahun 2022 dengan RGB sekali yang korang boleh beli di Shopee atau Lazada.

Jenis Keyboard Sesuai Untuk Gaming

Semua keyboard boleh guna untuk gaming tapi tak semua sesuai untuk gaming, terutama keyboard yang murah yang direka untuk kegunaan office. Untuk gaming experience yang best, pastikan korang tau apa yang sesuai.

Kebanyakan produk keyboard gaming terbaik di pasaran adalah berbentuk membrane dan mekanikal. Keyboard membrane menggunakan rubber layer yang selalunya tak berapa sensitif dan juga senyap. Keyboard mekanikal ada switch untuk setiap butang jadi dia lebih sensitif, senang untuk tekan dan selalunya ada ‘clicking sound’.

Ada banyak jenis keyboard yang korang boleh dapatkan untuk tujuan gaming ataupun kerja sekali tapi keyboard mekanikal adalah pilihan yang paling popular untuk gaming disebabkan ketahanan yang tinggi berbanding keyboard, senang untuk ditekan dan latency (lag) yang lebih rendah. Tapi ada juga keyboard membrand yang diciptakan untuk gaming dengan latency yang rendah, specifically untuk orang yang lebih suka jenis membrane.

Dari segi saiz pula, ada 3 jenis keyboard iaitu Full Size atau 100%, TKL dan 60%.

Full Size

Jenis keyboard yang selalu ada 107 butang dan number pad di sebelah kanan. Keyboard ni paling popular untuk gaming PC sebab ada banyak butang yang korang boleh guna untuk create macro atau set keybinding.

TKL

Tenkeyless atau 80% keyboard adalah jenis keyboard yang tak ada number pad di sebelah kanan. Keyboard jenis ni sesuai untuk korang yang takda banyak space kat meja atau suka gaming setup yang kemas.

60%

Keyboard jenis 60% adalah keyboard yang paling kecil yang tak ada number pad, function keys dan arrow key. Kalau betul betul tak ada space atau nak minimalis design, boleh try keyboard jenis ni.

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Keyboard Gaming Terbaik di Malaysia

Pilihan Shoptrack
1
1

Keyboard Gaming Razer Cynosa V2

Pilihan bajet jenis full size membrane
Fully programmable keys dan customizable RGB
Ada butang media dan volume

Keyboard gaming terbaik pertama adalah Razer Cynosa V2 yang berjenis membrane. Kalau korang jenis yang suka membrane, yang ni sesuai sebab tak banyak keyboard gaming bagus jenis membrane. Walaupun membrane, ketinggian butang keyboard ni cukup tinggi & senang & selesa untuk ditekan. Keyboard ni full size dan fully programmable, maksudnya korang boleh set custom keybinding kalau perlu. Design dia pun 'clean' dan dengan RGB backlighting sekali dari Razer Chroma yang korang boleh customize. Disebabkan keyboard ni jenis membrane, harga yang ditawarkan sangat murah walaupun dengan customizable RGB dan custom keys. Memang berbaloi!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2

Keyboard Gaming HyperX Alloy Elite

Jenis full size mekanikal dengan 100% anti ghosting
Fully programmable keys dan customizable dynamic per-key RGB
Ada butang media dan volume wheel yang kemas

Untuk korang yang ada bajet sikit, keyboard gaming terbaik pilihan kedua kami, HyperX Alloy Elite, mungkin pilihan korang jugak. Dengan customizable keys dan dynamic per-key RGB sekali, keyboard mekanikal ni datang sekali dengan feature anti ghosting yang membolehkan korang tekan lebih dari 6 butang sekali dan customize warna backlighting jugak untuk setiap butang. Ketahanan dan keselesaan pun korang tak perlu risau, dengan solid steel frame dan detachable wrist rest, korang boleh gaming dengan prestasi lebih tinggi dan lebih lama. Ada juga butang media dan volume wheel. Dari segi gaming experience, susah nak cari keyboard dalam range harga sama dengan feature yang ditawarkan dalam model ni.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3

Keyboard Gaming Razer Huntsman

Jenis mekanikal dengan linear optical switch bersaiz TKL
Fully programmable keys dan customizable RGB
Detachable USB Type C untuk gaming setup yang kemas

Antara keyboard gaming terbaik yang jenis TKL (tenkeyless) iaitu takda number pad, keyboard gaming Razer Huntsman menawarkan ciri keyboard mekanikal RGB tanpa makan banyak space meja korang. Sama macam Razer Cynosa, Huntsman ada fully programmable keys dengan customizable RGB Chroma backlighting dari Razer Chroma. Tapi berbeza dari Cynosa, keyboard Hunstman ni adalah jenis mekanikal dengan switch type Linear yang agak selesa untuk ditekan. Setiap keystroke akan rasa lancar dan laju. Juga dilengkapi dengan onboard memory untuk korang set configuration setiap butang. Wire dia pun detachable USB type C so memang sesuai untuk yang suka meja yang tak clutter. Harga pun dalam mid-range, memang pilihan bijak!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4

Keyboard Gaming Steelseries Apex Pro RGB

Jenis full size mekanikal dengan 100% anti ghosting
Fully programmable keys dan customizable dynamic per-key RGB
Adjustable hybrid switch untuk customize actuation point

Pilihan keempat keyboard gaming terbaik kami adalah satu jenis keyboard yang korang boleh set 'actuation point' untuk setiap butang iaitu Steelseries Apex Pro. Feature ni memang unik dalam model ni yang korang boleh guna untuk naikkan ketinggian point di mana keystroke tu akan register input. Jadi, bila korang nak taip atau buat kerja, korang boleh set actuation point rendah, dan bila gaming, set tinggi untuk input lagi laju. Keyboard ni full size mekanikal, dengan fully programmable per key RGB, sama seperti feature yang sama dalam model high end lain. Tambah lagi, model ni juga dilengkapi 100% anti ghosting dan detachable arm rest. Memang kualiti terbaik!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5

Keyboard Gaming Corsair K55

Pilihan bajet jenis full size mekanikal
6 programmable keys dengan RGB by zone (10 preset)
Ada butang media dan volume

Satu lagi pilihan bajet dalam senarai keyboard gaming terbaik kami datang dari jenama Corsair iaitu Corsair K55. Keyboard ni menawarkan ciri yang cukup untuk gaming dengan kos yang rendah. Keyboard ni mekanikal bersaiz full size dan saiz dia memang besar jadi pastikan korang ada space atas meja. Dari segi programmable keys, cuma 6 butang je yang ditawarkan boleh customize untuk macro iaitu 6 butang di sebelah kiri. Dari segi RGB pula, warna dia cuma boleh set by zone, tak boleh set untuk setiap butang dan cuma ada 10 preset warna. Dilengkapi butang media dan butang volume di sebelah kanan. Dengan kos yang rendah, tak boleh complain sangat pun dan masih lagi berbaloi!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
AULA F2058/F2088 Gaming Keyboard
Lazada

AULA F2058/F2088 Gaming Keyboard

HP K500F Gaming Keyboard
Lazada

HP K500F Gaming Keyboard

Produk Berkaitan

Razer DeathAdder V2 Gaming Mouse
Lazada

Razer DeathAdder V2 Gaming Mouse

Aukey RGB Gaming Mouse Pad KM P6
Shopee

Aukey RGB Gaming Mouse Pad KM P6

Logitech G502 Gaming Mouse
Shopee

Logitech G502 Gaming Mouse

Voucher Terhad

Existing Customer Only

PH25SMP

Get 16% Coins Cashback
min. spend RM50, capped at 800 Coins
Valid : 20 - 24 May 2022 only
Shopee-App-Logo
Max one usage per user. Applicable for existing customer only. Applicable on app only.
New Customer Only

SHP25MP

Get RM18 off
min. spend RM20
Valid : 20 - 24 May 2022 only
Shopee-App-Logo
Max one usage per user. Applicable for new customer only. Applicable on app only.
New Customer Only

SHP25ST

Get RM18 off
min. spend RM20
Valid : 20 - 24 May 2022 only
Shopee-App-Logo
Max one usage per user. Applicable for new customer only. Applicable on app only.
Existing Customer Only

IA44PH

Get 15% Coins Cashback
min. spend RM50, capped at 800 Coins
Valid : 20 - 24 May 2022 only
Shopee-App-Logo
Max one usage per user. Applicable for existing customer only. Applicable on app only.
Existing Customer Only

PH25SMP

Get 16% Coins Cashback
min. spend RM50, capped at 800 Coins
Valid : 23 Mei 2022 only
Max one usage per user. Applicable for existing customer only. Applicable on app only.
New Customer Only

SHP25MP

Get RM18 off
min. spend RM20
Valid : 23 Mei 2022 only
Max one usage per user. Applicable for new customer only. Applicable on app only.
New Customer Only

SHP25ST

Get RM18 off
min. spend RM20
Valid : 23 Mei 2022 only
Max one usage per user. Applicable for new customer only. Applicable on app only.
Existing Customer Only

IA44PH

Get 15% Coins Cashback
min. spend RM50, capped at 800 Coins
Valid : 23 Mei 2022 only
Max one usage per user. Applicable for existing customer only. Applicable on app only.

Soalan Lazim

Secara am, keyboard mekanikal lebih sesuai untuk gaming disebabkan latency yang rendah dah keystroke yang lebih selesa dan lancar. Tapi ada juga keyboard gaming membrane yang sesuai untuk gaming. Terpulang pada citarasa korang.
Saiz keyboard bergantung kepada ruang atas meja yang korang ada. Kalau ada banyak ruang, boleh pilih full size untuk dapatkan lebih banyak butang. Yang ada citarasa mnimalis, boleh juga pilih saiz TKL. Saiz 60% pula tak berapa sesuai untuk gaming tapi bergantung kepada keperluan korang.
Antara jenama popular di pasaran yang juga pilihan Shoptrack adalah Razer, HyperX, Corsair dan Steelseries.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Joe Shoptrack
Joe Shoptrack
Tech, DIY dan travel antara topik yang sering menjadi bacaan Joe. Seorang yang chill dan santai seperti berjalan di tepi pantai.