fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Instant Camera Terbaik Malaysia 2022 (Murah & Berkualiti)

Instant Camera Terbaik Malaysia
"Pilihan terbaik untuk saat-saat istimewa."

Tangkap gambar dengan kamera filem bukan benda yang baru. Instant Camera antara salah satu camera yang popular sekarang. Kalau tangkap gambar dengan Smartphone Camera, korang just boleh tengok gambar dekat gallery Smartphone je, tapi kalau dengan Instant Camera Terbaik, korang dapat pegang terus gambar yang dah korang tangkap sebab Instant Camera ni dia akan terus print keluar gambar. Gambar yang dah print tu korang boleh simpan dekat dalam dompet ke, tampal dekat dinding atau letak atas meja office/study. Baru lah special!

Ok jom tengok jenis Polaroid Camera Terbaik yang boleh dapat dekat Shopee dan Lazada ni!

Kenapa Beli Polaroid Camera?

Dengan Polaroid Camera, gambar akan dapat secara instant. Best bila tangkap gambar dengan Instant Camera ni lagi lagi bila special occasion macam Hari jadi, Wedding, Momen-momen awal anak, atau bawak pergi travel. Gambar yang korang tangkap tu boleh terus lekatkan dekat Peti Ais ke, or buat dekorasi dekat dinding!

Cara Pilih Instant Camera Terbaik

Dekat Shopee/Lazada atau kedai, Instant Camera ni ada banyak jenis, korang boleh pilih dari segi saiz film (ada yang kecil dan wide), saiz kamera, Mod Kamera (ada yang boleh connect wifi Smartphone), resolusi dan lens (untuk hasil gambar yang berkualiti) dan juga ketahanan bateri. Kalau ada masa, tengok panduan lagi mendalam untuk cara pilih Polaroid Camera.

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Instant Camera Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Fujifilm Instax Mini 9 Instant Camera

Instant Camera terbaik pilihan Shoptrack
Saiz Film 86mm x 54mm, saiz kamera 116mm x 118.3mm x 68.2mm
Focal length = 60 mm, 1:12.7
Manual exposure, 2 bateri AA
Fujifilm Instax Mini 9 Instant Camera mungkin tak nampak berteknologi tinggi, tetapi ia antara Instant Camera Terbaik yang senang nak guna. Bersaiz 116mm x 118.3mm x 68.2mm, Polaroid Camera Terbaik ni ada 5 pilihan warna. Menggunakan film saiz standard dari Fujifilm iaitu 86mm x 54mm, lens Mini 9 ni guna focal length 60 mm, 1:12.7 dengan shutter speed 1/60 saat. Untuk start guna, hanya masukkan 2 bateri AA, load film dan start tangkap gambar. Simple je kan. Antara model yang paling murah, korang kena manually adjust exposure ikut cuaca dan tempat. Sesuai la untuk korang yang baru nak try Instant Camera tapi ada bajet sikit.
Baca Detail
Preferred+ Store di Shopee
1
1
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Fujifilm Instax Mini LiPlay Instax Mini Camera

Instant Camera terbaik dengan rechargeable battery
Saiz Film 86mm x 54mm, saiz kamera 82.5mm x 122.9mm x 36.7 mm
Focal length = 28mm
Mod frames dan filter, bateri lithium-ion (built-in)

Kalau dengan FUJIFILM INSTAX MINI LiPlay Instax Mini Camera ni, korang boleh pilih gambar yang korang suka dari display screen sebelum print. Model LiPlay ni Instant Camera Terbaik versi digital. So gambar yang ditangkap akan simpan dalam sd card. Kecil dan kompak, ia cuma bersaiz 82.5 mm x 122.9 mm x 36.7 mm je. Masih guna saiz standard film, Polaroid Camera Terbaik di Malaysia ni guna 28mm focal length lens dengan shutter speed 1/4 sec. hingga 1/8000 saat. Ia juga ada kamera selfie. Ia guna built-in bateri lithium ion yang rechargeable. Yang menarik tentang Instant Camera Terbaik ni, dia ada pelbagai mod frames dan filter yang korang boleh pilih sebelum print gambar. Datang dengan 4 pilihan warna.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Fujifilm Instax Camera Square SQ1

Saiz Film 62mm × 62mm, saiz kamera, 130.7 mm × 118.6 mm × 57.5 mm
Focal length = 65.75mm, 1:12.6
Mod auto exposure, mod selfie, 2 bateri lithium CR2

Pilihan Instant Camera Terbaik seterusnya ialah Fujifilm Instax Camera Square SQ1. Sama seperti namanya, model SQ1 ni berbentuk segi empat. Saiz kamera agak besar - 130.7mm×118.6mm×57.5mm, Polaroid Camera Terbaik di Malaysia ni guna film saiz 62mm × 62mm dan lens dengan focal length 65.75mm, 1:12.6 dengan shutter speed 1.6 hingga 1/400 saat. Menggunakan 2 bateri lithium CR2, Instant Camera ni ada mod auto exposure dimana korang tak perlu manually adjust untuk dapat hasil gambar yang cantik. Ia juga ada selfie dan close up mod tau dan datang dengan 3 pilihan warna yang menarik - Chalk white, terracotta orange dan glacier blue.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Fujifilm Instax Wide 300

Instant Camera terbaik untuk landscape photo
Saiz Film 86mm x 108mm, saiz kamera 167.8 mm x 94.7 mm x 120.9 mm
Focal length = 95 mm, 1:14
Mod close up dan exposure compensation, 4 bateri AA

Satu-satunya model Instant Camera Terbaik dari Fujifilm yang menggunakan wide film (86mm x 108mm). Model Instax Wide 300 ni bersaiz 167.8mm x 94.7mm x 120.9mm. Sangat sesuai untuk tangkap gambar permandangan sebab hasil gambar yang keluar dari Instant Camera Terbaik ni berbentuk landskap. Dengan Focal length 95 mm, 1:14 dan shutter speed 1/64 sec - 1/200, Model Instax Wide 300 ni ada mode close dan exposure compensation (kawalan cerah atau gelap untuk hasil yang diingini). Menggunakan 4 bateri AA, Polaroid Camera Terbaik ni ada soket tripod dan butang kawalan flash. So kalau korang cari hasil gambar yang besar dari Instant Camera Terbaik yang lain, Model ni memang pilihan yang tepat.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Fujifilm Instax Mini 40 Classic Vintage Retro

Saiz Film 86mm x 54mm, saiz kamera 104 mm × 121 mm × 65 mm
Focal length = 60 mm, 1:12.7
Automatic exposure, mod selfie, 2 bateri AA

Dengan rekaan vintage retro, Instant Camera Terbaik dari Fujifilm Mini 40 ni memang cantik dan style. Menggunakan 2 bateri AA, dan saiz film standard, Model mini 40 ni bersaiz 104 mm × 121 mm × 65 mm, sedap dan selesa untuk dipegang. Ia ada automatic exposure dan juga mod selfie. Dengan fixed lens 1:12.7 dan focal length 60mm, hasil gambar yang ditangkap dengan Polaroid Camera Terbaik ni agak memuaskan lebih-lebih lagi jika tangkap gambar outdoor. So kalau korang cari Instant Camera Terbaik yang moden dengan rekaan vintage. Model Mini 40 ni memang untuk korang.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Fujifilm Instax Mini Link Smartphone Instant Photo Printer

Saiz Film 86mm x 54mm, saiz printer 90.3 mm x 34.6 mm x 124.5 mm
Printing resolution - 12.5 dots/mm (318 dpi, 80 μm dot pitch)
Pelbagai pilihan editing, bateri lithium ion

Kalau tadi kami review Instant Camera, untuk produk yang seterusnya ialah Fujifilm Instax Mini Link Smartphone Instant Photo Printer. Yang beza nya ialah, korang tak boleh tangkap gambar dengan Mini Link ni, korang cuma boleh print je dari Smartphone Android atau iPhone menggunakan bluetooth. Saiz yang kompak 90.3 mm x 34.6 mm x 124.5 mm, kelebihan Instant Printer dari Fujifilm ni ialah, korang tak perlu risau membazir film sebab korang boleh pilih dulu gambar dari Smartphone sebelum print. Printing resolution dia sebanyak - 12.5 dots/mm (318 dpi, 80 μm dot pitch) dan hasil gambar masih sama seperti menggunakan Instant Camera Terbaik yang lain. Menggunakan bateri lithium ion, ia datang dengan 3 pilihan warna dan pelbagai pilihan editing!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Fujifilm Instax Camera Mini 11 Instant Camera
Best Selling
Shopee

Fujifilm Instax Camera Mini 11 Instant Camera

Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic Instant Camera
Shopee

Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic Instant Camera

Polaroid OneStep+ i-Type Instant Camera - Black
Rating Terbaik
Shopee

Polaroid OneStep+ i-Type Instant Camera

Canon Inspic (C) CV-123A Instant Camera Printer
Shopee

Canon Inspic (C) CV-123A Instant Camera Printer

Advertisement

Soalan Lazim

Pilih jenis yang korang suka, nak yang basic ke, atau yang datang dengan pelbagai ciri ekstra macam wireless printing, atau bluetooth connection.
Harga Instant Camera Terbaik di Malaysia bermula dari RM200+ sehingga RM800+ bergantung pada jenis model.
Brand Instant Camera Terbaik di Malaysia ialah Fujifilm.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Luna Shoptrack
Luna Shoptrack
Working mother yang expert dalam multitasking. Deco rumah, thai food dan Ikea adalah suatu ketenangan bagi Luna.
Rating Artikel
4.5/5