fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 External Hard Disk Terbaik di Malaysia 2022 Untuk Laptop & PC (Jenis SSD)

SSD Portable Terbaik
"Kasi boost sikit performance tu. Guna utk TV pun boleh!"

Laptop/PC korang loading slow macam siput? Mungkin sebab data terlalu banyak, tak pun hard disk korang bukan jenis yang laju. Simple solution is korang tambah storage komputer tu guna external hard disk. Untuk korang yg guna komputer secara harian, tak kira student ke, guru ke, atau buat business tu – better ada satu External Hard Disk utk buat backup file-file korang tu. Sekarang ni kalau sebut pasal jenama External Hard Disk terbaik, memang ramai suggest beli yang jenis SSD, murah je kat Lazada dan Shopee. Tapi kejap, SSD tu ape?

Senang faham, Solid State Drive (SSD) ni adalah hard drive yg lebih laju dari segi loading dan transfer data berbanding Hard Disk biasa. External Hard Disk jenis SSD ni sekarang harga dah murah. So untuk korang yg heavy laptop/pc user macam designers, video editors, programmers, music producer, gamers tak pun streamers – memang kena ada sebiji External Hard Disk jenis SSD ni. Nak load file kerja tu smooth dan laju je nanti tak ada lagging dah. Senang jugak nanti nak carry everywhere & anywhere sebab kebanyakkan portable hard disk sekarang ni material dia jenis tahan lasak.

Kalau laptop tu old school sangat, try check review Laptop terbaik pilihan Shoptrack ni ha. Semuanya boleh beli kat Shopee & Lazada je. Ape susah kan?

Solid State Drive (SSD) vs Hard Disc Drive (HDD)

Apa perbezaan SSD vs HDD dari aspek harga, kelajuan & kapasiti?

Kelajuan

Kelajuan Read & Write dikira dgn MB/s – megabytes per sec. SSD ternyata lebih laju dari HDD. Teknologi SSD buatkan lebih laju compare HDD yg guna piring putaran tradisional. Getaran pun tak ada pada SSD tau.

Kapasiti & Jenis Connection 

Kapasiti berkait dgn harga. Makin mahal, makin besar. Tapi kalau nak kapasiti besar gila boleh try HDD. Tapi bahaya besar sgt kalau rosak hilang semua data. Pilih kapasiti storage SSD yg sesuai dengan keperluan korang. Kebanyakan Portable SSD sekarang ada support connection cable USB-C selain USB-A 3.2 yg biasa ada dekat laptop dan pc tu. USB-C lebih laju untuk data transfer.

Ketahanan & Harga

Pasti SSD lebih mahal drpd HDD. Teknologi SSD lebih baru & power compare dgn HDD. Korang boleh dpt HDD dgn murah & kapasiti besar tapi careful takut tak tahan lama. Kalau korang ada duit lebih & fikir long term + ketahanan, belilah SSD.

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

External Hard Disk Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

SanDisk Extreme Portable SSD E61

Pelbagai Saiz Kapasiti - 500G, 1TB, 2TB, 4TB
Kelajuan tinggi - 1050MB/s read, 1000MB/s write
Harga premium + USB 3.2 Gen2 & USB-C dgn 5 Tahun waranti
SanDisk Extreme Portable SSD adalah SSD Hard Disk Portable terbaik dipasaran. Banyak saiz kapasiti - 500G, 1TB, 2TB, 4TB sesuai utk buat kerja kawkaw. Harga premium + performance mantap kelajuan tinggi - 1050MB/s read, 1000MB/s write confirm senyum tak ada masalah delay time buat kerja. Korang takyah risau kena hujan sbb design IP55 waterproof + 2 meter drop protection dgn silicon shell nya. Sgt durable boskur! Features lain adalah USB 3.2 & USB-C paling latest, AES password protection, dan carabiner loop. Lengkap dgn beg sarung kecil utk lebih safety dan paling penting – 5 Tahun waranti beb ! Memang premium kena dgn harganya.
Baca Detail
Brand Official Store di Lazada
1
1
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

WD My Passport NVMe Portable SSD

Kapasiti Besar - 1TB
Kelajuan tinggi - 1050MB/s read, 1000MB/s write
Harga sederhana + USB 3.2 Gen-2 & USB-C dengan 5 Tahun waranti

Satu pilihan Shoptrack utk Hard Disk terbaik adalah WD My Passport Portable SSD. Harga sederhana dgn kapasiti besar – 1TB + kelajuan tinggi - 1050MB/s read, 1000MB/s write sesuai heavy use. Tak kan wujud masalah lambat loading & saving bila korang guna sbb teknologi NVMe™. Haa data confirm selamat tau sbb ada password protection AES hardware & auto backup software. Antara features lain adalah pelbagai pilihan warna, design metal tahan lasak + tahan getaran, USB 3.2 Gen2, USB-C & lengkap sarung kecil. Macam biasa model terbaik mesti bagi 5 Tahun waranti. Tersangat berbaloi dgn harga yg sederhana.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

SanDisk Portable SSD E30

Pelbagai Saiz Kapasiti - 480 GB, 1TB, 2TB
Kelajuan sederhana - 550MB/s read, 450MB/s write
Harga sederhana + USB 3.2 Gen2 dengan 3 Tahun waranti

Pilihan Shoptrack untuk Portable SSD terbaik seterusnya adalah SanDisk Portable SSD. Strong brand utk Portable SSD ni datang dgn 3 saiz kapasiti - 480 GB, 1TB, 2TB + kelajuan sederhana - 550MB/s read, 450MB/s write ngam utk light use & simpan gambar. Tak sesuai simpan video kualiti tinggi & data besar. Design solid dgn material silicon yg tahan jatuh max. 2 meter tinggi boskur sangat durable tau! Tambahan rubber hook utk korang sangkut dkt beg so takkan tinggal merata lepas guna. Features lain adalah USB 3.2 generasi latest, waterproof IP55 & percuma sarung kecil. Serius tak rugi korang beli!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Transcend ESD240C Portable SSD

Pelbagai Saiz Kapasiti - 120 GB, 240 GB, 480 GB
Kelajuan sederhana - 520MB/s read, 460MB/s write
Harga marhaen + USB 3.1 Gen2 & USB-C dengan 3 Tahun waranti

Harga mampu milik tapi performance terbaik adalah Transcend ESD240C Portable SSD External Hard Disk. Datang dgn 3 pilihan kapasiti - 120 GB, 240 GB & 480 GB yg sesuai utk kegunaan light use – simpan gambar, video & file kecil. Korang jgn over-push sbb kelajuan sederhana tau - 520MB/s read, 460MB/s write tapi cukup terbaik dgn teknologi 3D NAND flash memory. Design memang kemas sbb guna material aluminium. Nampak mahal & confirm tahan lasak tau! Features lain adalah teknologi Transcend Elite utk protection dan USB 3.1 Gen2 dgn SCSI Protocol, lengkap kabel Type-A & Type-C. External Hard Disk terbaik dgn harga yg mampu milik.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Seagate One Touch Portable SSD

Pelbagai Saiz Kapasiti - 500 GB, 1TB, 2TB
Kelajuan tinggi - 1030MB/s read, 1030MB/s write
Harga sederhana + & USB-C dengan 3 Tahun Waranti

Satu lagi Portable SSD terbaik pilihan shoptrack adalah Seagate One Touch Portable SSD. Dgn harga berbaloi korang dapat Portable SSD design elegan + kelajuan tinggi - 1030MB/s read, 1030MB/s write. Dijamin tiada masalah data rosak & delay. Pilihan saiz kapasiti memang besar start 500GB utk light use sampai 2TB utk heavy use. Antara features padu lengkap software Sync Plus utk file backup, Adobe Creative Cloud Photography, AES password protection & waranti 3 tahun beb. Portable SSD yg terbaik setara harganya.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Kingston XS2000 High Performance Portable SSD

Pelbagai Saiz Kapasiti - 500 GB, 1TB, 2TB
Kelajuan sangat tinggi - 2000MB/s read, 2000MB/s write
Harga sederhana + USB 3.2 Gen2 & USB-C dengan Waranti 5 Tahun

Kingston XS2000 High Performance Portable SSD adalah pilihan Portable SSD terbaik dgn harga berbaloi sesuai utk simpan gambar & video resolusi tinggi (heavy user). Korang boleh pilih saiz kapasiti ikut kegunaan tau - 500 GB, 1TB, 2TB. Datang dgn simple pocket-size design seberat 28.9 g saja boskur! Kecil kecil cili padi tau sbb write & read speed dia sangat laju – 2000MB/s. Datang dgn features terbaik seperti IP55 water resistant, dust resistant, shockproof & USB 3.2 Gen2. Tak lupa ada 5 Tahun waranti lengkap bantuan teknikal. Sumpah korang wajib beli!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Adata SC680 Portable SSD
Lazada

Adata SC680 Portable SSD

Apacer AS340 Panther Sata III Portable SSD
Lazada

Apacer AS340 Panther Sata III Portable SSD

Transcend ESD270C Portable SSD
Shopee

Transcend ESD270C Portable SSD

Samsung T7 Portable SSD
Shopee

Samsung T7 Portable SSD

Advertisement

Soalan Lazim

Pertama tenguk harga, jgn pilih yg terlalu murah. Kedua, pilih kapasiti sesuai kegunaan korang. Elok beli kapasiti besar terus. Ketiga, pastikan beli jenis SSD kalau nak performance yang laju tak ada lagging.
Betul! Semakin besar kapasiti pasti semakin mahal. Bukan kapasiti je, ia bergantung juga pada tahap kelajuan read & write tau.
Antara jenama terbaik pilihan Shoptrack adalah SanDisk, WD & Seagate.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Joe Shoptrack
Joe Shoptrack
Tech, DIY dan travel antara topik yang sering menjadi bacaan Joe. Seorang yang chill dan santai seperti berjalan di tepi pantai.
Rating Artikel
4.5/5