fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Cleansing Oil Terbaik di Malaysia 2022 (Mesra Kulit)

Cleansing Oil Terbaik
"Guna Cleansing Oil untuk pembersihan muka yang lebih efektif"

Kebanyakan produk make-up, skincare dan sunscreen adalah terdiri daripada oil-based ingredients, ini bermaksud oil-based cleanser adalah salah satu cara yang terbaik untuk membersihkan kulit muka dengan lebih mendalam dan efektif. Cleansing oil selalunya digunakan untuk menanggalkan make-up dan kebiasaannya dijadikan sebagai rutin wajib sebelum mencuci muka. Hari ni Hana nak share 10 Cleansing Oil terbaik di Malaysia yang korang biasa tengok dekat Watson dan Guardian tu. Jom baca!

Cara Pilih Cleansing Oil

Perbezaan Oil Cleanser ni bergantung kepada jenis minyak yang digunakan dalam cleanser itu. Setiap minyak-minyak ini ada karakter dan kebaikannya tersendiri. Tips yang korang boleh guna untuk pilih cleansing oil adalah:

Kulit berminyak dan acne-prone

Pilih carrier oil yang jenis light dan boleh mengawal pengeluaran sebum seperti tea tree oil, geranium dan lavender.

Kulit kering

Untuk orang kulit dry pula, cari carrier oil yang boleh melembabkan kulit seperti olive oil, avocado, sweet almond dan castor oil. 

Kulit sensitif

Pilih cleansing oil yang tiada fragrance yang selalunya datang daripada essential oils.

Antara produk lain yang korang boleh consider dapatkan untuk rutin penjagaan kulit muka lengkap adalah toner dan sunscreen. Klik untuk baca rekomendasi kami.

Ok jom scroll bawah!

Semua produk ini boleh dibeli terus di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Jenama Cleansing Oil Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored

Laneige Perfect Pore Cleansing Oil (250ml)

Overview:
Murah dan mampu milik
Boleh remove heavy make up & make up jenis kalis air
Lagi special untuk kulit yang ada banyak blackheads
Antara Cleansing Oil dengan harga yg berbaloi di pasaran adalah dari Laneige yang dirumuskan untuk menanggalkan make up yang heavy & make up yang jenis kalis air (water resistant makeup). Cleansing Oil ni juga mampu membersihkan kulit muka dari Blackheads dan sebum dengan bahan Natural Virgin Coconut Oil dan Mugworts extract yang akan membersihkan ruang pori kat muka kulit korang. Lepas pakai, memang rasa refreshing! Sesuai juga untuk yang tak pernah lagi guna Cleansing Oil.
Baca Detail
Preferred+ Store di Shopee
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/4V0hmzTee8
1
1

Cleansing Oil Biore

Overview:
Murah dan mampu milik
Mempunyai bau (fragrance) tapi tak overpowering
Botol ada pump & senang diguna

Biore Cleansing Oil adalah cleansing oil yang simple Hana nak suggest dekat korang! Cleansing oil daripada Biore ni sangatlah affordable and mampu milik untuk korang yang baru nak start try double cleansing ni. Botol Cleansing oil ni ada pump, senang untuk korang guna, just pump dekat tangan and perlahan-lahan sapu dan urut muka sampai make-up atau sunscreen korang cair and bersih. Jangan risau, waktu korang sapu dekat muka, cleansing oil ni takkan buat mata korang pedih atau blur. Cleansing oil Biore ni ada fragrance sikit tau, bau dia very calming and bearable, tak overpowering pun.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/4fK7x4ry0O
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8yaem
2
2

Cleansing Oil Senka All Clear Milk

Overview:
Tekstur yang light creamy
Membersih dan melembabkan kulit muka
Non-comedogenic

Cleansing oil terbaik seterusnya adalah daripada brand Senka iaitu All Clear Milk. Sebenarnya, walaupun produk ni takda mention ‘oil’ pun, ia tetap sama seperti cleansing oil yang lain cumanya ingredient dia berbeza. Tekstur All Clear Milk ni adalah light creamy dan berwarna putih seperti susu. Ia mampu menanggalkan heavy make-up effortlessly tanpa perlu gosok berulang kali! Mascara waterproof pun boleh tanggal tau! Selain daripada membersihkan muka, All Clear Milk ni juga akan mengembalikan kelembutan kulit muka dan membuatkan kulit muka korang rasa refreshing dan sihat.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/yjm4sxv
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8yaez
3
3

Cleansing Oil Simple Hydrating

Overview:
Sesuai untuk semua jenis kulit muka
Tidak mempunyai bau (Fragrance-free)
Diperbuat daripada 100% grapeseed oil, Vitamin A dan E

Brand Simple ni terkenal dengan produk skincare yang sesuai untuk orang kulit sensitive, ini kerana produk Simple ini tidak mengandungi bahan seperti minyak wangi buatan (artificial perfume), pewarna tiruan (artificial colourants), alkohol yang boleh mengeringkan kulit dan harsh preservative. Jadi tidak hairanlah cleansing oil terbaik ini tidak mempunyai bau! Yang paling best, cleansing oil dia diperbuat daripada 100% bahan natural seperti grapeseed oil dan mengandungi Vitamin A & E. Produk ni confirm tidak akan mengeringkan kulit muka korang. Cara penggunaan dia senang sahaja, korang titiskan dalam 4-5 titik keatas tangan dan lumurkan ke muka, urut lembut sehingga make-up korang bersih. Botol cleansing oil ni kecik comel je, senang nak simpan and bawa travel!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shope.ee/7exjYaAOoK
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8yafd
4
4

Cleansing Oil Hada Labo Super Hyaluronic Acid

Overview:
Mengandungi Hyaluronic Acid untuk melembabkan kulit muka
Mengandungi 4 jenis minyak seperti Olive oil, Macadamia oil, Jojoba oil dan Rosehip Oil
Water-soluble, no fragrance

Jenama Hada Labo ni memang popular dengan produk-produk skin care yang berkualiti. Untuk cleansing oil Hada Labo ni, dia special sikit sebab ada hyaluronic acid yang boleh moisturise kan kulit muka. Hyaluronic acid ni juga boleh mengekalkan kelembapan kulit muka dengan lebih lama. Selain itu, cleansing oil ini juga mempunyai 4 jenis minyak seperti Olive oil, Macadamia oil, Jojoba oil dan Rosehip Oil yang mampu untuk mencairkan make-up dan sunscreen tak kira waterproof atau tidak. Gabungan minyak-minyak ini boleh bersihkan kulit muka dengan lebih mendalam tanpa meninggalkan rasa greasy atau melekit. Yang lebih seronok, cleansing oil daripada Hada Labo ni water-soluble and no fragrance, korang yang tak boleh tolerate skincare yang ada bau-bau ni confirm suka cleansing oil ni!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/2wksi2v
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8yafu
5
5

Cleansing Oil Sulwhasoo

Overview:
Fragrance (herbal scent)
Mengandungi bahan seperti Coix Lacryma-Jobi Seed, Tangerine Peel Extract dan Apricot Kernel Oil
Sesuai untuk semua jenis kulit muka

Sulwhasoo adalah luxury skincare brand dari Korea yang terkenal dengan menggunakan bahan seperti herba-herba authentic dan eksklusif dari Korea seperti ginseng yang dipercayai sangat bagus untuk rawatan anti-aging. Tidak peliklah jika cleansing oil diorang pun mempunyai fragrance seperti herbal scent! Tapi jangan risau, herbal scent cleansing oil ni tak macam bau jamu orang kita. Selain daripada bahan herba, cleansing oil ni juga mempunyai bahan seperti Tangerine Peel Extract yang boleh menghilangkan kotoran yang berpunca daripada make-up, sunscreen dan environment. Ingredient lain yang cleansing oil ni ada adalah Apricot Kernel Oil yang boleh menyuburkan kulit muka yang kusam dan lesu. Cleansing oil terbaik dari Sulwhasoo ini boleh prep kulit muka korang untuk next skincare step iaitu cleanser, moisturiser dan sunscreen!

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Scan & Add to Cart
QR Code https://shp.ee/jq2zxgv
Scan & Add to Cart
QR Code https://invol.co/cl8yagb
Pilihan Ramai
Shu Uemura Ultime8 Cleansing Oil (450ml)
Recommended
Shopee

Shu Uemura Ultime8 Cleansing Oil (450ml)

Klairs Fresh Cleansing Oil (150ml)
Best Selling
Shopee

Klairs Fresh Cleansing Oil (150ml)

Avène Xeracalm A.D Cleansing Oil (400ml)
Shopee

Avène Xeracalm A.D Cleansing Oil (400ml)

DHC Deep Cleansing Oil (100ml)
Lazada

DHC Deep Cleansing Oil (100ml)

Produk Berkaitan

L'Oreal-Paris-Gentle-Lip-&-Eye-Make-Up-Remover
Best Selling
Lazada

L'Oreal Paris Gentle Lip & Eye Make-Up Remover 125ml

Multipurpose-Transparent-Organizer-Pouch
Wajib Ada
Shopee

Multipurpose Transparent Organizer Pouch

3D-Two-Side-Face-Wash-Cleanser-Brush
Best Selling
Shopee

Two Side Face Wash Cleanser Brush

ZEESEA-Hydrating-Moisturizing-Facial-Mask
Shopee

ZEESEA Hydrating Moisturizing Facial Mask

Stackable-Cosmetic-Storage-Box
Best Selling
Shopee

Stackable Cosmetic Storage Box

WATSONS-Round-Facial-Cotton-Puff-100's
Shopee

WATSONS Round Facial Cotton Puff 100's

Advertisement

Soalan Lazim

Waktu yang sesuai untuk pakai cleansing oil adalah pada waktu malam, step pertama sebelum cuci muka.
Terdapat dua cara untuk memakai cleansing oil, cara pertama adalah dengan meletakan produk keatas tangan kering dan melumurkan ke muka, slowly urut sehingga make-up, sunscreen cair dan tanggal. Kemudian titiskan sedikit air kepada muka dan urut perlahan dan basuh sehingan bersih. Cara kedua adalah dengan meletakkan sedikit cleansing oil keatas cotton pad dan sapukan kepada kulit muka sehingga bersih, disusuli dengan step seterunya iaitu membersihkan muka menggunakan liquid cleanser.
Antara jenama Cleansing Oil pilihan Shoptrack adalah Biore, Senka, Simple, Hada Labo & Sulwhasoo.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Hana Shoptrack
Hana Shoptrack
Environmentalist yang cinta pada alam semulajadi. Home gardening adalah hobby masa lapang Hana. Juga aktif dalam Yoga dan weekend hiking.