fbpx

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 10 Air Purifier Terbaik di Malaysia 2022 (Untuk Rumah & Office)

Air Purifier Terbaik Murah Malaysia
"Udara lebih segar dengan Air Purifier"

Hilangkan bau haiwan, rokok dan habuk di rumah korang dengan 10 Jenama Air Purifier atau pembersih udara yang terbaik di Malaysia bagi tahun 2022. Ini review yang terbaik kami jumpa di Shopee & Lazada. Jom kita start!

Bagi yang duduk kawasan tinggi, macam apartment, tak pun yang duduk kawasan yang sekeliling ada construction, habuk-habuk tu memang akan bagi kesan kat udara dalam rumah kita dan juga kesihatan secara tak langsung. Jadi kualiti udara dalam rumah kita memang agak penting lagi-lagi untuk korang yang ada bayi, ada penyakit lelah, senang bersin ataupun korang yang hisap rokok dalam rumah.

Kalau korang ada duit sikit, kami memang cadangkan korang start fikir pasal cara untuk membersihkan udara dalam rumah korang untuk buat rumah korang bau fresh dengan udara yang lebih bersih, kan?

Untuk yang ada bajet lebih sikit, kalau korang nak buat bilik sejuk tanpa guna aircond, boleh tengok rekomendasi Air Cooler yang kami susun ni.

Air Purifier Vs Humidifier

  • Air Purifier: boleh tapis udara
  • Air Humidifer/Diffuser: cuma naikkan tahap kelembapan

 

Basically, beza air purifier dan humidifier adalah air purifier ada fungsi filtration atau penapisan udara untuk meresap bukan setakat bau dan habuk tapi kuman atau bakteria (bergantung kepada kecanggihan model) dengan cara menyedut udara dan memerangkap partikel ‘pollutant’.

Air humidifer atau diffuser pula cuma menaikkan tahap kelembapan di udara dengan mengeluarkan wap air dari mesin air humidifer terus ke udara. Jadi, air humidifer tak akan meresap atau memerangkan partikel yang boleh merosakkan kesihatan, cuma mungkin boleh membantu menghilangkan bau.

Banyak pilihan yang ada online, tapi ni kami dah listkan Air Purifier terbaik popular pilihan ramai.

Boleh dibeli di :

Point Ringkas & List

Pilihan Shoptrack

Air Purifier Terbaik di Malaysia

Sponsored
4.7/5
4.7/5
Sponsored
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

PHILIPS Air Purifier 1000i Series AC1215/30

Ada HEPA Filter & Sleep Mode Ultra Quiet
Cover keluasan 63 m² / persegi
Jimat elektrik
Kalau cakap pasal Air Purifier, antara brand yang jadi pilihan sekarang ni adalah Philips. Dengan fungsi Air Purifier yang lengkap dan canggih, jenama Philips memang menjadi pilihan ramai. Model yang ni boleh cover keluasan dalam 63 m² / persegi. Lengkap dengan HEPA filter, Smart Sensor, Sleep Mode dan yang paling penting, ianya menggunakan tenaga elektrik yang rendah je! Pilihan bijak!
Baca Detail
Brand Official Store di Lazada
1
1
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Blueair Joy S Air Purifier with Particle + Carbon Filter

Filter jenis HEPA, Active Carbon + Pre-Filter
Cover keluasan 185 sqft / 17 m2
Teknologi HEPASilent, jimat tenaga dan senyap

Cari Air Purifier Terbaik dengan rekaan minimal? Blueair Joy S Air Purifier mungkin pilihan yang tepat. Direka untuk cover keluasan bilik sehingga 17m², Air Purifier Terbaik ni menggunakan filter jenis Active Carbon dengan teknologi unik HEPASilent yang boleh purify udara sehingga saiz 0.1 mikron seperti debunga, habuk, bulu haiwan, bakteria dan lain lain. Ia mampu menghilangkan bau, gas dan asap, membuatkan korang boleh menghirup udara yang bersih setiap 12 minit. Juga jimat tenaga dan menghasilkan bunyi yang sangat minimal, tidak hairan lah Air Purifier Terbaik dari jenama Blueair ni menjadi model popular pilihan ramai.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
2
2
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Sharp FPF40LW Air Purifier

Sesuai untuk bilik yang besar & juga agak senyap
Boleh guna untuk kurangkan bau, habuk dan mikrob
Boleh guna untuk kurangkan bau dari binatang peliharaan

Satu lagi model air purifier terbaik dari Sharp, model ni agak mahal berbanding FPJ30LB tapi bezanya air purifier ni boleh guna dalam bilik yang besar sikit (30m2). Kebanyakan ciri-ciri yang Sharp FPJ30LB ada, model ni pun ada. So korang boleh guna untuk kurangkan bau, habuk, mikrob. Kalau korang ada kucing, pun boleh guna untuk kurangkan bau dari kucing atau binatang peliharaan lain. Bunyi pun agak senyap, dalam 25dB saja berbanding jenama lain yang selalu 30-40dB.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
3
3
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Xiaomi Smart Air Purifier 4 / Pro

Sesuai untuk bilik yang sederhana dan besar
Kawasan coverage agak tinggi sehingga 516 kaki persegi
Boleh kawal setting guna App & ada OLED display

Model air purifier dari Xiaomi ada beberapa jenis. Tapi model Smart Air Purifier 4 atau Pro ni antara yg latest dan bersaiz besar dengan coverage area 516 square feet. Model ini versatile - sesuai untuk kegunaan sama ada dalam bilik tidur atau pun di ruang tamu anda. Mempunya OLED screen display untuk korang control setting dia. Untuk filter pulak - ianya lengkap dengan 3 jenis layer filter Air Purifier terbaik iaitu HEPA filter, Active Carbon dan juga Pre-Filter. Memang eefektif dan boleh serap dari 360 darjah.. Filter tu korang kena tukar setiap 6-12 bulan. Uniknya produk Xiaomi berbanding jenama lain, korang boleh kawal setting produk ni guna App dengan connection Wifi. Memang layak lah masuk senarai air purifier terbaik kami.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
4
4
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

PerySmith Air Purifier AURORA Series H13

4 lapisan filter jenis HEPA, Active Carbon, Pre-Filter & Mid-Filter
Cover keluasan 430 sqft / 40 m2 - Sesuai untuk bilik dan ruang tamu
Teknologi Aurora Wavelength UV Light, aliran udara simetri, Aurora Intelligent A12 Sensors

Dengan rekaan moden berwarna silver, Air Purifier dari jenama PerySmith akan menambahkan lagi estetik ruang tamu/bilik tidur korang. Model dari AURORA SERIES H13 ni menggunakan filter jenis HEPA yang menggunakan 4-lapisan yang boleh purify 99.5% daripada semua partikel yang lebih besar daripada 0.3-mikrometer, dan mampu menghapuskan virus, jerebu dan habuk mikro di udara. Air Purifier Terbaik ni mampu untuk cover keluasan ruang sehingga 430 sqft , 40 m2! Yang menarik tentang model H13 ni, ia dilengkapi dengan Teknologi Aurora Wavelength UV Light untuk memastikan kadar membunuh pelbagai bakteria, patogen dan virus sehingga 99.9%. Turut dilengkapi dengan ciri-ciri aliran udara simetri dan Aurora Intelligent A12 Sensor yang boleh detect kekotoran udara secara digital dan mengaktifkan Air Purifier secara langsung setiap masa.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
5
8.8 After Party Clearance - Up to 25% Off!

Midea MAP-20BD Air Purifier

Boleh cover saiz bilik yang besar (40m2)
3-in-1 filter yang menapis udara 3 kali
Boleh adjust 4 jenis kelajuan kipas

Model Midea MAP-20BD ni kami suka sebab dia boleh cover saiz bilik yang besar (40m2) tapi tak semahal model lain. Dari segi kekuatan model ni, tahap penapisan memang ciri yang terbaik sebab dia ada 3-in-1 filter yang menapis udara 3 kali sebelum dia keluarkan balik udara tu. Korang boleh adjust sampai 4 jenis kelajuan kipas dan saiz dia pun agak kecil berbanding model lain. Tak banyak model boleh cover kawasan besar macam model ni, jadi kami agak confident masukkan ke senarai air purifier terbaik kami.

Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Pilihan Ramai
Corvan Air Purifier AP02
Shopee

Corvan Air Purifier AP02

Philips Air Purifier AC0820
Lazada

Philips Air Purifier AC0820

Samu Giken Home Air Purifier AP661
Shopee

Samu Giken Home Air Purifier AP661

Philips Air Purifier Series 3000i AC3033
Shopee

Philips Air Purifier Series 3000i AC3033

Produk Berkaitan

Aolon M8 Wearable Necklace Air Purifier
Shopee

Aolon M8 Wearable Necklace Air Purifier

Aolon AP02 Car Air Purifier with HEPA Filters
Shopee

Aolon AP02 Car Air Purifier + HEPA Filters

Advertisement

Soalan Lazim

Air Purifier ada fungsi filtration atau penapisan udara untuk meresap bukan setakat bau dan habuk tapi kuman juga. Air Humidifer atau diffuser pula cuma menaikkan tahap kelembapan di udara dengan mengeluarkan wap air.
Dalam kategori harga sederhana & murah, jenama terbaik pilihan Shoptrack adalah Philips, BlueAir, Midea, Xiaomi dan Sharp.
Harga anggaran bagi produk Air Purifier yang ada di Shopee & Lazada adalah dalam lingkungan RM150 – RM7,000, bergantung kepada jenama dan fungsi.
#Hashtag
Share Artikel Ini
Share info ini

Artikel ini ditulis oleh

Hana Shoptrack
Hana Shoptrack
Environmentalist yang cinta pada alam semulajadi. Home gardening adalah hobby masa lapang Hana. Juga aktif dalam Yoga dan weekend hiking.
Rating Artikel
4.5/5