fbpx
Shoptrack Logo

Media Shopping No.1 di Malaysia

Read this article in : English

Top 12 Jenama Air Fryer Terbaik Malaysia 2024 (Ada Kualiti)

Hari ini : ✨ Raya Sale di Shopee & Lazada! Diskaun menarik sempena Raya tahun ini! Lebih Jimat, Lebih Bijak! 🌙

Air Fryer Terbaik Murah Jimat Elektrik
"Lebih sihat tanpa minyak"

Banyak sangat model Air Fryer yang ada di pasaran sekarang ni. Lagi-lagi kat Shopee & Lazada tu. So sini kita nak tengok Top 12 Air Fryer terbaik yang ada di pasaran Malaysia, popular online dan jimat elektrik. Harga pun serendah RM129 dah boleh dapat 1 dah. Ok jom!

Berminat nak dapatkan Air Fryer berkapasiti lebih besar? Tengok review Air Fryer Oven Terbaik kami.

Cara Kami Pilih

  • Saiz dan Kapasiti: Air Fryer yang kami pilih ada kapasiti antara 3L hingga 7L. Kalau nak tahu, saiz biasa Air Fryer ialah sekitar 4L. Kalau korang ada family besar, boleh consider beli yang lebih dari 5L tapi pastikan dapur korang cukup besar.
  • Kawalan Suhu dan Timer: Kami pilih Air Fryer yang ada kawalan suhu antara 60 – 200 darjah Celsius dan timer maksimum 60 minit. Memang dah cukup untuk masak macam-macam jenis lauk.
  • Harga: Senarai kami termasuk Air Fryer bajet, sederhana dan premium. Kebanyakan berharga sekitar RM300.
  • Kesesuaian Penggunaan: Semua Air Fryer yang kami pilih ada preset untuk memudahkan proses masak dan beberapa model lain ada paparan digital untuk setting yang lebih tepat.
Share Artikel Ini
Point Ringkas & List
Pilihan Shoptrack

Air Fryer Murah Terbaik di Malaysia 2024

Pilihan Terbaik
4.7/5
4.7/5
Raya Mega Sale Malaysia 2024
QR Code https://shope.ee/1Apc0F6POI
Pilihan Terbaik
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

Philips Specter Essential HD9200 Air Fryer (4.1L)

Air Fryer Terbaik Overall
Overview:
Kapasiti besar 4.1L + Rapid Air Tech + design lawa.
Boleh bake, grill, roast ataupun guna untuk reheat.
Temperature Control, Timer & Auto Shut Off.
Antara air fryer terbaru dan paling cantik bagi kami adalah Philips Specter Air Fryer. Model ni kira agak high tech dengan harga yang tak terlalu mahal. Fungsinya agak multifunctional: korang boleh bake, grill, roast ataupun guna untuk reheat pun boleh. Dari segi kapasiti, Air Fryer ni agak besar iaitu 4.1L jadi padan dengan harganya. Ciri dalam Air Fryer lain semua ada kat sini: Temperature Control, Timer, Auto Shut Off, dan lain lain. Power yang dipakai sebenarnya agak rendah: hanya 1400 kW walaupun kapasiti besar. Paling best, warna Rose and Gold tu yang buat dia unik. Kalau nak selalu guna Air Fryer, pilih ni!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
1
Raya Mega Sale Malaysia 2024
1
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

Tefal Ultra Fry Digital Air Fryer EY111 (4.2L)

Air Fryer Terbaik di Shopee
Overview:
Kapasiti besar 4.2 liter, sesuai untuk keluarga besar.
Ada digital display, 60min timer dengan auto-off & 8 pre-set programs.
Kawalan suhu dari 80 - 200 darjah celcius.
Jenama Tefal memang popular bagi barangan kelengkapan dapur. Air Fryer terbaik di Shopee dari Tefal ni antara model terbaik pilihan kami di Shoptrack. Bersaiz besar 4.2 liter lengkap dengan 8 pre-set program (Fries, Nuggets, Roasted Chicken, Pizza, Meat, Fish, Vegetables, Dessert). Yang menarik tentang model ini bagi kami adalah dia punya digital display tu. Sangat senang nak tengok mode apa yang kita set, paras suhu dan timer. Timer dia pula boleh set sampai 60 min, siap dengan fungsi auto-off dan bell reminder. Senang kan? Secara keseluruhan, Tefal Ultra Fry Digital Air Fryer (EY111) ini antara model air fryer berkualiti yang ada di pasaran Malaysia, dengan harga yang berpatutan, sesuai dengan kualiti pembuatannya. Antara model terbaik untuk di pertimbangkan!
Baca Detail
Brand Official Store di Shopee
2
Raya Mega Sale Malaysia 2024
Shopee
QR Code https://shp.ee/dztg3ur
Lazada
QR Code https://invol.co/cl92hm5

Scan & Add to Cart

2
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

Corvan F50 XXL Air Fryer (5L)

Air Fryer Digital Terbaik
Overview:
Kapasiti XXL 5 liter, sesuai untuk keluarga besar.
Digital display + 8 Preset Menu.
Kawalan suhu dari 65 - 200 darjah celcius.
Untuk korang yang ada family besar tak pun yg suka masa ayam seekor buat grill ke roast ke – model Air Fryer terbaik dari jenama Corvan ni memang pilihan yg paling ngam! Bersaiz XXL dilengkapi dengan Digital Display serta 8 Preset Menu yg complete utk semua jenis resipi. Senang sangat nak guna. Tekan-tekan siap! Ada fungsi auto-paused, auto-resume dan auto-shut off bila masakan dah siap. Semuanya auto youuu! Pilihan smart people! Lagi satu, model ni jimat elektrik!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
3
Raya Mega Sale Malaysia 2024
Shopee
QR Code https://shope.ee/glMEMoCn
Lazada
QR Code https://invol.co/cljbt7j

Scan & Add to Cart

3
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

Riino Rapid Air Fryer XL (4L) - AF3501

Air Fryer Murah
Overview:
Kapasiti 4 liter, sesuai untuk keluarga sederhana.
Ada 6 Preset Menu, Kawalan Suhu dan Auto Off System Design.
Non-stick basket dan timer & kawalan suhu sehingga 200 celsius.
Kalau korang nak cari satu Air Fryer yang murah tapi sesuai untuk isi rumah saiz sederhana, boleh cuba Riino Rapid Air Fryer AF3501. Dengan kapasiti 4-liter dan kuasa 1300W, takda masalah kalau korang nak guna Air Fryer ni untuk goreng seekor ayam terus. Tambah lagi, model ni ada 6 menu preset dan ciri keselamatan seperti Kawalan Suhu dan Auto Off System. Yang bestnya, AIr Fryer ni ada cooling design yang membantu membuat ia tak terlalu panas. Cuma berbeza dari Air Fryer lain, model ni guna tombol bukan touch screen, tapi OK lah sebab harganya pun murah.
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
Advertisement
Advertisement
4
Raya Mega Sale Malaysia 2024
Shopee
QR Code https://shp.ee/fjm6yx9
Lazada
QR Code https://invol.co/cl92hq7

Scan & Add to Cart

4
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

PerySmith 3D Air Fryer Ecohealth II Series PS1530 (4.2L)

Air Fryer Murah Terbaik
Overview:
Kapasiti 4.2 liter, sesuai utk keluarga besar.
Ada 8 Menu Timer & Recipe guide.
Ada 2 knob kawalan suhu dan timer - 0 - 200 darjah celcius.
Jenama PerySmith ni tahun lepas agak viral. Model Air Fryer terbaik dari PerySmith yg ini antara yg paling popular sekarang dengan jumlah review sebanyak 19K di Shopee & Lazada. Memang terbaik! Dengan teknologi 3D Air Flow – yg membantu supaya masakan jadi lebih sekata dan masak dgn betul. Ada juga fungsi auto-shut off bila dah masak. Model ini juga datang dengan 2 tahun limited warranty dari PerySmith sendiri. Antara model Air Fryer murah dan terbaik pilihan online!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
5
Raya Mega Sale Malaysia 2024
Shopee
QR Code https://shope.ee/10Xj231VBo
Lazada
QR Code https://invol.co/clikpx3

Scan & Add to Cart

5
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

Simplus Digital Air Fryer KQZG005 (5L)

Air Fryer Murah Saiz Besar
Overview:
Kapasiti 5 liter, sesuai untuk keluarga sederhana-besar.
Ada 8 Preset Menu, auto power cut-off & non-stick coating basket.
Ada LED touch screen display, kawalan suhu dan timer - 80 - 200 darjah celcius.
Jenama Simplus ni antara jenama perkakas rumah dan dapur yang tengah popular di Asia dan Malaysia sekarang ni. Model Air Fryer KQZG005 ni antara yang menjadi pilihan ramai dan mendapat rating tinggi di Lazada dan Shopee. Model ini mempunyai ciri-ciri standard dan fungsi lengkap bagi sebuah air fryer seperti preset menu, auto power cut-off dan timer. Air fryer murah dari Simplus ni juga menggunakan teknologi Udara Pantas 360° yang membuatkan masakan yang dimasak lebih sekata dan cepat dimasak. Yang menarik untuk model ini, ianya datang dengan LED touch screen yang mudah digunakan dan yang lagi best – ianya mempunyai 1 tahun waranti dari Simplus sendiri jika berlaku apa-apa kerosakan. Simplus bagi tukar yang baru terus bukan repair tau! Memang terbaik!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
6
Raya Mega Sale Malaysia 2024
Shopee
QR Code https://shope.ee/AK6xffyUPk
Lazada
QR Code https://invol.co/cljbt9s

Scan & Add to Cart

6
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

Giselle KEA0198 Air Fryer (3.0L)

Air Fryer Kompak Terbaik
Overview:
Kapasiti 3 liter, sesuai untuk keluarga kecil.
Ada 7 Menu Timer & Recipe guide.
Ada 2 knob kawalan suhu dan timer - 90 - 200 darjah celcius.
Nampak kecil, tapi model Air Fryer terbaik dari Giselle ni masih muat untuk masak 1 ekor ayam tau! Dengan teknologi Rapid Air – model ni dikategorikan agak power walaupun ianya bersaiz kecil. Juga ada fungsi auto-shut off bila siap masak. Simple design – sangat sesuai untuk korang yg ada space yg kecil nak letak Air Fryer kat dapur tu. Dari segi harga, model ini antara jenama Air Fryer murah di pasaran! Sangat berbaloi!
Baca Detail
Lihat Harga Terkini di Store Popular
7
Raya Mega Sale Malaysia 2024
7
⚡ Raya Sale: Best Price, Save More Today!

MMX Sirocco Glass G38 Glass Air Fryer

Air Fryer Dengan Basket Kaca
Overview:
Kapasiti 3.8 liter, sesuai untuk keluarga sederhana.
Dengan bakul kaca yang senang basuh dan boleh tengok makanan di dalam.
Ada 2 knob kawalan suhu dan masa dan 6 preset menu.
Kalau korang tak sure nak dapatkan Air Fryer Oven atau Air Fryer biasa, check out model MMX Sirocco Glass G38 Glass Air Fryer ni! Kapasitinya 3.8-liter, jadi sesuai untuk keluarga saiz sederhana, tapi apa yang unik pasal model ni ialah bakulnya dibuat dari kaca, membolehkan korang tengok terus makanan yang sedang dimasak. Juga senang nak basuh dan juga ada grill non-stick dalam bakul tu. Walaupun kuasanya cuma 1000W, jangan risau, Air Fryer ni boleh cecah 200 Celsius. Apa-pun, Air Fryer ni antara yang terbaru di pasaran. Harga pun berpatutan.
Baca Detail
Brand Official Store di Shopee
Pilihan Ramai
Rating Terbaik
Philips Smart Sensing Air Fryer HD9860 (7.3L)

Philips Smart Sensing Air Fryer HD9860 (7.3L)

Lihat Harga Terkini
Russell Taylors AF-24 Air Fryer (3.8L)

Russell Taylors AF-24 Air Fryer (3.8L)

Lihat Harga Terkini
Best Selling
Russell Taylors Z1 3D Air Fryer (4.2L)

Russell Taylors Z1 3D Air Fryer (4.2L)

Lihat Harga Terkini
Best Selling
Samu Giken Digital Air Fryer AFD30RGB (4.2L) - Best Air Fryer Malaysia

Samu Giken Digital Air Fryer AFD30RGB (4.2L)

Lihat Harga Terkini

Produk Berkaitan

Sunlight Dishwash Liquid Extra Nature (900ml)

Sunlight Dishwash Liquid Extra Nature (900ml)

Lihat Harga Terkini
Scotch Brite Scouring Sponge 21-5Pc

Scotch Brite Scouring Sponge 21-5Pc

Lihat Harga Terkini
Wajib Ada
Yilizomana-Air-Fryer-Oven-Disposable-Paper-(50pcs)

Air Fryer / Oven Disposable Paper (50pcs)

Lihat Harga Terkini
Kertas-Minyak-Pelapik-Dulang

Non Stick Baking Paper Sheets

Lihat Harga Terkini
Best Selling
Non-Stick-Cooling-Rack-Tray

Non Stick Cooling Rack Tray

Lihat Harga Terkini
10pcs-Measuring-Spoon-Set

10pcs Measuring Spoon Set

Lihat Harga Terkini

Kesimpulan

Pilihan Air Fryer terbaik kami terikat kepada kriteria di bawah:

  • Saiz & Kapasiti: Antara 3L hingga 7L.
  • Kawalan Suhu & Timer: Antara 60 – 200 darjah Celsius dengan timer maksimum 60 minit.
  • Harga: Antara RM100 hingga RM700, kebanyakan sekitar RM300.
  • Kemudahan Penggunaan: Ada yang dengan paparan digital, tapi semua ada preset.

Dari faktor-faktor ni, pilihan Air Fryer terbaik bagi kami ialah:

Info Ringkas Air Fryer

Apa Itu Air Fryer?

Memasak menggunakan Air Fryer kini makin popular di serata dunia. Dengan pelbagai jenis jenama kini memasarkan Air Fryer di pasaran Malaysia dengan harga yang mampu milik, Air Fryer sekarang dah jadi alat yang mesti ada untuk korang yang nak kurangkan penggunaan minyak dalam masakan.

Basically, Air Fryer adalah alat dapur yang kita boleh guna untuk goreng makanan tanpa menggunakan minyak. Cara ia berfungsi ialah dengan mengalirkan udara panas di sekeliling makanan, menghasilkan lapisan luar yang garing dan sedap. Jangan risau kalau nak makan ayam goreng, ikan goreng atau apa-apa jenis makanan goreng bila tengah diet. Dari segi kesihatan pulak, memang korang pun dah tau manfaat kurangkan minyak masak kan.

Kenapa Korang Kena Ada Air Fryer?

Dengan Air Fryer, korang boleh masak pelbagai jenis makanan, dari chicken wings hingga french fries, semuanya hanya dengan sikit saja minyak masak. Sembur sikit pun dah cukup. Dan yang paling best, senang nak bersihkan sebab tak payah nak deal dengan minyak yang bersepah tu, terutama kalau model dia ada basket dengan lapisan non-stick.

Walaupun makanan yang digoreng menggunakan minyak memang lagi sedap rasanya, Air Fryer ni memberi alternatif memasak yang senang dan tak susah nak bersihkan, tapi still dapat rasa yang tak kalah juga sedapnya (asalkan korang tahu cara nak guna betul-betul lah – jangan risau, kami akan ajar kat bawah ni).

Jenis-Jenis Air Fryer

Ada dua jenis utama Air Fryer: jenis basket (di Malaysia, kita panggil Air Fryer) dan jenis Oven (Air Fryer Oven). Air fryer jenis basket lebih ringkas dan biasanya lebih murah, tetapi kapasitinya lebih kecil. Air Fryer Oven pula lebih besar dan boleh menampung lebih banyak makanan, tetapi ia memerlukan lebih banyak ruang dan biasanya lebih mahal.

Cara Air Fryer Berfungsi

Mekanisma Teknologi Rapid Air

Air Fryer berfungsi dengan menggunakan bahagian atas air fryer sebagai mekanisma pemanasan. Dengan kipas dalam air fryer tu, udara panas dari bahagian atas akan terus ke bawah dan mengelilingi makanan dalam basket. Peredaran udara panas yang laju menghasilkan makanan yang crispy seperti proses goreng dengan minyak. Inilah teknologi Rapid Air.

Cara Penggunaan Air Fryer yang Betul

Lepas korang keluarkan Air Fryer dari kotak, baca dulu manual pengguna sebab tak semua Air Fryer sama. Kalau ada sebarang pertanyaan, boleh tanya customer service.

Apa pun, ini 8 tips dari kami untuk mengunakan Air Fryer dengan betul:

  1. Pastikan Air Fryer korang plugged in dengan selamat.
  2. Potong makanan supaya sesuai dengan saiz bakul dan beri ruang untuk udara beredar. Goreng dalam batch kalau perlu. Jangan cuba isi bakul sampai penuh, bagi ruang sikit.
  3. Ada orang suka preheat Air Fryer tapi bagi kami tak perlu.
  4. Guna minyak sikit tapi sembur-sembur saja ke atas permukaan makanan.
  5. Tak perlu sapu minyak atas permukaan bakul, terutama kalau bakul ada lapisan anti-lekat.
  6. Pilih preset yang sesuai atau ikut resepi untuk menentukan masa memasak.
  7. Goyangkan bakul atau balikkan makanan dari semasa ke semasa untuk dapatkan hasil yang lebih rangup.
  8. Gunakan penyepit untuk keluarkan makanan dan elak letak bakul yang panas pada permukaan meja dapur korang.

Apa Boleh Masak Dengan Air Fryer?

Ada banyak jenis masakan yang korang boleh buat dengan air fryer. Cara penggunaan pun simple, hanya masukkan bahan mentah ke basket, tekan butang dan tunggu masak. Tak payah dah risau pasal nak basuh kuali berminyak.

Ini beberapa idea masakan yang korang boleh buat dengan Air Fryer. Untuk resipi, saji.my boleh jadi sumber yang best.

  • Korean Fried Chicken
  • Meatball
  • Biskut Chocolate Chip
  • Tandoori
  • Nasi
  • Kek & Muffin

Kebaikan & Keburukan Air Fryer

Kelebihan utama Air Fryer seperti yang dah disebutkan sebelum ini ialah ia merupakan kaedah memasak yang lebih sihat. Selain itu, ia lebih pantas daripada membakar dan menghasilkan makanan yang lebih rangup daripada kalau guna microwave (sama juga kalau guna microwave oven).

Tapi, ada juga kelemahan Air Fryer di mana proses memasak dengan Teknik Rapid Air ni boleh menyebabkan makanan jadi kering dan terlalu masak kalau tak berhati-hati. Dan sesetengah jenis makanan, seperti yang kalau guna batter yang basah, mungkin tak sesuai untuk dimasak dengan Air Fryer.

Panduan Beli Air Fryer

Ni beberapa perkara penting yang kena consider bila nak cari Air Fryer yang terbaik untuk korang:

  • Saiz dan Kapasiti: Saiz Air Fryer biasa kat Malaysia ni dalam 4 hingga 5L. Lebih dari 5L boleh kira besar jugak, untuk keluarga 4 orang ke atas. Pastikan korang agak-agak berapa banyak makanan yang nak dimasak sekaligus dan pastikan Air Fryer tu boleh muat. Pastikan juga ada tempat nak letak kat dapur (check dimensi produk tu).
  • Kawalan Suhu: Kebanyakan model Air Fryer ada kawalan suhu yang boleh adjust dari 60 – 200 darjah Celsius. Yang melebihi 200 darjah Celsius tu mungkin dah terlalu panas.
  • Setting Memasak dan Preset: Ada Air Fryer yang ada preset program untuk hidangan yang berbeza, ni memang berguna untuk yang baru nak guna Air Fryer. Jadi, semak menu preset tu sebelum beli.
  • Kemudahan Penggunaan (Ease of Use): Ada Air Fryer yang ada skrin digital, senang nak pilih menu dan setting. Tapi biasanya harga dia lebih mahal sikit.
  • Timer: Kebanyakan Air Fryer boleh masak sampai 60 minit, dah cukup lama dah tu. Air Fryer ni masak lebih cepat dari cara masak biasa.
  • Aksesori: Pastikan ada aksesori tambahan, macam dulang pembakar atau rak grill.
  • Harga: Harga Air Fryer di pasaran selalu dari bawah RM200 sampai lebih RM500. Korang boleh dapat Air Fryer yang baik dalam harga sekitar RM300.
Share Artikel Ini
Advertisement

Soalan Lazim

Antara jenama Air Fryer terbaik yang bagus di Malaysia pilihan Shoptrack adalah Philips, Tefal, Corvan, Riino, PerySmith, Khind, MMX, Russel Taylors dan Simplus.
Kelebihan utama Air Fryer ialah ia merupakan kaedah memasak yang lebih sihat. Selain itu, ia lebih pantas daripada membakar dan menghasilkan makanan yang lebih rangup daripada kalau guna mikrowave atau oven.
Seperti alat elektronik lain, Air Fryer adalah selamat untuk digunakan jika dibuat oleh jenama yang disahkan dan jika digunakan dengan betul.
#Hashtag
Artikel ini ditulis oleh
Kiah Shoptrack
Kiah Shoptrack
Homemaker yang positif dan friendly. Food dan baking memang favourite 'things to explore' Kiah. Add to cart pulak adalah satu theraphy bagi Kiah. Haiiii!
Inspirasi Travel
REVIEW BERKAITAN
Lihat kategori lain
error: Content is protected.