fbpx

Sejarah 11.11 Sale, Festival Shopping Online Terbesar di Dunia

Sejarah 11.11 Mega Sale
Sumber - Shoptrack Copyright
Sumber - Shoptrack Copyright

11.11 Shopping Festival, merupakan satu event shopping terbesar yang dah dikenali oleh semua rakyat Malaysia hari ni. Tapi tahu tak kita dari mana sejarah asalnya event 11.11 sale ni?

11.11 Shopping Festival atau nama asalnya dipanggil sebagai ‘Singles’s Day’ (atau Bachelors’s Day) – yang dimana ianya acara sambutan bagi meraikan orang lelaki yang Single di China pada tahun 1993. Budaya ni dikatakan bermula di University Nanjing di wilayah utama di timur China, iaitu di Wilayah Jiangsu.

Bermula dari Singles’ Day 

Singles’ Day atau 11.11 Festival ni jadi semakin popular dan mula disambut di seluruh China bila mana Alibaba (satu platform shopping online terbesar di China) buat satu event online sale bersempena dengan tarikh 11 November ni pada tahun 2009.

Point Penting

11.11 Shopping Festival ni kekal sehingga hari ini sebagai event shopping terbesar di dunia mengatasi event Black Friday yang lebih popular di US dan Eropah. 

Sekarang dah banyak platform dan app lain macam Shopee, Lazada, Zalora, Klook, Firefly Airlines, Kinokuniya, Watson & banyak lagi yang dah mula join 11.11 Shopping Festival ni dan buat sale jugak. Alibaba sendiri pada tahun 2019, berjaya merekodkan jumlah keseluruhan jualan dalam 24 jam ni sebanyak USD 31 billion atau bersamaan RM130 bilion ringgit. Banyak kan? Jadi ni lah sejarah 11.11 sale ni sebenarnya.

Untuk tahun ni, korang boleh tengok Live Tracker kami yang kami bawakan khas untuk korang save duit time ekonomi yang agak mencabar ni.
 

 

Share Artikel Ini

Send this to a friend