fbpx

Read this article in : English

Top 3 Best VPN Terbaik di Malaysia 2022 (Best Server)

3-Vpn-popular-Malaysia
Sumber - Google Image

Apa tu VPN?

VPN atau nama panjang dia, Virtual Private Network adalah teknologi network internet yang berfungsi sebagai terowong yang selamat antara peranti (device) anda dan internet. VPN melindungi anda daripada pengintipan privasi, gangguan connection/network, dan penapisan (censorship) yang ada di internet. Jadi, apa VPN servis yang popular di Malaysia? Kami pilih 3 yang popular pilihan pengguna internet di Malaysia iaitu, ExpressVPN, NordVPN dan juga Surfshark.

Kebaikan Guna VPN

4 Kebaikan Utama VPN adalah

  • Lokasi IP Address anda boleh ditukarkan (orang tak tau ada online dari mana)
  • Melindungi privasi anda (dengan IP Address yang ditukar, sesiapa pun tak boleh trace aktiviti online korang)
  • Menambah keselamatan ketika online (data anda lebih selamat ketika online di public wifi spot)
  • Unblock Website / App content yang di block pada sesetengah negara (seperti Netflix, Youtube, Google dsbnya)

 

Advertisement

Point Penting

Link Cepat

Brand Store Logo-200x200-ExpressVPN
ExpressVPN
Serendah RM28 / Sebulan bagi Plan 15 Bulan
Brand Store Logo-200x200-NordVPN
NordVPN
Serendah RM15 / Sebulan bagi Plan 24 Bulan
Brand Store Logo-200x200-Surfshark
Surfshark VPN
Serendah RM11 / Sebulan bagi Plan 24 Bulan
Advertisement

Kelajuan & Lokasi Server

ExpressVPN 

Jumlah Server : 3,000+ Server di 160 lokasi server
Jumlah Lokasi Server : 94 Negara
Based di – British Virgin Islands : sejak 2009

NordVPN 

Jumlah Server : 5,500 Server
Jumlah Lokasi Server : 59 Negara
Based di : Panama – Sejak 2012

Surfshark 

Jumlah Server : 3,200 Server
Jumlah Lokasi Server : 65 Negara
Based di – British Virgin Islands : sejak 2018

Log Aktiviti

Log Aktiviti disini bermaksud VPN provider tidak menyimpan data-data user seperti IP Address anda, browsing history, destinasi traffic dan metadata anda, DNS queries, aktiviti berserta history connection anda. Ketiga-tiga VPN provider ini menyediakan feature ini bagi semua servis mereka.

ExpressVPN

No Logging Policy (kecuali email anda yang digunakan semasa registration & billing)

NordVPN

No Logging Policy (kecuali email anda yang digunakan semasa registration & billing) NordVPN juga menerima bayaran melalui Cryptocurrency, yang membolehkan pengguna secara total tidak boleh dikesan baik melalui cara pembayaran.

Surfshark 

No Logging Policy (kecuali email anda yang digunakan semasa registration & billing)

User Interface & Support

User Interface disini, kalau nak senang faham, ‘Dashboard’ yang disediakan bagi user untuk setting, aktifkan VPN dan sebagainya. Jadi lagi simple User Interface yang disediakan, lagi senang korang nak setting dan guna VPN ni nanti, tak kisah guna dekat Phone ke, Android TV ke tak pun dekat Komputer korang.

Support pula, bermaksud customer service support yang disediakan bagi anda untuk contact diorang kalau ada sebarang issue atau problem nanti.

ExpressVPN

ExpressVPN claim yang korang hanya perlu dalam 5 minit je untuk setup VPN korang dan terus guna. Memang betul, banyak review setuju dengan apa yg mereka claim ni.

Support – Live Chat 24/7, Guide & Tutorial disediakan

NordVPN

NordVPN user interface sama juga, simple dan clean. Senang nak faham dan install.

Support – Live Chat 24/7, Email, Guide & Tutorial disediakan

Surfshark 

Surfshark user interface pulak, sama jugak. Simple dan straight forward. Senang nak setting.

Support – Live Chat 24/7, Email, Guide & Tutorial disediakan

Akses & Feature

Akses dan Feature disini bermaksud dengan menggunakan servis VPN mereka ini, anda dapat akses ke network atau servis internet yang macam mana. Bagi kategori best popular VPN terbaik di Malaysia ini, ada 3 feature utama yang kami highlight kan.

Sebagai contoh, ada yang VPN yang memberi akses kepada Torrenting/P2P network (untuk korang guna torrent servis nak download apa2 movie ke, software ke atau apa2 saja yg ada di torrent, menggunakan Torrent client seperti BitTorrent, uTorrent dan sebagainya.)

Keduanya, ada juga VPN yang memberi akses kepada TOR Network (iaitu satu open-source software yang memberi akses secara anonymous ke dunia internet yang lebih deep dan dark tanpa sebarang halangan)

Ketiga, akses kepada Streaming servis dari app-app popular seperti Netflix, Disney+, Hulu, AmazonPrime dan sebagainya – tanpa limit content mengikut lokasi anda. Sebagai contoh, kalau tanpa VPN, korang yang guna Netflix hanya boleh tengok content-content di Netflix korang berdasarkan lokasi korang (iaitu Malaysia). Tapi dengan VPN, korang boleh tengok content-content yang disediakan bagi negara-negara lain seperti Jepun, US, Europe, yang tak disediakan bagi pengguna Netflix di Malaysia.

ExpressVPN

Support TOR network, Torrent/P2P dan Streaming servis

NordVPN

Support Torrent/P2P dan Streaming servis

Surfshark 

Support Torrent/P2P dan Streaming servis

Encryption & Protocol

Encryption dan Protocol dia macam satu sistem kaedah perlindungan keselamatan data yang diletakkan antara device korang dan server-server VPN. Dia berfungsi sebagai ‘shield’ untuk connection korang – so segala jenis cubaan nak hack connection korang tak boleh dibuat la bila korang tengah guna VPN. Teknologi Encryption sekarang boleh dikatakan canggih dan sangat selamat, dan membantu untuk korang guna internet tanpa ada sebarang kebocoran data dan sebagainya.

ExpressVPN

256-bit Advanced Encryption Standard. ExpressVPN juga menyokong OpenVPN UDP/TCP, SSTP, L2TP/IPsec, dan PPTP protocols.

NordVPN

256-bit Advanced Encryption Standard. NordVPN juga menyokong OpenVPN, IPSec & IKEv2, dan juga menyediakan option untuk perlindungan kebocoran DNS.

Surfshark 

256-bit Advanced Encryption Standard. Surfshark juga menyokong OpenVPN, IPSec & IKEv2 protocol.

Senarai Device & Platform

Kebanyakan penyedia perkhidmatan VPN hari ni dah mula support banyak jenis device dan platform dari Phone, Komputer, SmartTV, AndroidTV Box, Modem + Router, NAS Storage System dan juga Konsol-Konsol Game yang popular. Anda hanya perlu download dan install applikasi mereka ke dalam device anda, setting sikit dan boleh terus guna dari situ.

ExpressVPN

Windows, MacOS, iOS, Android, Linux, Routers, NAS, Chromebook, Kindle Fire, Nook, Apple TV, Xbox, Amazon Fire Stick TV, Nintendo Switch, SmartTV, AndroidTV Box, Xbox, PS4 dan PS5. 

Anda boleh connect 5 device secara serentak dengan hanya menggunakan 1 akaun.

NordVPN

Windows, MacOS, iOS, Android, Linux, Chrome, Firefox, AndroidTV Box, SmartTV, NAS, Raspberry Pi dan Router.

Anda boleh connect 6 device secara serentak dengan hanya menggunakan 1 akaun.

Surfshark 

Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, Chrome, Firefox, Fire TV, Router, NAS, Playstation dan Xbox. Surfshark juga mempunyai feature Smart DNS yang boleh di install pada device korang utk unlock streaming servis pada AndroidTV Box, SmartTV, Xbox ataupun Playstation. 

Anda boleh connect unlimited device secara serentak dengan hanya menggunakan 1 akaun.

Harga Pakej VPN

Harga bagi kami bergantung pada apa yang korang nak dan selesa pakai ikut budget korang. VPN ni dah jadi satu keperluan bagi anda yang ambil kisah tentang keselamatan data, connection internet dan privasi peribadi bila menggunakan internet tak kira baik di rumah mahupun wifi spot tempat-tempat awam macam mamak, cafe tak pun airport.

Secara kesimpulan, subscribe VPN secara long term plan (seperti pakej 1 ke 2 tahun) adalah lebih jimat dan murah berbanding korang subscribe secara bulanan. Kalau dah confident, nak jaga privasi anda, kami suggest terus je ambil pakej-pakej long term yang memang banyak beza jimat dia dari segi harga untuk 3 Best Popular VPN Terbaik di Malaysia 2021 ini. 

ExpressVPN

Update Terkini : 19 Januari 2021

Klik disini untuk subscribe.

NordVPN

Update Terkini : 19 Januari 2021

Klik disini untuk subscribe.

Surfshark 

Update Terkini : 19 Januari 2021 

Klik disini untuk subscribe.

#Hashtag

Share Artikel Ini

Send this to a friend